Hoe je momentum creëert in jouw werk-vind-proces

Tips om het vliegwiel op gang te brengen en momentum te creëren door het maken van een plan en je activiteiten consequent en consistent uit te voeren

 

De wens om een andere baan, ander werk te vinden is niet genoeg om die baan ook te realiseren. Ook al kun je die ideale baan, het werk dat je het allerliefste doet, voor je zien.

Je hebt een plan nodig om dat ideale werk te realiseren. Een plan dat je precies vertelt wat je iedere maand, iedere week en iedere dag te doen staat. En dat afgeleid is van een beproefde strategie.

Met zo’n plan creëer je momentum.

In eerste instantie kost het je tijd en energie om het proces een klein beetje in beweging te brengen. Maar als de beweging er eenmaal is, dan kost het steeds minder moeite om de beweging vast te houden en te versnellen.

In mijn artikel geef ik je tips om je baanverwerving te plannen, je activiteiten consequent en consistent uit te voeren en zo jouw vliegwiel op gang te brengen en momentum te creëren.

 

Hoe je momentum creëert in jouw werk-vind-proces

 

Hoe het creëren van momentum je helpt om je doelen met betrekking tot werk te realiseren

 

Wist je dat een vliegtuig de meeste brandstof verbruikt bij het opstijgen?

Na een minuut of drie wordt het brandstofverbruik tijdens de klim al minder totdat het vliegtuig op kruishoogte en kruissnelheid is. Relatief gezien verbruikt een vliegtuig daarna niet veel brandstof.

En wist je dat een zweefvliegtuig eenmaal boven, zelfs genoeg heeft aan de thermiek om verder te vliegen?

Maar daarvoor eerst de lucht in geholpen moet worden door een lier of een motorvliegtuig?

 

Voor jou als baanzoeker is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw vliegwiel flink gaat draaien, zodat je op snelheid komt.

Zodat je net als een vliegtuig eenmaal op hoogte, relatief weinig brandstof nodig hebt om jouw doel te bereiken.

Werken aan werk gaat dan bijna als vanzelf. Je hebt de vaart erin, voelt de energie en de stuwkracht in de richting van je doel.

 

Dat is wat men bedoelt met momentum creëren.

Momentum is het Engelse woord voor impuls, een begrip uit de natuurkunde. Het betreft een grootheid die gerelateerd is aan de snelheid en de massa van een object. Die impuls wordt ook soms hoeveelheid van beweging genoemd.

Er is dan voldoende energie verzameld of vaart bereikt voor een verandering. De tijd, snelheid en/of stemming zijn dan rijp om een doorbraak te veroorzaken of te ondergaan.

 

Heb je momentum bereikt, dan ervaar je flow.

En die flow gaat je zeker helpen om jouw doelstelling met betrekking tot werk te realiseren.

 

 

Hoe je momentum creëert in jouw werk-vind-proces

 

Het opbouwen van momentum gaat niet vanzelf.

Het vraagt een constante, consequente inspanning van jouw kant. Je hoeft niet extreem hard te werken, maar je moet de trein op gang krijgen.

En ben je eenmaal goed op stoom, dan is het zaak om je momentum niet weg te laten glippen.

Doe je dat wel, dan ben je je snelheid kwijt en dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen.

 

Heb je bijvoorbeeld een loopbaantraject gevolgd en als resultaat daarvan een helder beeld van het werk dat je wilt doen en van wat jij te bieden hebt op de arbeidsmarkt. Zorg dan dat je het momentum vasthoudt en laat je verder meenemen in de flow. Je zult merken dat je dan heel makkelijk vooruitkomt en je doel realiseert.

Je bouwt voort op de energie die je eerder hebt geïnvesteerd en profiteert van de stappen die je eerder hebt gezet. Hiermee vergroot je je snelheid. En hoe hoger je snelheid, des te sneller en met minder moeite je jouw doelen bereikt.

Dat wordt anders als je niet in actie blijft. Dan val je terug en het kost je vervolgens heel veel moeite om weer in de lucht te komen.

 

 

Concrete tips om momentum te creëren in jouw werk-vind-proces, dan wel om de vaart erin te houden als je eenmaal het momentum te pakken hebt

 

Momentum creëren of vasthouden van momentum gaan niet vanzelf. Je moet er iets voor doen.

Ik geef je een aantal tips:

 

1. Maak een plan

Of je nu start met jouw werk-vind-proces of bijvoorbeeld op eigen kracht na een loopbaantraject jouw doelstellingen wilt realiseren.

Heb je geen plan, dan krijg je de vaart er niet in. En zat je lekker op stoom na je loopbaantraject, dan zak je zonder concreet plan al gauw weer helemaal weg.

 

2. Reserveer tijd in je agenda voor de uitvoering van je plan

Plan wekelijkse activiteiten. Realiseer je daarbij dat je niet fulltime met baanverwerving bezig kunt zijn. Creëer naast werk maken van (ander) werk ruimte om andere dingen te doen.

Bepaal zelf hoeveel tijd je elke dag of elke week aan baanverwerving kunt besteden. Bijvoorbeeld elke ochtend een uur of misschien twee uur per dag of twee uur per week.

Committeer je daaraan en leg de uren vast in je agenda.

 

3. Realiseer je dat iedereen piekt op bepaalde uren van de dag

De een is een ochtendmens, de ander een avondmens. Plan je activiteiten voor de momenten op de dag dat jij het meest alert bent.

Overvraag jezelf daarbij niet.

Plan geen blokken van langer dan twee uur. Gun jezelf na twee uur een pauze.

 

4. Weet voor welke organisaties jij wilt werken en waarom

Maak een plan hoe je bij die organisaties (bedrijven/instellingen) binnen wilt komen. Jouw doel is om bij die organisaties een introductie te krijgen, want veel openstaande banen worden ingevuld via referrals.

 

5. Maak je plan concreet

Ga niet alleen tijd blocken in je agenda. En dan gaan zitten en je afvragen “Oké, wat ga ik nu doen?”.

Zet in je plan en dus in je agenda welke activiteiten je wanneer gaat doen.

Bijvoorbeeld:

  • Wekelijks 10 of misschien wel 20 nieuwe connecties maken.
  • Wekelijks 5 of 10 connecties opvolgen, bijvoorbeeld door ze een berichtje te sturen of te reageren op een van hun posts. Of een artikel te sturen, waarvan je inschat dat het interessant voor je connectie kan zijn.
  • Tenminste één informatief gesprek voeren per week; een nieuwe connectie ontmoeten en daarvan leren.
  • Op zijn minst 3 of 5 organisaties gaan volgen op LinkedIn en je achtergrondonderzoek naar die organisaties doen om te achterhalen of ze interessant voor jou kunnen zijn.

 

 

Tot slot

 

Door op die manier activiteiten te plannen en die consistent en consequent uit te voeren creëer je momentum. Je krijgt de vaart erin en komt in de flow.

En houd je dat vast en voorkom je dat je wegzakt en van ver weer omhoog moet komen.

 

 

 

Kun je daarbij wel wat hulp gebruiken?

Coaching helpt je om in de lucht te blijven.

Als zeer ervaren coach kan ik je helpen concrete plannen te maken en goede acties te selecteren. Je begeleiden bij het uitvoeren van je acties, zodat je in de flow blijft. En mijn bijdrage leveren zodat jij je plannen realiseert.

Bel (0575-544588/ 06-54762865) of e-mail ([email protected]) me voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *