Waarom een keuze eigenlijk nooit een foute keuze is

Een keuze is eigenlijk nooit een foute keuze

Maak je geen zorgen over een verkeerde keuze, zorg dat je goed toegerust bent voor je loopbaan en weet wanneer je bij moet sturen

 

Hoe maak jij keuzes? Hoe neem jij beslissingen?

Wanneer is voor jou een keuze een goede keuze? En heb je wel eens een foute keuze gemaakt?

Wist je dat veel mensen moeite hebben met kiezen en dus het nemen van beslissingen? Zeker als het hun loopbaan betreft.

En dat de angst om een verkeerde beslissing te nemen hen ervan weerhoudt om verder te komen in hun leven?

 

Ik hoor het met regelmaat in gesprekken met potentiële klanten.

Met betrekking tot werk blijf je dan al gauw zitten waar je zit, uit angst om een verkeerde keuze te maken.

Misschien geldt dat ook wel voor jou.

 

Maar wist je dat het de kunst is om je geen zorgen te maken over een verkeerde keuze? Dat het vooral belangrijk is dat je goed toegerust bent voor je loopbaan en weet wanneer je bij moet sturen?

Meer daarover lees je in mijn artikel.

 

Een keuze is eigenlijk nooit een foute keuze

 

Een goede keuze vanuit theoretisch perspectief

 

Wat is een goede keuze?

Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Het is maar net, wat voor jóu een goede keuze is.

Ik herinner me een van mijn collega’s van Saxion Hogescholen. Hij was niet zo’n ‘wikker en weger’, tenminste niet als het ging om het nemen van beslissingen. Hij koos vrij intuïtief en als een keuze goed voelde, dan was het voor hem oké.

Dat keuzegedrag past bij de psychologische benadering.

Vanuit psychologisch perspectief is een keuze een goede keuze als die goed voor je voelt. Als er na de keuze sprake is van een psychologisch evenwicht. En het grappige was, dat mijn collega ook psycholoog is.

Maar of iedereen zichzelf zo goed kent, dat je kunt vertrouwen op je intuïtie als je een goede keuze wilt maken? Ik heb daarover mijn twijfels. Je intuïtie kan ook heel misleidend zijn.

 

Lang dacht men ook dat een goede loopbaankeuze is gebaseerd op de juiste match tussen persoon en beroep.

Bij een traditionele benadering wordt die werkwijze nog met regelmaat toegepast. Men heeft het dan over matching.

Volgens die benadering komt een goede keuze tot stand als je een juist beeld hebt van bijvoorbeeld je capaciteiten, interesses, ambities, mogelijkheden en beperkingen.

Maar kennis van jezelf als persoon is niet voldoende om tot een goede keuze te komen. Naast kennis van jezelf is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van de eisen die de functie aan je stelt, wil je de functie succesvol uitoefenen.

Bovendien is het volgens de matchingsbenadering voor het maken van een goede keuze belangrijk, dat je logisch nadenkt over de samenhang tussen beide groepen factoren. En je adequaat inschat of jij en de functie met elkaar matchen.

 

 

Matching leidt niet per definitie tot een goede keuze

 

Ook al denk je misschien dat je door je keuzeproces zo te benaderen het risico van een foute keuze verkleint.

Misschien herinner je je mijn artikel over het gebruik van tests om te komen tot een loopbaankeuze. Het gebruik van tests past bij deze benadering.

Maar in mijn artikel heb je kunnen lezen dat alleen tests niet voldoende zijn om aan de weet te komen wat voor jou de ideale baan is. En dus een goede keuze te kunnen maken. In mijn artikel kun je ook lezen waarom.

 

 

Angst om een foute keuze te maken

 

Susan Jeffers beschrijft in haar boek ‘Niet durven, toch doen’, dat ons geleerd is om voorzichtig te zijn en geen foute keuzes te maken.

Alsof een foute keuze ons iets zal ontnemen; geld, vrienden, geliefden, status of wat de goede keuze ons ook zou kunnen verschaffen.

Volgens Susan Jeffers hebben we kennelijk ook de behoefte om volmaakt te zijn en om de loop van gebeurtenissen te kunnen beïnvloeden.

Daarbij vergeten we, dat we juist door onze als ‘fout’ gelabelde keuzes, heel veel kunnen leren.

Volgens Jeffers heb je niets te verliezen, alleen maar iets te winnen. Welke keuze je ook maakt en welke actie je onderneemt in je leven.

 

 

Andere manier van denken over het maken van een keuze

 

Wist je dat je het maken van een loopbaankeuze gemakkelijker voor jezelf kunt maken door jouw manier van denken zo om te buigen, dat het onmogelijk wordt om een foute keuze te maken?

Ik geef je een voorbeeld.

Stel je voor dat je voor de keuze staat in je oude werkkring te blijven of een nieuwe baan die je aangeboden krijgt te accepteren.

Je kunt dan als volgt gaan redeneren:

“Als ik hier blijf, dan mis ik misschien een goede kans om vooruit te komen. Maar als ik wegga, dan loop ik misschien het risico dat ik na korte tijd ontslagen word en dan heb ik helemaal niets meer! En ik heb het hier nu naar mijn zin. Ik vergooi mijn hele toekomst als ik nu de verkeerde beslissing neem. Help, wat moet ik kiezen!”

Maar je kunt ook anders redeneren:

“ Is het niet geweldig! Ik heb een nieuwe baan aangeboden gekregen. Als ik hem aanneem, zal ik een schat aan ervaring opdoen. En als er iets tussenkomt, waardoor het toch niets wordt, dan is er geen man overboord.

Ook al is het tegenwoordig op de arbeidsmarkt wat moeilijker, ik ben ervan overtuigd dat ik wel weer een baan vind als dat nodig mocht zijn.

Doordat ik zo’n nieuwe baan aangeboden heb gekregen voel ik me sterk. Misschien kan ik, als ik blijf, om promotie vragen. En als het om de een of andere reden hier niet meer lekker gaat, dan komen er beslist nog wel andere kansen.

Van welke kant ik het ook bekijk, het is allemaal een groot avontuur.”

 

Bij de andere manier van redeneren is er geen sprake van een foute en een goede keuze. Of de persoon kiest voor blijven of voor weggaan, beide keuzes zijn goed.

Temeer omdat de betrokken persoon goed toegerust is om zelf de baas te zijn over zijn loopbaan. En uitstraalt dat hij goed weet wanneer hij bij moet sturen.

 

 

Wil jij ook zelf sturing geven aan je leven en de voor jou ideale loopbaan?

Schrijf je in voor de 3-daagse training ‘Bouw je ideale loopbaan

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *