Had jij vroeger een droombaan?

Droombaan

Wil jij je droombaan vinden?

‘Denk terug aan je jonge jaren’, zegt Japke-d. Bouma in NRC.

Het is een van de 13 stappen van haar plan om je droombaan te bedenken en te bereiken.

 

In mijn jonge jaren, ik denk dat ik een jaar of tien of twaalf was, wist ik wat ik wilde worden: verpleegster.

Ik was in die tijd onder behandeling bij de dermatoloog en hij maakte me snel duidelijk dat ik dat met mijn eczeemhanden wel kon vergeten.

Zo volgzaam als ik was en zo veel vertrouwen als ik kennelijk had in het oordeel van de dermatoloog, heb ik het idee van verpleegster worden maar snel laten varen.

Vervolgens heb ik in die periode überhaupt niet meer nagedacht over mijn loopbaan.

 

Ik weet wel dat een van mijn vriendinnen toen al wist dat zij verloskundige wilde worden. Toen heette dat nog ‘vroedvrouw’. Ik vond het heel bijzonder dat zij daar zo stellig in was, maar het was voor mij geen inspiratie. Terwijl ik wel al heel vroeg vakantiewerk heb gedaan op de zuigelingenafdeling van wat toen nog heette ‘de vroedvrouwenschool’ in Heerlen.

 

Wat was vroeger jouw droombaan?

Marlène, 16 jaar, vakantiewerk vroedvrouwenschool 

 

Veel jaren later heb ik nog weleens gedacht dat verloskundige als beroep heel goed bij mij had kunnen passen. Maar na alle andere opleidingen die ik al had gevolgd en ook alle werkervaring, was dat geen serieuze optie meer.

 

‘Probeer veel uit!’, zegt Japke. ‘En als het niks is, ga je weer door.’

Dat doet me denken aan de voordracht die Steve Jobs in 2005 hield aan de Stanford University over ‘connecting the dots’; het belang van het leggen van de juiste verbindingen tussen de ervaringen en inzichten in het leven.

In zijn persoonlijk leven, de verbindingen tussen de ervaringen en inzichten, die hij tijdens het volgen van colleges had opgedaan en die volgens hem aan de basis van het succes van Apple hebben gestaan.

Daarbij gaf hij aan dat de cruciale verbindingen vooraf door hem niet waren voorzien, maar dat pas achteraf bleek hoe belangrijk ze waren voor de uitzonderlijke innovaties van Apple.

 

Wat dat betreft is het mooi en waardevol om eens terug te denken aan je leven tot nu toe. Welke ervaringen en inzichten springen er voor jou uit?

En vervolgens: Hoe kun je verbindingen maken tussen de verschillende inzichten en ideeën?

Steve Jobs zei daarover: ‘This approach has made all the difference in my life.’ Misschien geldt dat ook wel voor jou.

 

Die verbindingen laten zich overigens niet sturen, zegt Jobs. Gaandeweg moeten ze zelf kunnen ontstaan: ‘You can’t connect the dots forward; you can only connect them backwards.’

Het inzicht in de verbindingen ontstaat dus pas terugblikkend.

 

En vooruitkijkend, dient er sprake te zijn van vertrouwen in een toekomst als aantrekkingskracht (attractor); ‘So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something: your gut, destiny, life, karma, whatever.’

 

Had jij vroeger een droombaan? En heb je die baan stap voor stap ook gerealiseerd?

Of:

Heb jij je droombaan nog niet gevonden? Sterker nog, heb je geen idee van hoe die eruit zou moeten zien?

Lees mijn boek ‘Wat wil ik nu echt?’ – Een loopbaanstrategie voor gedreven hbo’ers en academici die meer waarde willen realiseren in hun werk.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *