De eerste indruk is beslissend in een selectiegesprek

De eerste indruk is beslissend in een selectiegesprek

Wees je bewust van wat je vertelt zonder iets te zeggen.

 

Wist je:

  • dat de eerste 30 seconden bepalend zijn in een selectiegesprek?
  • dat een selecteur zich al een beeld van je heeft gevormd nog voordat jij iets hebt gezegd?
  • dat daar wetenschappelijk bewijs voor is?

 

Onlangs las ik een artikel met als titel ‘How To Break Through The 30 Second Interview Barrier – and get on the road to your dream job’.

In dat artikel komt naar voren dat de eerste 30 seconden in een selectiegesprek bepalend zijn in de beoordeling of jij een geschikte kandidaat bent voor een  functie of niet.

Nog voordat jou een vraag gesteld is, heeft men zich al een beeld van je gevormd. Dat lijkt ongeloofwaardig, maar onderzoek heeft aangetoond dat het echt zo is.

 

In dit artikel lees je meer over twee van die onderzoeken. Samen met andere onderzoeken vormen zij het wetenschappelijk bewijs dat de eerste indruk een cruciale rol speelt in de beoordeling van mensen.

In een volgend artikel geef ik je een aantal tips die je helpen om je zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen. Zodat jij in een selectiegesprek en bijvoorbeeld ook bij netwerken, een goede eerste indruk maakt.

 

De eerste indruk is beslissend in een selectiegesprek

 

De eerste indruk telt

 

Als je iemand voor het eerst ontmoet, maakt die binnen enkele seconden een bepaalde indruk op je. Al heel snel vorm je je namelijk een beeld van iemand. Wellicht herken je dat.

Voor een groot deel gaat die beeldvorming onbewust.  De prikkels die je opdoet worden intuïtief verwerkt. Stereotypen worden soms in milliseconden al geactiveerd.

Zo laten we ons bijvoorbeeld leiden door de lichaamshouding, de beweging, het postuur, de oogopslag, de mimiek, de kaaklijn, de hoogte van het voorhoofd en de afstand tussen de neus en de kin.

Heb je eenmaal een beeld van iemand gevormd, dan is het lastig om dat beeld los te laten. Je bent namelijk geneigd om de informatie die je vervolgens krijgt, te interpreteren in het licht van de indruk die je in eerste instantie van iemand hebt.

Een negatieve impressie blijkt nog moeilijker te corrigeren dan een positieve.

Het is dan ook belangrijk om bij selectie en bijvoorbeeld ook bij netwerken, een goede eerste indruk te maken.

 

 

Wetenschappelijk bewijs

 

Waarschijnlijk herken je zelf het fenomeen van ‘de eerste indruk, die telt’. Maar wist je dat er wetenschappelijk bewijs voor is?

In het door mij genoemde artikel worden een tweetal onderzoeken met name besproken; een onderzoek aan Harvard University en een onderzoek aan de Universiteit van Toledo.

 

 

Cruciale persoonskenmerken; al na 2 seconden in beeld

 

In het onderzoek aan Harvard University werden video opnames gemaakt van docenten. Van de verschillende video’s liet men 10 seconden zien aan observatoren van buiten de universiteit. Bij die video’s was geen geluid.

Na het bekijken van de video moesten de observatoren persoonskenmerken van de betreffende docenten aangeven, aan de hand van 15 items.

Twee andere groepen kregen of een opname van 2 seconden, of een opname van 5 seconden te zien.

Het resultaat was verrassend; de video van 2 seconden was voor de kijkers genoeg om de cruciale persoonskenmerken van de betreffende docent te kunnen benoemen.

 

Voor jou als sollicitant betekent het onderzoeksresultaat dat een beoordelaar zich in luttele seconden een indruk van je vormt. Goed om je daarvan bewust te zijn.

 

 

De indruk die je van iemand krijgt in de eerste twee seconden is bepalend.

 

Niet alleen kwamen de cruciale persoonskenmerken al binnen 2 seconden in beeld, er bleek nog iets opmerkelijks uit het onderzoek.

De observatoren die 2 seconden de band bekeken hadden, bleken hetzelfde geconcludeerd te hebben als de studenten, die een heel semester college hadden gehad van de betreffende docenten.

 

Wat kan dat voor jou als sollicitant betekenen?

Als je als sollicitant een slechte indruk maakt in de eerste twee seconden van een gesprek,  blijkt het heel moeilijk, zo niet onmogelijk om die indruk te veranderen gaande het selectiegesprek.  

 

 

Ongetrainde beoordelaars komen tot dezelfde bevindingen als getrainde selecteurs

 

In het onderzoek aan de universiteit van Toledo werd een groep interviewers getraind in het voeren van sollicitatiegesprekken.

Zij namen gesprekken op die 20 minuten duurden. Na het gesprek werd elke sollicitant uitgebreid geëvalueerd.

Vervolgens bewerkten de onderzoekers de video-opnames tot fragmenten van tussen de 20 en 32 seconden.

In het fragment was het stukje van het gesprek te zien waarin de sollicitant werd begroet en ging zitten. Er werd nog geen enkele vraag gesteld.

De ongetrainde beoordelaars kregen deze mini fragmentjes te zien. Hen werd gevraagd de sollicitanten te beoordelen op kenmerken, zoals bijvoorbeeld zelfverzekerdheid, sympathie en geschiktheid.

En wat bleek?

De ongetrainde beoordelaars gaven dezelfde beoordelingen als de getrainde.

Terwijl de ongetrainde beoordelaars alleen de mini clips zagen en de getrainde beoordelaars veel meer tijd hadden gehad om zich een beeld te vormen van de sollicitanten.

 

Voor het snel vormen van die eerste indruk hoef je kennelijk niet geschoold te zijn. We doen dat onbewust, automatisch.

 

 

De eerste indruk die je maakt is bepalend voor jouw succes

 

Wees je daarvan bewust. In 2, maar zeker binnen 30 seconden vormt men zich een eerste indruk van jou. En die eerste indruk kleurt de verdere informatie die men van jou krijgt.

 

Die eerste indruk is dus super belangrijk. Hoe zorg je dat je zo goed mogelijk over het voetlicht komt?

In mijn volgend artikel geef ik je een aantal tips.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *