Wel uitgenodigd worden voor gesprekken, maar geen baan krijgen

Wel uitgenodigd worden voor gesprekken, maar geen baan krijgen

Hoe gebrek aan enthousiasme en passie voor het werk dat je wilt doen, je kansen op succes aanmerkelijk verkleinen

 

Het zal je maar gebeuren. Met enige regelmaat word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Soms zelfs voor een tweede gesprek. Toch lukt het je niet om een baan te krijgen. Terwijl je wel de goede kwalificaties hebt.

Je hebt de indruk dat je gepasseerd wordt door kandidaten met minder goede kwalificaties en minder relevante ervaring. Hoe kan dat, vraag je je af.

Wat gaat er mis? Zeker als je bij de laatste twee hoort en dat de baan dan toch weer naar de andere kandidaat gaat.

Je bent dan gauw geneigd om een verklaring te zoeken in bijvoorbeeld leeftijd, geslacht of welke vorm van discriminatie dan ook. Positief of negatief.

Maar dat is het waarschijnlijk niet.

Potentiële werkgevers baseren hun keuze niet simpelweg op het feit dat de ene kandidaat meer gekwalificeerd is om het werk te doen dan de andere.

Misschien nog belangrijker dan kwalificaties is, hoe jij je presenteert in een gesprek. En met name hoe je jouw passie, jouw enthousiasme voor de baan, laat voelen.

 

Uitgenodigd worden voor gesprekken, maar geen baan krijgen

 

Wat enthousiasme, passie voor een baan met jou doet

 

Stel je eens voor, dat je de voor jou ideale baan ziet. Of ervan hoort. Het is helemaal je droombaan.

Je weet het niet alleen, je voelt ook dat die baan geknipt is voor jou. Een passender baan kun je je niet voorstellen. Dit is het werk dat je het allerliefste wilt doen.

De baan is niet alleen geknipt voor jou, jij bent ook geknipt voor de baan. De baan sluit perfect aan bij jouw kwaliteiten. En bij de bijdrage die jij wilt leveren met wat jij doet in je werk.

Je straalt helemaal bij het idee dat werk te kunnen doen. Je ziet het voor je. Je ervaart hoe dat voelt voor jou. Je kunt bijna niet wachten tot het gesprek. Je zou iedereen erover willen vertellen.

Jouw enthousiasme heeft zeker effect op je presentatie in het selectiegesprek. Om te beginnen op de eerste indruk die jij maakt. En zoals je in een van mijn eerdere artikelen hebt kunnen lezen, de eerste indruk is beslissend in een selectiegesprek.

 

 

Belangrijkste reden waarom je wel uitgenodigd wordt voor gesprekken, maar geen baan aangeboden krijgt.

 

Het zal zeker zo zijn, dat enige discriminatie bij selectie een rol speelt. Al is het maar op grond van een eerste indruk die een selecteur heeft van een kandidaat. Selecteurs zijn ook mensen. En waarneming is altijd subjectief.

Doorslaggevender is een ander punt. Dat punt heeft alles te maken met hoe jij je presenteert.

Het kan zijn dat je wel de juiste dingen zegt, maar als je presentatie vlak is, dan scoor je niet.

Als je de baan niet echt heel graag wilt of als je er niet echt enthousiast over bent, dan word jij niet uitverkozen.

Sterker nog, je hebt sneller een baan als je focust op je ideale baan. In een van mijn vorige artikelen kun je nog eens nalezen hoe dat werkt.

 

 

Kan een selecteur jouw woorden ‘voelen’?

 

Enthousiasme, voor de volle 100% aanwezig zijn en passie voelt een selecteur.

Als je die niet laat zien en voelen in een interview, dan kan het heel goed zijn, dat je gepasseerd wordt door een andere kandidaat. Als die zijn enthousiasme en passie voor de baan wel uitstraalt, dan is die daarmee duidelijk in het voordeel  ten opzichte van jou. Ook al heb je betere kwalificaties als professional.

Als jij wel enthousiasme en passie laat zien, dan mógen mensen je eerder. Je maakt een positieve eerste indruk op hen. En de informatie die je verder geeft wordt gekleurd in het licht van het positieve beeld dat ze van jou hebben.

Veel mensen zeggen van zichzelf dat ze enthousiasme, passie voor een baan belangrijk vinden. En kunnen in een gesprek ook aangeven dat ze enthousiast zijn over die baan.

Maar als je niet oprecht enthousiast bent, dan word je niet als authentiek ervaren. Je gesprekspartners voelen je optreden als toneelspel. Zeker in vergelijking met iemand die wel echt heel enthousiast is.

 

 

In selectiegesprekken word je altijd vergeleken met andere kandidaten

 

Selectiegesprekken met meerdere kandidaten worden vaak na elkaar gepland. Het is goed om je dat te realiseren.

Daardoor word je vergeleken met kandidaten vlak voor of vlak na jou. Zeker in zo’n vergelijking valt een verschil in enthousiasme in de presentatie gelijk op.

Als je geen positieve attitude laat zien, dan zijn selecteurs geneigd om te veronderstellen dat je een min of meer negatieve attitude hebt. Dat je vooral op zoek bent naar een baan. En dat zijn niet de mensen die men wil hebben.

 

 

Onderschat het effect niet van enthousiasme en passie voor een baan

 

Een attitude van mensen is niet gemakkelijk te veranderen. Veel gemakkelijker is het om nieuwe vaardigheden aan te leren of nieuwe kennis te verwerven. Zo wordt er veelal door selecteurs gedacht. Dat aanleren van vaardigheden gaat nog gemakkelijker als iemand gepassioneerd is voor het werk dat hij doet.

Wellicht herken je dat zelf ook.

Als jij geen echte passie voelt voor het werk dat jij wilt doen, dan kun je je niet vergelijken met iemand die wel in sterke mate die passie en dat enthousiasme heeft. Zelfs als jij betere kwalificaties hebt voor de functie dan die andere persoon.

Wees je daarvan bewust, als je je voorbereidt op het selectiegesprek. Weet heel zeker dat je de baan heel graag wilt hebben en dat je graag voor betreffende organisatie wilt werken.

 

 

Door een goede voorbereiding vergroot je je kans op succes

 

Daarbij denk ik niet aan een voorbereiding waarbij je gaat zitten bedenken wat je allemaal wel of niet wilt gaan zeggen.

Vanuit je hoofd komt er geen opwinding, enthousiasme of passie. Die komen vanuit je hart.

Het is dan ook niet voor niets dat we bij MEER WAARDE IN WERK aan de hand van allerlei opdrachten werken aan het verkrijgen van een helder beeld van het voor jou ideale werk. Passend bij de kwaliteiten die jij het liefst inzet in het werk dat je doet. En waarin je ook relatief het beste bent. En zeker niet onbelangrijk, passend bij de bijdrage die jij wilt leveren en de waarden en drijfveren waarvoor jij gaat en staat.

Belangrijk is dat het beeld van het voor jou ideale werk gaat leven. Zodat je ogen gaan stralen als je eraan denkt. En dat je de opwinding voelt, die je zou ervaren als je dat ideale werk daadwerkelijk doet.

En als je zo in een selectiegesprek zit, dan praat je vanuit je hart.

Als selecteurs die energie voelen, dan geeft dat je een voorsprong met betrekking tot het verkrijgen van het voor jou ideale werk.

 

 

 

Heb je nog geen duidelijk beeld van hoe het voor jou ideale werk eruit ziet?

En waarom jij geknipt bent voor dat werk?

 

Lees mijn aanbod betreffende de 3-daagse trainingBouw je ideale loopbaan’ en meld je snel aan.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *