Een plan dat ervoor zorgt dat je juice blijft stromen

Levenslessen van Gladys McGarey, een 103 jaar oude arts

 

“Ik zeg altijd: je moet een plan hebben waardoor je wilt blijven leven, waardoor je juice blijft stromen. Iets wat voor jezelf belangrijk is.

Juice kun je vertalen als ‘levensvreugde’. Het is de energie die je krijgt als je je bezighoudt met dingen die ertoe doen. Ik vind het fijn om mijn kinderen en kleinkinderen te zien opgroeien, maar daarnaast heb ik ook mijn eigen activiteiten. Ik vroeg patiënten ook altijd of ze een doel hebben in hun leven. Als ze dat niet hadden, dan kon ik ze misschien een beetje oplappen maar niet beter maken.”

Dat zegt Gladys McGarey in een interview voor NRC.

Zij werd arts in een tijd dat zoiets bijzonder was voor een vrouw. Op 103-jarige leeftijd schreef ze een boek met als Nederlandse titel ‘Het goedgeleefde leven’. En als ondertitel: ‘De zes geheimen van een 103-jarige arts voor een gezond en gelukkig leven’.

In het boek vertelt ze hoe je gelukkig en gezond oud kunt worden.

”Echte gezondheid heeft niets te maken met alleen een medische diagnose stellen of het verlengen van een leven gewoon omdat het kan”, zegt McGarey.
”Als arts kan je klachten en ziekten op de reguliere wijze behandelen, maar ware gezondheid gaat ook om hoe we met de wereld om ons heen leven.”

Ieder individu ziet zij als een compleet en complex wezen, met een unieke reeks fysieke, psychologische en spirituele kenmerken en met een hoeveelheid doelen die hij of zij in het leven moet vervullen. Ziel en lichaam zijn met elkaar verbonden en bij gezondheid gaat het er volgens haar ook om dat iemand het gevoel heeft zijn talenten met de wereld te kunnen delen.

 

Je moet een plan hebben waardoor je wilt blijven leven

 

Als ik kijk naar mezelf, dan heb ik nog genoeg plannen waardoor mijn juice, mijn levensvreugde, blijft stromen. Zelfs zo veel plannen dat M. zich afvraagt hoe ik al die plannen ga combineren. “Je hebt ook nog je business te runnen”, zei hij onlangs. “En je keramiek en je pianospel.” Dat naast dat ik graag regelmatig onze kinderen en kleinkinderen zie.

En ja, ik onderken en ervaar wat Gladys McGarey zegt over gezondheid. Dat het er bij gezondheid ook om gaat dat je het gevoel hebt je talenten met de wereld te kunnen delen.

 

Hoe is dat voor jou?

Heb jij een plan waardoor je juice blijft stromen? Iets wat voor jezelf belangrijk is?

Zou je meer of in een andere vorm je talenten met de wereld willen delen? Maar weet je nog niet hoe die stap te zetten en hoe die vorm zich moet ontwikkelen?

Laat het me horen. Een afspraak voor een oriënterend gesprek maak je met deze link.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *