,

Leuren met je cv of onderzoek doen naar behoeften

Leuren met je cv of onderzoek doen naar behoeften

Waarom leuren met je cv weinig kans biedt op mooi werk

 

Met grote koffers kwam hij een of twee keer per jaar bij ons thuis op bezoek. Ik zie het nog voor me. Hij verkocht huishoudlinnen. Lakens, tafelkleden, handdoeken, theedoeken en meer van dat soort artikelen had hij bij zich.

Als kind stond ik erbij. Het een na het ander kwam uit de koffers en werd ten toon gespreid. Soms werd er door mijn moeder ook iets gekocht.

Zo kwam er ook af en toe iemand aan de deur met bezems en borstels. Of iemand die een encyclopedie probeerde te verkopen.

En die verkopers maar leuren met hun spullen.

Verkopers aan de deur zie je nauwelijks meer. Wel zie je bijvoorbeeld met regelmaat verkopers op het strand. Maar als ik zie en hoor hoe  sommigen hun cv onder de aandacht proberen te brengen, dan doet mij dat denken aan leuren.

En dat biedt weinig kans op een baan.

 

leuren met je cv of onderzoek doen naar behoeften

 

Leuren met je cv

 

Bij leuren met je cv denk ik aan iemand die te koop loopt met zijn cv. Iemand die zijn cv probeert aan de man te brengen. Iemand die zijn cv probeert te verkopen. En dan niet letterlijk zijn cv, maar de persoon daarachter.

Het kan zijn dat je dat zelf doet met jouw cv, maar misschien heb je ook wel een tussenpersoon of bemiddelaar. En hoop je, dat die jouw cv aan de man kan brengen.

 

 

Een open sollicitatie en solliciteren op elke vacature die maar past, is leuren met je cv

 

Willekeurig met een open sollicitatie je cv rondstrooien en onder de aandacht proberen te brengen, zie ik als leuren met je cv.

Je weet totaal niet of de beoogde werk- of opdrachtgever behoefte heeft aan jou als product. Je hebt dan ook grote kans, dat je open sollicitatie en je cv in de papierversnipperaar belandt. Dat figuurlijk de deur voor jou wordt dichtgeslagen. En zelfs, dat je een negatief imago krijgt.

Dat geldt ook voor domweg reageren op elke vacature, die mogelijk zou kunnen passen. Zoals je misschien in een van mijn eerdere artikelen al gelezen hebt, bij solliciteren is niet geschoten lang niet altijd mis.

 

 

Je cv rondstrooien is ook een valkuil bij netwerken

 

Netwerken is de beste manier om nieuw werk te vinden. Alleen sollicitatiebrieven schrijven gaat je niet gauw helpen aan een baan.

Netwerken gaat niet iedereen even gemakkelijk af. Menigeen kost het dan ook veel moeite om de drempel over te komen en de stap naar netwerken daadwerkelijk te zetten.

En netwerken wordt ook met regelmaat misverstaan. Netwerken is echt iets anders dan je cv rondstrooien en eenmaal in gesprek, je cv op tafel leggen.

Het is goed om je te realiseren dat netwerken dan tegen je kan gaan werken. En dat je gezien wordt als de persoon die loopt te leuren met zijn cv.

Effectief netwerken daarentegen gaat over goed luisteren. Goed luisteren om te achterhalen tegen welke problemen een organisatie aan loopt. Met als doel, om je een goed beeld te vormen van wat jij, in dat geval te bieden hebt.

 

 

Je onderzoek doen naar behoeften op de arbeidsmarkt biedt meer kansen op mooi werk dan leuren met je cv

 

Als je zicht hebt op de behoeften op de arbeidsmarkt, dan weet je waar jij, met wat jij te bieden hebt, op in kunt spelen.

Als je goed je onderzoek doet, dan kun je die behoeften boven water krijgen. Dan weet je ook welke organisaties zitten te wachten op mensen zoals jij. Zodat ze hun deuren graag voor je openen en nieuwsgierig zijn naar wat jij te bieden hebt.

Dan word je met open armen ontvangen voor een gesprek, in plaats van dat de deur voor jouw neus wordt dichtgegooid. Letterlijk dan wel figuurlijk.

 

 

Wil je het stappenplan voor het doen van je onderzoek nog eens nalezen? Klik dan hier.

 

Heb je nog onvoldoende zicht op wat jij te bieden hebt en van de problemen waarvoor jij de oplossing bent?

Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Graag maak ik tijd voor je vrij om je vragen te beantwoorden.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *