Wat Black Friday en jobshoppen met elkaar te maken hebben

Wat Black Friday en jobshoppen met elkaar te maken hebben

Hoe je jouw succes bij jobshoppen vergroot door selectief te werk te gaan

 

Black Friday; waarschijnlijk ken je het ook. En krijg je net als ik de laatste jaren steeds meer aanbiedingen in je inbox. De meeste click ik gelijk weg, want ze leiden me alleen maar af van het doel dat ik me heb gesteld. Bij een enkele aanbieding wil ik nog wel even verder lezen, maar tot actie leidt dat niet. Ik ben niet zo’n shopper.

Black Friday doet me denken aan de Drie Dwaze Dagen van De Bijenkorf. De verhalen van mensen die het magazine bladzijde na bladzijde uitplozen en hun target list maakten. Er op de bewuste dag er als de kippen bij waren om hun slag te slaan.

Je moet er maar zin in hebben. Maar hoe gek ook, als baanzoeker kun je wel van die mensen leren.

Er zijn mooie parallellen te trekken tussen shoppen op Black Friday en jobshoppen, succesvol verwerven van een mooie baan.

 

Wat Black Friday en jobshoppen met elkaar te maken hebben

 

Doe je huiswerk als je de beste deal wilt hebben

 

Bij Black Friday zijn de aanbiedingen op de dag zelf merendeels geen verrassing. Ze worden van tevoren bekendgemaakt, zodat jij je onderzoek kunt doen.

Dus, wil je profiteren van de beste deals, doe dan je huiswerk. Doe je onderzoek naar wie wat aanbiedt en bestudeer de deals. Zodat je kunt bepalen waar je je tijd aan besteedt en waar je het eerst naartoe gaat. Want omdat je maar beperkt de tijd hebt, kun je zeker offline niet alle mogelijke deals scoren. Dus je moet verstandig kiezen. En alle kans dat op is op.

Hetzelfde geldt als je een mooie baan wilt scoren.

 

 

Doe je onderzoek en maak je target list

 

Doe je onderzoek en breng in kaart welke organisaties voor jou mogelijk interessant zijn om voor te werken.

Doe je achtergrondonderzoek via internet en ga gesprekken aan. Kom op basis van jouw bevindingen tot een target list.

Investeer je beperkte tijd en energie in het leggen van contacten en spreken met mensen die daar werken. Als je focust op een target list van organisaties, is het veel gemakkelijker om aanbevelingen te krijgen voor een baan.

Zo kwam onlangs een van de deelnemers aan ‘Bouw je ideale loopbaan’ via een oud-collega in contact met een organisatie die interessant voor hem was. Hij werd benaderd door de directeur of hij interesse had in een gesprek. Inmiddels heeft hij daar een aantal gesprekken gevoerd en is zijn contract ondertekend.

 

 

Als jobshopper heb je eerder een baan dan als jobseeker

 

In aanmerking genomen dat 80% van de banen via via wordt ingevuld, is dat geen wonder. Spraying and praying, schieten met hagel en dan hopen dat je jouw doel bereikt, werkt over het algemeen niet.

Solliciteren op alle vacatures die maar enigszins passend zijn, is niet de manier. Je verknoeit je tijd. Zeker als je je realiseert dat onderzoek uitwijst dat maar 3 procent van de mensen die online solliciteren een baan krijgt.

Deels heeft dat te maken met het feit dat een organisatie een Applicant Tracking System (ATS) gebruikt. Is er geen 90-100% match, dan val je met jouw cv al gauw in het verkeerde bakje.

Spraying and praying leidt dan ook niet snel tot succes. Het is misschien wel het domste dat je kunt doen als je op zoek bent naar ander werk. Niet alleen is de kans op succes nagenoeg nihil, door alle afwijzingen voel je je steeds meer een mislukkeling.

 

Gericht shoppen van een baan geeft vele malen meer kans op succes.

 

 

Met gericht jobshoppen de baan verwerven die optimaal bij je past

 

Doe je huiswerk. Ga in gesprek met jezelf en vorm je een heel helder beeld van het werk dat je wilt doen. Bepaal jouw criteria met betrekking tot werk.

Inventariseer welke organisaties interessant voor je kunnen zijn. Doe je achtergrondonderzoek op internet en ga gesprekken aan. Kom op basis van de gesprekken tot een target list.

Leg proactief contact met werkgevers die je bewondert en respecteert. Je vergroot dan niet alleen de kans dat ze met jou willen werken, je vergroot ook de waarschijnlijkheid dat je de baan verwerft die optimaal bij je past. Zodat je niet alleen tevreden bent met je nieuwe werk, maar ook voldoening ervaart in het werk dat je doet. In balans met wat naast werk belangrijk voor je is.

Gericht jobshoppen sterkt enorm jouw zelfvertrouwen. Jij beslist voor wie jij wilt werken. Daardoor heb je heel duidelijk het gevoel dat jij in charge bent. Jij zit aan het stuur.

 

Zo mailde me de eerdergenoemde coachklant:

“Volgende week teken ik het contract. Ik ben via een oud-collega geïntroduceerd en na een paar goede gesprekken en onderhandelingen zijn al mijn vinkjes afgevinkt”.

 

 

 

Lijkt je dat niet heerlijk? Zou je dat ook wel willen?

Lees mijn aanbodBouw je ideale loopbaanen kies welke optie het beste bij je past.

 

Wil je eerst je vragen aan me voorleggen?

Bel (0575-544588/ 06-54762865) of e-mail ([email protected]) me gerust.

Graag maak ik tijd voor je vrij om je vragen te beantwoorden.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *