Laat je zelfvertrouwen niet onderuithalen door een assessment

Laat je zelfvertrouwen niet onderuithalen door een assessment

Hoe meer je overtuigd bent van wat je kunt, hoe zekerder je het assessment tegemoet kunt treden

 

Onderworpen worden aan een assessment; voor veel mensen is dat spannend. Je zelfvertrouwen wordt op de proef gesteld.

Er wordt jou de maat genomen. Je wordt beoordeeld aan de hand van waarden en normen, de meetlat die de opdrachtgever aan de assessor heeft meegegeven.

Je wordt gelabeld en mogelijk in hokjes gestopt waar je voor jouw gevoel niet thuishoort. Je wordt gewogen en op basis van de resultaten geschikt of te licht bevonden.

Een assessment mag best spannend zijn, maar laat je zelfvertrouwen niet onderuithalen door een assessment. Hoe meer je overtuigd bent van wat je kunt, hoe zekerder je een assessment tegemoet kunt treden.

 

Laat je zelfvertrouwen niet onderuithalen door een assessment

© Foto: Tyler Olson / Shutterstock.com

 

Zelfvertrouwen gaat over zelfrespect en vertrouwen in jezelf

 

In een eerder artikel maakte ik al eens onderscheid tussen zelfeffectiviteit en zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen zegt meer in zijn algemeenheid iets over het vertrouwen in jezelf. Zelfeffectiviteit gaat meer over het kunnen maken van een adequate inschatting of je als individu de kwaliteiten hebt om een bepaald doel te bereiken.

Mensen met veel zelfvertrouwen zitten over het algemeen lekker in hun vel, geloven in hun eigen kracht en zijn geneigd om zaken in een positief licht te zien.

Mensen met minder zelfvertrouwen zijn geneigd om hun eigen vermogens te onderschatten.

 

 

Zelfvertrouwen is een combinatie van zowel waardigheid als vaardigheid

 

Alleen maar positief over jezelf denken in plaats van werken aan je vaardigheden leidt tot narcistische trekjes. Dat zegt Jikkie Has in haar boek Zakelijk zelfvertrouwen.

Een gezond zelfvertrouwen gaat over de balans tussen waardigheid en vaardigheid.

Waardigheid gaat over het gevoel dat je over jezelf hebt, hoe je over jezelf denkt. Ook wel aangeduid met woorden als eigenwaarde, zelfrespect, zelfwaardering.

Vaardigheid gaat over hoe goed je in iets bent en uit zich in meetbaar gedrag en resultaat.

 

 

Verschil tussen mannen en vrouwen

 

Onderzoekers vermoeden dat vrouwen hun zelfvertrouwen iets meer laten bepalen door hun eigenwaarde dan door hun vaardigheden. Terwijl mannen eerder geneigd zijn om hun zelfvertrouwen te laten bepalen door hun vaardigheden en hun succes.

Als ik kijk naar mezelf, dan herken ik dat. Op een test die zakelijk zelfvertrouwen meet scoor ik hoger op vaardigheden dan op waardigheid. Volgens die test zou ik mijn waardigheid, het gevoel dat ik over mezelf heb en hoe ik over mezelf denk, dus iets op mogen krikken.

Overigens zie en spreek ik ook genoeg mannen met een relatief lage zelfwaardering. In termen van Jikkie Has, heet dat een lage waardigheid. Zo was bijvoorbeeld een van mijn coachklanten, zonder hbo-diploma maar denkend en werkend op hbo-niveau, huiverig voor assessments. Bang dat hij is om door de mand te vallen, kan hij helemaal in de stress raken, blokkeren en niets van een assessment bakken. Dat is hem al eens overkomen. Ook al had hij eerder in een vergelijkbare situatie gemiddeld hbo-niveau gescoord.

 

 

Je zelfvertrouwen laten bepalen door hoe goed je in iets bent, is niet gezond

 

Je zelfvertrouwen laten bepalen door hoe je over jezelf denkt, je waardigheid, leidt zoals gezegd tot narcistische trekjes en is niet gezond.

Je zelfvertrouwen afhankelijk stellen van hoe goed je in iets bent, is ook niet gezond. Het leidt tot faalangst en perfectionisme.

Want als je je zelfvertrouwen laat bepalen door hoe goed je in iets bent, laat je je leiden door hoe succesvol je bent. Ben je goed in iets, dan voel je je fantastisch. Lukt iets niet, dan voel je je een loser.

Dat gevoel wil je voorkomen. Met als valkuil perfectionisme. Met als groot risico dat als het voor jou niet perfect is, dat het dan een mislukking is.

Met een lage zelfwaardering als gevolg.

Een gezond zelfvertrouwen gaat over de balans tussen eigenwaarde en vaardigheid.

 

 

Hoe je je eigenwaarde en zelfvertrouwen kunt vergroten door je denken te beïnvloeden

 

Je zelfbeeld bepaalt je eigenwaarde. En je eigenwaarde stuurt je denken, voelen en doen.

Zo leiden bijvoorbeeld bij assessment gedachtes als ‘kan ik het wel waarmaken?’ en ‘wat als ik door de mand val?’, tot emoties als angst, onzekerheid, schaamte.

Die emoties zijn van invloed op je gedrag. Daarbij zijn emoties als angst en onzekerheid niet direct de emoties waardoor je staat te springen om vol energie in actie te gaan.

Het kan zelfs zijn dat je helemaal geblokkeerd raakt en een black-out krijgt, niet wetende hoe je het aan moet pakken. En doordat je niet in actie komt, zal je ook niet de resultaten boeken die je wilt halen.

 

Anderzijds oefenen je denken, voelen en doen ook invloed uit op je eigenwaarde.

Als je je vaardigheden traint krijg je betere resultaten en meer zelfvertrouwen. Ander gedrag zorgt voor andere emoties. En ander gedrag draagt een steentje bij aan het vergroten van je eigenwaarde.

Wil je structureel andere resultaten bereiken, dan moet je beginnen met het veranderen van je gedachtes. ‘Ook al heb ik geen hbo-diploma, door mijn werkervaring en de resultaten die ik heb bereikt kan ik laten zien dat ik hbo werk- en denkniveau heb’.

Of:

‘Als dit assessment me niet goed afgaat, dan heb ik toch nog meer ijzers in het vuur. Mijn leven hangt er niet van af.’

 

 

Kortom

 

Zorg dat je je persoonlijk dossier op orde hebt. Hoe meer je overtuigd bent van wat je kunt en wat je waard bent, hoe zekerder je het assessment tegemoet zult treden.

Hoe zekerder jij je voelt en hoe preciezer jij in beeld hebt hoe je in situaties hebt gereageerd, hoe beter je de vragen kunt beantwoorden.

Niet alleen mentaal, maar ook technisch kun je je op een assessment voorbereiden. Op internet vind je legio mogelijkheden om testvragen te oefenen, zodat je niet schrikt van de opgaven die je bij een assessment voorgelegd krijgt.

Zelfvertrouwen groeit door actie. Actie overwint angst.

Realiseer je dat een assessment vaak wordt gebruikt als bevestiging van een indruk die men heeft van een kandidaat. De resultaten van een assessment zwakken een oordeel dat men heeft af, of versterkt het.

 

 

Laat je inspireren door Sara Marita Kramer, skispringtalent en medaillekandidaat voor de Olympische spelen.

Zij laat horen en zien dat als je zelf overtuigd bent dat je iets kunt, je daar dan ook zekerheid aan ontleent.

Mijn sterke kant is zeker het vliegen. Dus als ik een slechte afsprong heb, dan kan ik nog best goed vliegen en er iets van maken.”

 

 

 

Heb jij je persoonlijk dossier niet goed op orde om succesvol werk te maken van mooi werk?

Heb je geen goed beeld van wat je kunt en van hoe je hebt gereageerd in concrete situaties?

Neem contact met me op. Ik help je graag.

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *