Wat is succes voor jou?

Trots op prestatie

Via jezelf, jezelf leren kennen en jezelf spiegelen naar jezelf.

 

Je hebt vast al vaker van me gehoord of gelezen dat ik in mijn coachtrajecten werk met succesverhalen om je kwaliteiten in kaart te brengen.

De een gaat het schrijven van die verhalen heel makkelijk af, voor een ander is het een verschrikking.

Daarbij speelt zeker een rol, dat succes een relatief en persoonlijk begrip is. Want wanneer je ervaar je iets als een succes? Dat is voor iedereen verschillend.

Bovendien is de een veel afhankelijker van waardering van de omgeving voor de beleving van succes dan een ander.

 

Wat is succes en succesvol zijn in werk voor jou?

 

‘Succes’ is een relatief en persoonlijk begrip

 

Succes is het positieve resultaat van iets waarvoor je hard gewerkt hebt.

Succes ervaar je als je een gewenst resultaat of een bepaald doel behaalt. En hoe hoger je je persoonlijke doelen stelt, hoe groter de uitdaging is. En hoe groter de uitdaging, hoe groter het succes. Misschien herken je dat.

Of je herkent het niet, omdat je van nature geneigd bent om uitdagingen te bagatelliseren. Of wat men noemt extern te attribueren. En te denken en te zeggen “Zo moeilijk was het niet, eigenlijk was het best simpel.” Of: “Nou, succes, ik heb gewoon geluk gehad.”

Wat is succes voor jou?

 

 

Succes kun je alleen ervaren als je er bewust bij stil staat

 

Zo hoor ik vaak van mijn coachklanten, dat ze het in eerste instantie moeilijk vinden om succeservaringen naar boven te halen.

Maar hebben ze eenmaal een begin gemaakt met schrijven, dan kan het heel goed zijn dat de ene na de andere herinnering boven komt.

En dat ze vloeiend het ene na het andere verhaal ‘uit hun mouw kunnen schudden’.

Door regelmatig stil te staan bij je succeservaringen, hoe klein ook, krijg je een positief gevoel. En door het opdoen van succeservaringen krijg je vertrouwen in eigen kunnen. Wees trots op zaken waarmee je succesvol bent geweest.

Wat dat betreft is het goed om elke dag een kleine succeservaring te benoemen en even stil te staan bij wat je deed, hoe je het deed en wat het je heeft opgeleverd.

 

 

Behoefte aan waardering is behoefte aan erkenning

 

Ik denk dat iedereen behoefte heeft aan waardering. De een wellicht meer dan de ander.

Behoefte aan waardering is behoefte aan erkenning. De behoefte om op waarde geschat te worden, dat je geaccepteerd wordt, gezien wordt en een plek mag hebben. Erkenning krijgen voor wat je doet, ertoe doen, betekenis hebben in het grotere geheel.

Erkenning kan enorm motiveren en gelukkig maken, want ik denk dat iedereen op de een of andere manier van waarde wil zijn. Door wie je bent als persoon en wat je doet.

 

 

Erkenning krijgen door zelf waardering en erkenning te geven

 

Krijgen en geven van erkenning spelen een grotere rol dan je misschien zou denken. Ook op het werk. Een tekort aan lof of erkenning is een belangrijke reden voor werknemers om hun baan op te zeggen.

En waardering en erkenning géven is de meest effectieve manier om zelf meer erkenning te krijgen.

Zoals gezegd, is het individueel heel verschillend hoe afhankelijk je bent van je omgeving voor de beleving van je succes. Hoeveel bevestiging je van je omgeving nodig hebt om succes te ervaren.

 

 

Leren om jezelf je successen toe te eigenen

 

Door mijn aanpak in mijn coachtrajecten leer ik je om jezelf je successen toe te eigenen. Zodat je voor het ervaren van je succes je niet afhankelijk voelt van de waardering en bevestiging van je omgeving.

Je leert niet alleen via de ander jezelf kennen. Je leert ook en vooral via jezelf, jezelf kennen.

Je leert niet alleen jezelf spiegelen naar andere mensen. Je leert ook en vooral jezelf spiegelen naar jezelf.

In een coachtraject brengen we bijvoorbeeld jouw kwaliteiten in kaart. Heb je jouw competenties geformuleerd in je competentieprofiel, dan zet je de voorbeelden op een rij waaruit blijkt dat je genoemde competenties écht hebt. Die voorbeelden fungeren als een spiegel van en naar jezelf.

Ik zeg dan ook weleens tegen mijn coachklanten, vooral coachklanten die geneigd zijn om te twijfelen aan eigen kwaliteiten:
“Als je eerlijk in je eigen spiegel kijkt, dan kun je er niet omheen dat het kwaliteiten van jezelf zijn. Want de voorbeelden laten zien dat je genoemde kwaliteiten hebt. En de voorbeelden met daarin het resultaat van de inzet van jouw kwaliteit laten zien wat jij waard bent op de arbeidsmarkt.”

 

 

 

Twijfel je over wat jij te bieden hebt op de arbeidsmarkt? Ben je bang dat jouw bijdrage niet goed genoeg is of dat jouw output tegenvalt?

Lees mijn aanbod over individuele coaching

Of leg contact met me voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *