“Ze hebben mijn vak afgeschaft”.

“Ze hebben mijn vak afgeschaft”

Het zal je maar gebeuren.

Guus Martens, een van mijn oud-collega’s van de Academie Mens en Arbeid in Tilburg overkwam het. Overigens twee decennia geleden al.

Toch zie ik nog heel helder voor me hoe hij mij erover aansprak.

Het was een paar jaar na mijn vertrek uit Tilburg. Voor het afscheid van een van mijn oud-collega’s, was ik weer in het Brabantse. Niet in Tilburg, maar in de Verkadefabriek in Den Bosch.

 

“Ze hebben mijn vak afgeschaft”.

© foto: Angeline Swinkels

 

De Verkadefabriek is voor mij, net als de panden in de Spoorzone in Tilburg, een prachtig voorbeeld van hergebruik van een industrieel pand.

 

Ze hebben mijn vak afgeschaft”, zei Guus. “Kun je je dat voorstellen?”.

Beroepenkunde was zijn vak. Het was een van de kernvakken van de AMA. Net als kennis van opleidingen. Een vak, ook gegeven door Guus.

Jaarlijks verscheen er een nieuwe, aangepaste versie van zijn ‘Nieuwe Gids voor School en Beroep’. In het werkveld bekend als de ‘Martensgids’. Voor sommige studenten niet alleen bekend, maar misschien ook wel berucht.

Het was zweten voor zijn tentamens. Bij die tentamens mocht je de ‘Martensgids’ gebruiken bij het uitwerken van casuïstiek. Maar onder druk van de tentamentijd moest je haarscherp uit kunnen ‘tekenen’ via welke opleidingswegen iemand zich kon kwalificeren voor bepaalde functies.

 

Ikzelf heb volop mogen genieten van de vakken van Guus. Want naast mijn docentschap aan de AMA volgde ik met een eigen opleidingsplaatje de deeltijdopleiding.

Toentertijd was het de bedoeling dat je alle beroepenkennis paraat had. Dat kun je je nu bijna niet meer voorstellen.

De Beroepengids heb ik nog steeds in mijn kast staan. De gids herinnert me aan een tijd dat het allemaal totaal anders was.

 

Steeds meer beroepen zijn in de loop der jaren verdwenen. Overigens ook het scherpomlijnde begrip ‘beroep’.

 

Waar op de arbeidsmarkt beroepen steeds meer plaats maakten voor functies, maakte op de AMA het vak Beroepenkunde plaats voor Functieanalyse.

Functies zijn veel minder afgebakend dan beroepen. En zoals jij weet, kunnen aan functies diverse functienamen hangen.

Heb je een helder beeld van de functie die je uit wilt oefenen? Dan is het zaak om te achterhalen welke functienamen gangbaar zijn voor het werk dat je wilt doen.

En zoals aan een specifieke functie diverse functienamen kunnen hangen, zo zegt een functienaam maar ten dele iets over de functie-inhoud.

Het is dan ook belangrijk om je goed te verdiepen in een omschrijving van een functie. Want mogelijk wordt er inhoudelijk iets heel anders onder een bepaalde functienaam verstaan, dan jij zelf hebt bedacht.

 

Maar met de ontwikkeling van beroepen naar functies zijn we er nog niet. Ook functies verdwijnen steeds meer naar de achtergrond.

In toenemende mate komen rollen meer in the picture. En afhankelijk van bijvoorbeeld een project en de fase daarin, worden rollen toebedeeld aan hen die een bepaalde rol het beste past.

Of, denkend vanuit mijn visie, doe jij als werkende een voorstel in welke rol en op welke manier jij voor jouw organisatie van betekenis kunt zijn.

 

 

Een slimme professional is op zijn toekomst qua werk voorbereid.

 

Volg de ontwikkelingen in jouw vakgebied. In sommige vakgebieden gaan die razendsnel.

Hetzelfde geldt voor de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Zorg dat je zicht hebt op waar mensen zoals jij nodig zijn. Men misschien zelfs zit te springen om mensen zoals jij.

 

Maar met alleen ‘naar buiten kijken’ ben je er nog niet. Ga ook het gesprek aan met jezelf, de interne dialoog. Heb oog voor jouw ontwikkelingen als persoon en als professional. Want mogelijk past het werk dat je nu doet, jou over een jaar of drie, vier niet meer.

 

Reageer alert op signalen en stuur tijdig bij. Dan voorkom je dat je als donderslag bij heldere hemel overvallen wordt door een negatief bericht.

Misschien niet zozeer dat jouw vak wordt afgeschaft, maar dat je functie komt te vervallen. Om wat voor reden dan ook.

 

 

In een individueel coachtraject leer je hoe je zelf de regie kunt pakken in je loopbaan. Onafhankelijk van vacatures, recruiters, uitzend- of werving- en selectiebureaus.

Op basis van een helder beeld van wat jij te bieden hebt, de bijdrage die jij wilt leveren en de behoeften op de arbeidsmarkt, kom jij tot een koppeling die past.

Je kunt vrijelijk meebewegen met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling in jezelf als persoon en als professional.

Zodat jij het spel op de arbeidsmarkt vrolijk mee kunt spelen en kunt groeien, bloeien en excelleren in het werk dat je doet.

 

Heb je interesse in een individueel loopbaantraject?

Stuur even een reply op deze e-mail. Als mentor en coach ga ik graag met je op pad.

Of plan direct een afspraak in voor een oriënterend gesprek.

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *