Gaan voor een nieuwe baan of blijven zitten waar je zit

Gaan voor een nieuwe baan of blijven zitten waar je zit

Waarom werknemers beslissen in hun huidige baan te blijven of te gaan voor een nieuwe baan

 

Twee derde van de werknemers is actief op zoek naar een nieuwe baan of staat er voor open.

Dat blijkt uit onderzoek van ADP Research Institute. Het heeft een onderzoek gedaan bij bedrijven met meer dan 50 werknemers, in dertien landen. In totaal zijn 5330 werknemers en 3218 werkgevers betrokken bij het onderzoek.

In Nederland blijkt 27% van de werknemers actief op zoek naar een andere baan en 37% passief.

Hoe is dat voor jou?

Heb je het goed naar je zin in je huidige werk? Ben je niet op zoek naar een nieuwe baan en sta je er eigenlijk ook niet direct voor open?

Hoe zou het voor je zijn als de optie van een mooie nieuwe baan als het ware vanzelf voorbij zou komen? Zou je dan blijven zitten waar je zit?

Het is interessant om voor jezelf eens op een rij te zetten, wat jou zou doen blijven of zou doen vertrekken bij je huidige werkgever als er een mooie kans voorbijkomt, om te veranderen van baan.

Het is wellicht goed om dat eerst eens voor jezelf te inventariseren, alvorens je je laat inspireren door een aantal resultaten van het onderzoek van ADP Research Institute.

 

Gaan voor een nieuwe baan of blijven zitten waar je zit

 

Trends met betrekking tot wat werknemers belangrijk vinden in hun werk

 

Het grootste deel van de werknemers is trots op het werk dat ze doen. En loyaler aan het bedrijf dan werkgevers denken. Dat blijkt uit het onderzoek.

Globalisering, binnenlandse en buitenlandse politiek, focus op winst en automatisering zorgen er echter voor dat werknemers minder vertrouwen krijgen in hun bedrijf en het werk dat ze doen.

 

Vorig jaar is er een vergelijkbaar onderzoek gedaan.

Daarin kwamen een aantal trends naar voren met betrekking tot wat werknemers belangrijk vinden in hun werk. Bijvoorbeeld keuze en flexibiliteit, toegang tot real time leermogelijkheden, autonomie, een gevoel van stabiliteit en de mogelijkheid om te werken aan projecten die als zinvol worden ervaren.

 

 

Betekenis kunnen geven aan werk is belangrijk om voldoening te ervaren

 

Het merendeel van de medewerkers wil integraal onderdeel zijn van de organisatie.

Ik herken dat ook bij mijn coachklanten.

Vaak is dat ook iets dat ze missen in hun huidige werk. Het is althans moeilijk voor hen om in te zien hoe belangrijk ze zijn en hoe ze een verschil (kunnen) maken. En dat kan een reden zijn om op zoek te gaan voor een nieuwe baan.

Zingeving is belangrijk in werk om voldoening te ervaren. Werk is voor veel mensen ook deel van hun identiteit.

Het gaat echt niet alleen om uitwisseling van werk voor geld.

 

 

Menselijke relaties zijn belangrijk om tevreden te zijn met je werk

 

Werkrelaties zijn een belangrijke factor in de mate waarin werknemers tevreden zijn.

Hoe tevreden werknemers in zijn algemeenheid zijn over hun baan, hangt rechtstreeks samen met hoe zinvol en verbonden ze zich voelen, aldus het onderzoek. En of ze feedback kunnen geven waar iets mee gedaan wordt.

Het leeuwendeel van de werknemers voelt zich het meest verbonden met hun directe collega’s. Minder mensen voelen hetzelfde voor hun direct leidinggevenden, het senior management en de directie van het bedrijf.

Voor mij is dat heel begrijpelijk.

Van de werknemers die niet op zoek zijn naar een andere baan voelt 45% zich verbonden met het senior management van het bedrijf. Voor de mensen die actief op zoek zijn naar een andere baan is dat 34%.

 

 

Redenen voor werknemers om te gaan voor een nieuwe baan of te blijven zitten waar je zit

 

Voor werknemers zijn redenen om te blijven of vertrekken gebaseerd op zowel aantrekking als afstoting.

Redenen om te blijven, zijn niet hetzelfde als de redenen om te vertrekken.

Redenen om te blijven zijn bijvoorbeeld de dagelijkse omgeving en het werk zelf. Terwijl bijvoorbeeld de relatie met de direct leidinggevende en de toestand van het bedrijf redenen zijn om te vertrekken.

Werknemers vinden hun werk misschien leuk genoeg om te blijven. Maar een gebrek aan een persoonlijke band met leidinggevenden kan net het verschil maken of ze wel of niet blijven.

Aan de andere kant gaan werknemers misschien niet naar een ander bedrijf als het salaris, de secundaire arbeidsvoorwaarden, het werk zelf of de kansen voor carrièreontwikkeling niet duidelijk beter zijn dan bij de huidige werkgever.

Wat dat betreft is het interessant om te weten dat Nederland een van de landen is waar het werk zelf, de werktijden en een flexibele planning horen bij de drie belangrijkste factoren voor het kiezen van een baan.

 

Noemenswaard is ook dat in het onderzoek maar liefst 60% van de werknemers aangaf dat ze zijn vertrokken omdat een baan niet voldeed aan de verwachtingen.

Voor jou als werknemer is dat een belangrijke les dat je goed je onderzoek moet doen naar een organisatie en een functie voordat je in een nieuwe baan stapt. En niet alleen af moet gaan op de indrukken van een sollicitatiegesprek.

Voor werkgevers is het een les dat het belangrijk is om initiële beloftes waar te maken.

 

 

Werknemers zijn over het algemeen tevreden over het werk dat ze doen, maar maken zich zorgen over baanzekerheid en ontwikkeling

 

Van de Nederlandse werknemers geeft 63% te kennen zich loyaal te voelen aan het bedrijf waarvoor ze werken. Maar die loyaliteit weerhoudt werknemers er niet van open te staan voor nieuwe kansen.

Misschien komt dat doordat wereldwijd 56% van de werknemers het gevoel heeft dat er ‘tegenwoordig geen baanzekerheid bestaat.’

Dit duidt erop dat werknemers dan misschien wel dankbaar zijn voor de baan die ze hebben, maar dat zelfs trouwe medewerkers blijven opletten of er nieuwe kansen zijn om te werken op een manier die beter aansluit op hun persoonlijke behoeften.

 

 

Tot slot

 

Wat zijn voor jou cruciale factoren om te gaan voor een nieuwe baan of te blijven zitten waar je zit?

Wanneer zou jij een overstap maken als er toevallig een mooie nieuwe baan voorbijkomt? Terwijl je daar niet naar op zoek bent en het goed naar je zin hebt in je huidige werk?

Ik ben benieuwd naar je reactie. Ik waardeer het zeer als je die wilt delen.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *