Carrière en gezin samen op

carrière en gezin samen op

Opvoeden van en zorg voor kinderen hoeft niet te conflicteren met carrière maken

 

Bij het doorlezen van mijn e-mail lees ik een berichtje van Mariska. Mariska is een voorbeeld van een goed opgeleide, ambitieuze vrouw, die haar kwaliteiten graag in wil zetten in het werk dat ze doet. Sinds een aantal weken is zij aan het werk in haar nieuwe baan.

Daar had ze geweldig naar uitgekeken. Wát was ze gedreven. En hoe heerlijk was het voor haar om weer intellectueel geprikkeld te worden en haar kwaliteiten als professional ten volle in te kunnen zetten.

De overstap was niet zonder slag of stoot gegaan. Er moest heel wat geregeld worden, om te beginnen de opvang van haar kinderen. En dan werken de wachtlijsten in de kinderopvang lang niet altijd mee. Maar met wat compromissen kreeg ze het voor elkaar.

Aanvankelijk genoot ze met volle teugen van haar nieuwe werk. carrière en gezin samen opVeel afwisseling, veel nieuwe indrukken en veel leren. Maar de werkdruk neemt gaandeweg toe. De balans tussen werk en privé is ver te zoeken. “Is dit wat ik wil?”, vraagt ze zich dan ook af. “Gaan carrière maken, kinderen opvoeden en zorgen voor kinderen überhaupt samen?”

 

In mijn optiek kunnen opvoeding van kinderen en carrière maken goed samengaan, mits het een persoonlijke keuze is, die past bij jouw persoonlijkheid en bij jouw persoonlijke missie.

En ook al start ik mijn verhaal met Mariska, de zorg voor kinderen is geen zaak die alleen vrouwen aan gaat, alhoewel gezien rolpatronen, waarschijnlijk vrouwen eerder het conflict tussen kinderen en carrière ervaren.

Wellicht kunnen onderstaande overwegingen je helpen bij het maken van een keuze: carrière en gezin of carrière of gezin.

 

1.    Je hoeft niet fulltime te werken om carrière te maken

 

Het wordt steeds gangbaarder om als hoogopgeleide bewust te kiezen voor vier dagen per week werken. Ook in sectoren en in functies waar je dat niet direct zou verwachten, zoals bijvoorbeeld in het notariaat of de advocatuur. En wist je dat ook steeds meer vaders ervoor kiezen om een dag in de week voor hun kinderen te zorgen en dat inmiddels 25% van de mannen werkt in deeltijd?

Bovendien ‘wat is fulltime werken’? Is dat 40 uur op kantoor of kan het ook anders? Zeker met ‘Het Nieuwe Werken’ liggen er mogelijkheden om de werktijden tot op zekere hoogte naar eigen inzicht in te richten. Waar je in het oude regime van werken werk en privé niet zou kunnen combineren, kun je in ‘Het Nieuwe Werken’ veel flexibeler zijn.

En als minder uren werken je beter past, schroom niet om dat aan te kaarten bij je leidinggevende. Het is mijn ervaring dat er vaak meer mogelijkheden zijn dan je denkt, als je zelf maar goed op een rij hebt wat je wilt. En weet dat je onder voorwaarden ook het recht hebt om minder te gaan werken, dat is vastgelegd in de Wet Aanpassing Arbeidsduur (WAA).

 

2.    Als carrièreouder kun je juist een goede ouder zijn

 

Wie bepaalt of jij een goede ouder bent? Dat bepaal je toch zeker vooral zelf? Betekent voor jou ‘goed ouderschap’ dat je er op elk moment wilt zijn voor je kind? Dat je de opvoeding helemaal in eigen hand wilt houden? Dat je geen enkele zorg voor je kind wilt uitbesteden? Het lijkt me duidelijk dat het dan moeilijk wordt om carrière en ouderschap te combineren.

Maar ieder persoon heeft zijn eigen waarden en het is mooi als je je leven in kunt richten en kunt leven overeenkomstig je eigen waarden. En als jouw carrière ook belangrijk voor je is, wat let je om een deel van de zorg voor je kinderen aan anderen over te laten, mits die zorg voor jouw gevoel in goede handen is.

In de media wordt daar met regelmaat negatief over gesproken; alsof werkende ouders ontaarde ouders zijn. De discussie die de Minister van Onderwijs heeft opgeroepen heeft daar geen goed aan gedaan. Haar suggestie dat ouders te weinig betrokken zouden zijn bij de school van hun kinderen, veelal doordat ze te druk zijn met hun werk, heeft schuldgevoelens bij werkende ouders opgeroepen.

Maar zijn werkende ouders werkelijk minder betrokken? Uit onderzoek blijkt dat parttime werkende moeders net zo betrokken zijn bij het schoolleven van hun kinderen als de moeders die niet werken. Fulltime werkende moeders daarentegen waren minder betrokken.

Daarnaast creëerden parttime werkende moeders zelfs meer leermomenten voor hun kinderen dan fulltime en niet werkende moeders. Werkende ouders zien hun uren met de kinderen vaak als Real Quality Time en focussen die uren dan ook heel bewust.

En vergeet niet dat voor kinderen een werkende moeder een belangrijke factor is als rolmodel in hun opvoeding.

 

3.    De combinatie werken aan je carrière en de zorg voor je gezin past niet bij ieder persoon

 

Wat voor iemand ben jij? Kun je gemakkelijk zaken organiseren, regelen? Kun je goed focussen op zaken waar je mee bezig bent? Kun je gemakkelijk structuur aanbrengen en zaken delegeren? En kun je in goed overleg met je partner zaken regelen en oplossen? Zo ja, dan zal het ook gemakkelijker voor je zijn om je carrière te combineren met de zorg voor je gezin.

En wat betekent jouw werk voor je? Wil je je ontwikkelen als professional, je gewaardeerd voelen, gerespecteerd voelen, erbij horen door de dingen die je doet in je werk? Is werk voor jou een van de belangrijke levensterreinen en geeft het werk jou veel energie? Dan geeft het werk jou vast ook de energie om te regelen wat er nodig is om gedaan te krijgen dat jij naast je gezin je kunt focussen op je werk.

 

4.    De combinatie van werk en gezin hoeft niet belastend te zijn voor je gezondheid en je welbevinden

 

Wist je dat moeders die parttime werken als kinderen nog klein zijn, zich gezonder voelen dan collega’s die helemaal stoppen met werken om zich volledig toe te leggen op het gezin? Dat is een van de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door de University of North Carolina. Een Amerikaans onderzoek, maar toch.

Een belangrijke factor bij je welbevinden is dat je achter je keuze staat. Als je gebukt gaat onder schuldgevoelens omdat je of je gezin, of je werk tekort doet, dan zal dat onherroepelijk een negatief effect hebben op je welbevinden. En uiteindelijk ook op je gezondheid.

Heb je welbewust gekozen voor de combinatie van carrière en zorg voor kinderen, dan  heb je veel keuzes te maken. Goede afspraken met je partner, medeverzorgers  (en eventueel de kinderen zelf) zijn dan van groot belang om alles in goed banen te leiden.

Maar, heb je het allemaal naar tevredenheid kunnen regelen, dan is een carrière goed te combineren met de zorg voor een gezin.

 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Ik lees ze graag.

Gerelateerd artikel: Een stappenplan om werk en privé in balans te brengen

 

 

 

 

2 antwoorden
  • Marlene Langbroek
   Marlene Langbroek zegt:

   Dag Eva,
   Dank voor je reactie. Mooi om te lezen hoe stellig jij aangeeft dat werk en gezin goed te combineren zijn. Ik denk wel dat goed overleg met je partner en een goede taakverdeling een cruciale factor zijn.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *