Vijf cruciale vragen bij solliciteren

Vijf vragen die bij solliciteren werkelijk tellen, zowel voor jou als sollicitant als voor de werkgever of selecteur

 

“Vertel me iets over jezelf”

“Waarom solliciteer jij naar deze baan?”

“Wat voor werk doe je het liefst?”

In boeken en artikelen over solliciteren vind  je hele lijsten met vragen. Als je bij solliciteren goed beslagen ten ijs wilt komen, dan moet je je op die vragen goed voorbereiden.

Soms wordt je dan ook verteld, dat je als voorbereiding op solliciteren, op elk van die vragen een slim antwoord moet opschrijven. Je zou die antwoorden vervolgens ook moeten oefenen. Zelfs uit het hoofd moeten leren.

 

Ook al zijn die adviezen goed bedoeld, waarschijnlijk schiet je er niet zo veel mee op. En zeker het van buiten leren van de antwoorden op die vragen is geen garantie voor succes bij solliciteren.

Eigenlijk zijn er ook maar vijf vragen, waarop een potentiële werkgever van jou een antwoord wil hebben.

En als het goed is, dan zijn dat ook de vijf vragen waar jij als sollicitant een antwoord op moet zien te krijgen.

Welke vragen dat zijn, lees je in mijn artikel.

 

 

Talloze vragen bij solliciteren; te herleiden tot vijf cruciale vragen

 

Jij kent ze vast ook. Bekende vragen zoals “Hoe zou jij jezelf omschrijven?”, “Wat zijn je belangrijkste sterke punten?”, “Wat is je zwakste punt?”.

En ga zo maar door.

 

Wist je dat de talloze vragen die een werkgever jou kan stellen, te herleiden zijn tot slechts vijf basisvragen?

En dat het zaak is om met name aandacht te besteden aan die vijf basisvragen? Als je tenminste succesvol wilt zijn bij solliciteren.

 

Realiseer je dat die vijf vragen altijd boven het gesprek zweven. Ook al stelt een werkgever tijdens het sollicitatiegesprek deze vragen niet expliciet. Ze spelen een cruciale rol bij alles wat er ter sprake komt.

Het is dus belangrijk om die vijf vragen te kennen. Zodat jij daar met jouw antwoorden op in kunt spelen.

 

Het is nergens voor nodig om antwoorden uit je hoofd te leren. Als je goed bent voorbereid op de vijf cruciale vragen, in welke vorm ze ook gesteld worden, dan kun je de vragen overtuigd en overtuigend beantwoorden vanuit je hart.

 

 

De vijf vragen waarop een werkgever antwoord wil hebben van sollicitanten

 

Een potentiële werkgever, opdrachtgever of selecteur zal onderstaande vragen aan jou stellen. Rechtstreeks of via een omweg.

 

1.   “Waarom ben je hier?”

Ze bedoelen daarmee:

“Waarom zocht je juist onze organisatie uit voor een baan en niet een andere?”

 

2.   “Wat kun je voor ons doen?”

Ze bedoelen daarmee:

“Zou jij, als ik jou in dienst neem, bijdragen aan de oplossing van onze huidige problemen? Of zouden we er met jou alleen maar een probleem bij krijgen? Waar ben jij goed in? Hoeveel weet jij van het onderwerp of het vakgebied waarvoor wij iemand nodig hebben?”

 

3.   “Wat voor iemand ben jij?”

Ze bedoelen daarmee:

“Ben jij een persoonlijkheid waarmee we plezierig kunnen samenwerken of niet? En in hoeverre komen jouw waarden overeen met de waarden in onze organisatie?”

 

4.   “Wat onderscheidt jou van al die anderen die dezelfde kwaliteiten hebben als jij?”

Ze bedoelen daarmee:

“Doe jij je werk op een of andere manier beter dan al die anderen? Doe jij je werk bijvoorbeeld grondiger? Werk jij sneller? Ben jij kritischer op je prestaties? Zet jij je extra in?

 

5.   “Kunnen we je bekostigen?”

Ze bedoelen daarmee:

“Hoeveel gaat het ons kosten als we jou in dienst nemen? In relatie tot het beschikbare budget? En in relatie tot de salarishiërarchie (loonschalen)?

 

Dit zijn de vijf vragen die bij solliciteren werkelijk tellen. Niet alleen voor een werkgever die een goed beeld wil krijgen van jou.

Maar ook voor jou als sollicitant, als jij een goed beeld wilt krijgen van een potentiële werkgever en zijn organisatie. Je giet de vragen dan in een iets andere vorm.

 

 

De vijf vragen waarop jij als sollicitant een antwoord moet krijgen

 

Ook jij kunt de vijf vragen rechtstreeks stellen of via een omweg.

De vragen een en twee zul je misschien rechtstreeks willen stellen. Het antwoord op vraag drie is eerder een kwestie van waarnemen. De vragen vier en vijf zul je aan de orde stellen als daarvoor het juiste moment is aangebroken.

 

1.   “Wat houdt deze baan in?”

Je wilt precies weten wat voor werkzaamheden van jou gevraagd worden. Zodat jij kunt bepalen of dit het soort werk is dat jij wilt doen.

 

2.   “Welke kwaliteiten zou een professional idealiter voor deze baan moeten hebben?”

Je wilt weten of jij met jouw kwaliteiten aan de kwalificaties voldoet om invulling te geven aan de baan zoals de werkgever verwacht.

 

3.   “Is dit het soort mensen met wie ik graag samenwerk?”

Neem je intuïtie serieus als de werkomgeving niet goed voor je voelt. Wil je nog eens nalezen welke factoren daarbij een rol spelen? Lees een van mijn vorige artikelen over wegkwijnen of bloeien op je werk.

 

4.   “Kan ik hem of haar ervan overtuigen dat ik iets bijzonders heb, dat me onderscheidt van al die anderen die hetzelfde kunnen als ik?”

Bedenk van tevoren goed wat jou onderscheidt van anderen die hetzelfde werk kunnen doen als jij.

 

5.   “Kan ik hem overhalen om mij in dienst te nemen tegen het salaris dat ik nodig heb of dat ik wens?”

Dat is een kwestie van onderhandelen op het juiste moment.

 

 

Er zijn dus maar vijf vragen die bij solliciteren werkelijk tellen. Het is zelfs zo dat die vijf vragen ook cruciaal zijn als je met een werkgever in gesprek bent, niet over een bestaande vacature, maar als je zou willen dat ze een baan voor jou creëren.

Meer daarover in mijn volgend artikel.

 

 

Vind je het moeilijk om de vijf cruciale vragen te beantwoorden? Vooral ook omdat je het fundament mist?

Lees mijn aanbod betreffende de 3-daagse training “Bouw je ideale loopbaan’.

Of bel (0575-544588 / 06-54762865) of e-mail ([email protected]) me voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.

 

Wil je meer tips met betrekking tot de inhoud van het sollicitatiegesprek? Lees ‘Welke kleur is jouw parachute’ van Richard N. Bolles.

 

 

 

 

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *