Samen met anderen leren of trainen, of individueel

Waarom het goed is om de vorm te kiezen die het beste bij je past

 

Iedereen heeft denk ik een favoriete manier van leren.

Je hebt mensen die het liefst zelfstandig boeken doorspitten, terwijl anderen juist graag leren door samen met anderen in gesprek te gaan en bijvoorbeeld veel vragen te stellen. Daarnaast heb je ook doeners, die graag gelijk aan de slag willen en die al doende willen leren.

Ook verwerkt niet iedereen leerstof op dezelfde manier. Misschien herken je dat. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld heel visueel ingesteld, terwijl anderen de voorkeur geven aan auditief leren (luisteren). Of verbaal leren, waarbij de nadruk ligt op zowel het gesproken als geschreven woord.

En de een leert graag samen met andere mensen, bijvoorbeeld in groepjes of tweetallen; sociaal leren. Een ander heeft een voorkeur voor zelfstudie en leren in zijn uppie; solitair leren.

De manier waarop je het beste en lekkerste leert, is terecht ook een belangrijk criterium bij het maken van keuzes bij ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld een loopbaantraject.

 

Iedereen heeft een favoriete manier van leren

 

Totaal verschillende leerstijlen

 

Wat betreft de manier van leren zijn Martin en ik heel verschillend.

Een treffend voorbeeld van het verschil in leerstijl, is de manier waarop wij tijdens onze studie ieder op eigen wijze het vak statistiek hebben opgepakt.

Beiden studeerden we aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, Martin onderwijskunde en ik orthopedagogiek. Martin koos voor zelfstudie in de vorm van geprogrammeerde instructie in boekvorm. Nu zou dat e-learning zijn. Ik koos voor het bijwonen van werkcolleges en het uitwerken van bijbehorende oefenopdrachten.

Voor Martin werkte de zelfstudie prima. Voor mij was het fijn om de stof uitgelegd te krijgen in de werkcolleges en vervolgens de aangereikte kennis toe te passen in de oefenopdrachten. Dat laatste deed ik samen met een medestudent, zodat ik erover kon sparren en we wederzijds elkaar inzichten en tips aan konden reiken.

En ja, samen leren met anderen past bij mij, beter dan in mijn uppie.

Overigens beperkt ‘samen’ zich voor mij niet specifiek tot leren. Ook fitness bijvoorbeeld, doe ik samen met anderen.

 

 

Welke manier van leren past het beste bij jou?

 

Heb je een voorkeur voor sociaal leren, leer je graag samen met andere mensen? Of leer je liever in je eentje?

Bijvoorbeeld denkend aan mijn driedaagse training, wil je je laten inspireren door anderen die samen met jou met hetzelfde thema bezig zijn? En je mogelijk kunnen wijzen op zaken die je zelf niet ziet, zodat je je zekerder voelt en vol vertrouwen werk kunt maken van ander werk?

En wil je leren van anderen en volop oefenen met het verwoorden van waar je goed in bent en wat belangrijk voor je is, zodat je je zekerder voelt in netwerk- en sollicitatiegesprekken en je je daardoor beter kunt profileren?

 

Leonie bijvoorbeeld wist heel goed dat zij het meeste leert samen met anderen. En koos daarom weloverwogen voor de driedaagse training ‘Bouw je ideale loopbaan’, toen ze vastliep in haar werk.

Maar het kan heel goed zijn dat voor jou, mocht je met je loopbaan aan de slag willen gaan, bijvoorbeeld een individueel traject beter past.

 

 

Kortom

 

Ben je tijdens je vakantieperiode tot de conclusie gekomen dat je écht werk wilt maken van ander werk?

Maar heb je nog geen idee hoe dat andere werk eruit moet gaan zien?

Wil je in een oriënterend gesprek mij je vragen voorleggen?

Bel (0575-544588/ 06-54762865) of e-mail ([email protected]) me voor het maken van een afspraak.

 

Daan zegt over zijn oriënterend gesprek:

‘Het fijne, het persoonlijke, was dat Marlène per individu goed kan aftasten welke aanpak het beste bij je past.’

Hij maakte de keuze voor de training samen met anderen. En zegt daarover:

‘Samen met anderen met het proces bezig zijn is echt een pré. Ik heb genoten van het samenspel met de andere cursisten en de energie die daarbij vrijkomt.’

 

En Bas zegt over zijn ervaringen met de training:

‘Je herkent dilemma’s, vraagstukken van anderen. En andere mensen kijken weer vanuit een andere invalshoek naar jou. Dat is belangrijk want daardoor krijg je een completer beeld van jezelf.’

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *