Tips om online zichtbaar te zijn en gevonden te worden voor een baan

online zichtbaar zijn en gevonden worden voor een baan

Wat je kunt leren van online zoekstrategieën van recruiters

 

Hoe vind je de juiste mensen” kopt een artikel in P&Oactueel (mei 2013, nr 5, Recruitment Special, p.3-5)

“Meer dan 600.000 werkzoekenden, maar ook 200.000 mensen uit Oost-Europa aan het werk. Honderden reacties op de ene vacature en geen geschikte kandidaat te vinden voor de andere.

De Nederlandse arbeidsmarkt bevindt zich in een spagaat die voorlopig niet verholpen is. Hoe ga je daar als recruiter mee om?”

 

Als baanzoeker is het vervelend als je met driehonderd anderen moet concurreren voor een baan. De kans op een afwijzing is dan heel reëel. Soms kun je van tevoren inschatten dat je kans om geselecteerd te worden voor de baan heel klein is. Maar als je dan afgewezen wordt, dan doet het toch pijn.

Het lijkt je vast heel luxe om als selecteur zoveel brieven te ontvangen naar aanleiding van één vacature. Maar voor een selecteur is dat meestal niet prettig. Zie uit al die reacties maar eens de juiste kandidaat te selecteren. Dat is bijna niet te doen.

 

online zichtbaar zijn en gevonden worden voor een baan© foto Martin Langbroek

 

Honderden reacties op één vacature; ook voor selecteurs geen luxe

 

Ik kan me goed voorstellen dat je als kandidaat gefrustreerd kunt zijn na een afwijzing, terwijl je inschatte dat er sprake was van een goede match. En dat je het gevoel hebt dat ze jou als een van de beste kandidaten hebben laten lopen, door je niet uit te nodigen voor een gesprek.

Het kan inderdaad zijn, dat een selecteur jou als geschikte kandidaat mist. Misschien wel omdat je cv niet matcht met alle gevraagde criteria in de vacature, terwijl jij mogelijk wel aan alle criteria voldoet.

Help de selecteur en jezelf een handje en zorg dat je positief eruit springt met je cv en met je sollicitatiebrief. En dat je je onderscheidt van de rest.

Kun je nog wat tips voor een goed cv gebruiken? Lees mijn artikel daarover er nog eens op na.

 

 

Bij de verwerving van een baan gaat het vooral om vindbaar zijn

 

Zeker als je op zoek moet naar een andere baan, ben je geneigd om die baan te gaan zoeken. Bijvoorbeeld door te zoeken naar vacatures.

Maar behalve jij zijn er nog honderdduizenden op zoek naar werk. Je loopt dus het risico dat jij een van de driehonderd bent die op een vacature reageert. Dat overkwam bijvoorbeeld ook Zorah. Met haar solliciteerden nog 315 anderen op een functie als medewerker Strategische Verkenningen bij Amnesty Nederland.

Ondanks het grote aantal sollicitanten maakte haar sollicitatie indruk. Ze eindigde op de reservelijst. Daarmee hoorde ze tot de beste zeventien. Maar dat leidde niet tot de baan.

Zoeken naar vacatures en afwachten of je uitgenodigd wordt voor een gesprek, zijn ook niet dé manieren om een baan te verwerven.

In een eerder artikel schreef ik al, dat alleen sollicitatiebrieven schrijven je niet snel helpt aan een baan.

Het is belangrijk dat je als baanzoeker zelf het stuur in handen neemt, zelf de regie pakt en zorgt dat jij gevonden wordt.

 

 

Tips voor online zichtbaar zijn en gevonden worden voor een baan

 

Het is voor organisaties niet altijd gemakkelijk om in contact te komen met de juiste kandidaten. In mijn inleiding schreef ik dat al.

Ondanks de crisis is er zelfs krapte in bepaalde regio’s en in bepaalde sectoren.

Bovendien zijn werknemers met een vaste baan niet gek. Ze geven hun zekerheden niet zomaar op en profileren zich niet als werkzoekend. Ook al hebben zij mogelijk wel interesse in een andere baan. En juist in die groep zitten voor organisaties heel interessante kandidaten.

 

In een van de artikelen in de Recruitment Special van P&Oactueel las ik een negental tips voor werkgevers om sneller, beter en goedkoper in contact te komen met mensen die men zoekt.

Naar aanleiding daarvan geef ik je een achttal tips voor online zichtbaar zijn en vindbaar voor organisaties die geïnteresseerd zijn in professionals zoals jij.

 

1.   Wees actief op Social Media

Volg actief bedrijven die voor jou interessant zijn. En volg ontwikkelingen in de vakgebieden en de sectoren die jou interesseren.

 

2.   Zorg dat je je op de juiste plek bevindt

Vraag je af waar organisaties die jouw interesse hebben, zoeken naar professionals zoals jij.

Denk daarbij verder dan Facebook, Twitter en LinkedIn. Denk bijvoorbeeld aan sites als Managementsite of Frankwatching.

En zo verwacht men kennelijk dat bijvoorbeeld vrouwen tussen de 25 en 35 jaar die van mode houden, actief zijn via Pinterest. En dat IT-ontwikkelaars te vinden zijn in bepaalde games.

 

3.   Ga op Social Media in gesprek met (vertegenwoordigers van) potentiële werkgevers

Neem deel aan discussies of start die zelf.

Hoe hoger de kwaliteit van de discussie, hoe beter je je kunt profileren als professional. En dus als een mogelijk interessante kandidaat.

 

4.   Zorg voor een juiste profilering op Social Media

Wees je ervan bewust dat organisaties Social Media gebruiken om zich een beeld te vormen van jou als persoon, jouw expertise en bijvoorbeeld jouw kwaliteiten als organisator.

Realiseer je, dat men het waarheidsgehalte van de informatie hoog inschat. Men gaat ervan uit dat er op Social Media sociale controle is.

 

5.   Stel vragen of plaats anderszins reacties op een werken-bij site van organisaties

Daarmee laat je je interesse in de betreffende organisatie zien en kom je in de picture.

 

6.   Wees je ervan bewust dat Social Media worden ingezet als onderdeel van een integrale aanpak in de zoektocht naar de beste mensen

Social Media zijn voor organisaties kennelijk een fantastische manier om een goede indicatie te krijgen van interessante potentiële werknemers.

Daarnaast bieden Social Media een organisatie de kans om een eerlijk en transparant beeld te schetsen van de eigen organisatie en de interactie aan te gaan met geïnteresseerden.

Het is dan ook geen wonder dat organisaties steeds actiever inzetten op Social Media.

 

7.   Google eens op je naam en zie hoe je naar voren komt

Kijk vervolgens eens met de ogen van een recruiter naar wat je aantreft. Wellicht kun je informatie verwijderen, aanpassen of (laten) corrigeren.

 

8.   Denk verder

Ook al ben je nu nog niet eraan toe om de overstap te maken naar ander werk, online actief zijn helpt je om in contact te komen met organisaties die op termijn interessant voor jou kunnen zijn.

Mocht je op enige termijn eraan toe zijn om wel stappen te zetten in je loopbaan, dan heb je al de nodige informatie betreffende voor jou interessante organisaties verworven en kun je een betere inschatting maken van wat je aan ze hebt en wat jij voor hen zou kunnen betekenen.

 

 

 

Heb jij nog meer tips met betrekking tot online zichtbaar zijn om gevonden te worden voor een baan?

Ik lees je reactie graag.

 

 

 

Heb je nog geen goed beeld van wat jij voor een organisatie kunt betekenen?

Heb je geen goed beeld van waarvoor een organisatie met name bij jou moet zijn?

Bel (0575-544588 / 06-54762865) of e-mail ([email protected]) me voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *