Ben jij goed toegerust voor de veranderde arbeidsmarkt?

Ben jij goed toegerust voor de veranderde arbeidsmarkt?

Hoe je als professional optimaal meebeweegt met het keerpunt op de arbeidsmarkt

 

“Mensen moeten er gewoon aan wennen dat ze in de toekomst niet meer in een vast dienstverband werkzaam zullen zijn” (voormalig PvdA-leider Wouter Bos)

“Mensen worden tegenwoordig letterlijk als menselijke grondstoffen-‘human resources’- ter beschikking gesteld aan de economie” (Vlaamse hoogleraar Jan Blommaert)

(Niels Feitsma in NRCWeekend O&D 9, 28/29 september 2013)

 

Dat zijn veelbetekenende uitspraken. Die uitspraken hakken er ook wel stevig in.

 

De arbeidsmarkt en het denken over mens en werk zijn ingrijpend veranderd.

Jan Rotmans, hoogleraar transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft het zelfs over een verandering van tijdperk in plaats van een tijdperk van verandering.

En volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg, gaat de crisis niet voorbij. Volgens hem is de crisis ook geen crisis, maar een transformatie. Wat we crisis noemen is in zijn ogen een keerpunt. En we moeten volgens hem zorgen dat we dat keerpunt zo goed mogelijk kunnen maken.

 

Dat geldt ook voor jou als professional.

Ik geef je een aantal tips zodat je optimaal mee kunt bewegen met het keerpunt op de arbeidsmarkt. Want als je dat kunt, dan biedt de arbeidsmarkt ook nu volop kansen.

 

De arbeidsmarkt van nu vraagt echter wel een andere manier van denken en handelen

 

Ben jij goed toegerust voor de veranderde arbeidsmarkt?

Lifelong employment is verleden tijd

 

De tijd dat je als professional tot je pensioen bij dezelfde organisatie werkt, is absoluut voorbij. Die generatie is echt aan het uitsterven.

Ik zie en spreek nog wel vijftigers die tot dan toe voor eenzelfde organisatie hebben gewerkt, maar die nu worden geconfronteerd met beëindiging van hun contract.

De cultuur van betreffende organisaties was vaak te labelen als een theemutscultuur. Maar die theemutscultuur is voor de meeste organisaties echt verleden tijd.

Het tijdperk van lifelong employment is voorbij. En dat biedt volop kansen voor nieuwe uitdagingen en ontwikkeling.

 

 

In de tegenwoordige tijd draait het om lifelong employability

 

Voor jou als professional is het zaak om ervoor te zorgen dat je interessant blijft voor een werkgever. Als je althans niet op de reservebank terecht wilt komen of aan de zijlijn wilt (blijven) staan.

En waar in het verleden je werkgever die zorg vaak op zich nam, is bijblijven en ontwikkelen in het heden grotendeels je eigen verantwoordelijkheid.  En het is dus ook (meren)deels aan jou om daarin te investeren.

Wil je daarvoor handreikingen? In een van mijn vorige artikelen gaf ik je een zevental tips.

 

 

Nu al zijn er minder vaste dienstverbanden op de arbeidsmarkt en dat worden er niet meer

 

Stel je daarop in.

Veel vaste banen verdwijnen. Er komt een flexibele arbeidsmarkt voor in de plaats.  

Wist je dat volgens een onderzoek van TNO momenteel al zo’n 30% van de Nederlandse beroepsbevolking werkzaam is als flexibele kracht?

Wil je precies weten hoe de verdeling is op de arbeidsmarkt en met welke flexibele contractvormen er wordt gewerkt? Lees de Flexbarometer er eens op na.

 

Nooit meer een vaste baan is voor veel mensen een vreselijk vooruitzicht. Misschien is het dat ook wel voor jou.

Het is ook zeer zeker wennen. En onze maatschappij is er nog niet helemaal (of zo je wilt, helemaal niet) op ingericht. Probeer bijvoorbeeld maar eens een hypotheek te krijgen zonder vast contract.

 

Maar een flexibele arbeidsmarkt biedt ook kansen.

Zo zijn er bijvoorbeeld organisaties, die nu bewust gebruik maken van een flexibele schil om zich te verzekeren van continue aanwas van nieuwe kennis en kunde.

En misschien heb je zelf wel veel behoefte aan steeds weer een nieuwe uitdaging en werk je het liefst aan taken, in de vorm van een project.

Met regelmaat hoor ik dat van coachklanten. Sommigen hebben niet zozeer behoefte aan een baan voor het leven. Zij gedijen zelfs het best in een project. En voor hen zijn er nu volop kansen. Misschien geldt dat ook wel voor jou.

 

 

De manier van baanverwerving op de arbeidsmarkt is wezenlijk anders

 

Het traditionele solliciteren is niet meer dé manier om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt. Je hoeft je niet meer afhankelijk op te stellen van vacatures die er zijn, selecteurs of recruiters.

Nee, je bent zelf aan zet.

Voor sommigen is dat bedreigend. Maar als je de strategie en de regels van het spel op de arbeidsmarkt kent, dan biedt de nieuwe manier van baanverwerving volop kansen. Zelfs betere kansen op succes dan het traditionele solliciteren van voorheen. Niet alleen voor jou als werknemer, maar ook voor een werkgever.

 

 

Meer dan voorheen kun je in het nieuwe tijdperk je eigen baan creëren

 

Of dat nu is bij je huidige werkgever of elders.

Er is werk genoeg, ook al zijn er nu misschien weinig vacatures. Het is alleen de kunst om dat werk boven water te krijgen.

Laat je niet intimideren door alle negatieve berichtgeving in de publiciteit. Zorg dat je helder in kaart hebt wat jij te bieden hebt op de arbeidsmarkt en dat je een helder beeld hebt van het werk dat je wilt doen. Kies vervolgens een beproefde strategie om te realiseren wat je voor ogen hebt. Ga planmatig te werk en focus op je doel.

 

 

Kun jij daarbij wel wat begeleiding gebruiken?

Neem gerust contact met me op.

Graag maak ik tijd voor je vrij om het gesprek met je aan te gaan en je vragen te beantwoorden.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *