Van tijd tot tijd veranderen van baan; goed voor je carrière of een valkuil?

Waarom van tijd tot tijd veranderen van baan goed is voor je carrière, maar jobhoppen een valkuil kan zijn

 

Je leven lang hetzelfde werk doen bij een en dezelfde werkgever, dat houdt de huidige werkende generatie niet snel meer voor mogelijk. Zeker niet de millennials.

Ikzelf ken het nog goed. Van mijn vijf broers bijvoorbeeld zijn er drie tot hun pensioen gebleven bij de werkgever en in de functie, waarin ze na hun afstuderen zijn gestart. Voor de andere twee geldt dat ook min of meer. Zij het dat de een de overstap maakte van werk vanuit een detacheringsorganisatie naar een baan in loondienst bij een van de klanten. En de ander meegroeide met de ontwikkelingen in het bedrijf en zijn functie zich mee ontwikkelde.

Zij waren beslist niet de enigen voor wie dat geldt. Ik kan zo nog veel andere voorbeelden noemen.

Nu kijken we daar anders naar. En kunnen we ons vaak niet goed voorstellen dat je zo lang bij een en dezelfde werkgever blijft hangen. En doe je dat wel, dan heb je misschien weleens de vraag gekregen of het niet eens tijd is om je bakens te verzetten.

Van tijd tot tijd veranderen van baan is inderdaad goed voor je carrière. Maar het is ook goed om daarin niet door te schieten en je bewust te zijn van de mogelijk negatieve effecten van jobhoppen.

 

 

Een kleine ‘Great Resignation’ in Nederland

 

‘In Nederland heeft een kleine Great Resignation plaats gevonden’, aldus de kop van een artikel op de site van het UWV.

In 2022 telde Nederland anderhalf miljoen baanwisselingen. Een op de vijf werknemers wisselde in 2022 van werkgever. Werknemers met een flexibel contract wisselden vaker van baan dan werknemers met een vast contract. Ook kozen meer mensen voor werk als zelfstandige.

Men vermoedt dat de Great Resignation in Amerika te maken had met de coronaperiode. Na die periode zochten veel mensen ander werk. Mogelijk omdat ze in de coronaperiode ervaren hadden hoe fijn het is om thuis te kunnen werken. En wat het effect van thuiswerken is op de balans tussen hun werk en privé.

In Nederland ervaren werkenden over het algemeen een betere balans tussen werk en privé. Vergeet niet dat Nederland kampioen parttime werken is en dat er kennelijk geen land in Europa is waar zo veel vanuit huis wordt gewerkt als in Nederland.

In Nederland ligt de verklaring voor de vele baanwisselingen in 2022 daarom vooral bij de toegenomen krapte op de arbeidsmarkt.

 

 

Het is goed om op tijd te stoppen met iets dat niet langer voor je werkt of niet langer bij je past

 

Van tijd tot tijd veranderen van baan is goed voor je carrière.

Naast dat, kan het ook goed zijn voor je gezondheid. Want te lang doorgaan met iets dat niet voor je werkt is onverstandig en ongezond, zowel fysiek als mentaal.

Ik begrijp heel goed dat je aarzelt om zomaar je baan op te zeggen, maar je moet voorkomen dat je het momentum verliest.

Wanneer is dat? Vaak zijn er signalen die daarop wijzen en het is zaak om die signalen serieus te nemen.

Misschien kun je uit eigen ervaring een aantal signalen noemen. Misschien helpt het je om je te laten inspireren door signalen die ik met enige regelmaat hoor van mijn coachklanten. Signalen die voor hen vaak ook aanleiding zijn om contact op te nemen met mij als loopbaancoach. Een aantal voorbeelden daarvan lees je hier.

 

 

Van tijd tot tijd veranderen van baan; goed voor je carrière of een valkuil?

 

Onlangs had ik een coachgesprek met een klant die jarenlang als interimmer heeft gewerkt.

Dan is het niet vreemd als je bij je werkervaring voorbeelden hebt staan qua tijdsomvang variërend van vier maanden tot een jaar en een aantal maanden.

Maar heb je steeds in loondienst gewerkt, dan roepen zulke korte tijdsbestekken bij potentiële werkgevers vragen op. Want waarom ben je zo vaak van baan gewisseld? Of beter gezegd: ‘Wat maakte in de diverse banen die je hebt gehad, dat je daar zo snel weer bent vertrokken?’

Dat doet me denken aan een vraagtechniek die ik leerde van recruiters. Bij de techniek doorloop je chronologisch iemands werkervaring op zijn cv aan de hand van drie vragen.

De vragen lijken heel feitelijk, maar als respondent laat je in je antwoorden veel van jezelf zien. En als selecteur maak je jouw eigen interpretaties.

In een van mijn vorige artikelen kun je lezen welke drie vragen dat zijn en hoe ze werken.

 

 

Werkgevers staan overwegend negatief tegenover jobhoppen

 

Ook is het goed om je te realiseren dat werkgevers overwegend negatief staan tegenover jobhoppen. Dat blijkt uit onderzoek.

Het is zelfs zo dat iets minder dan 70% van de werkgevers uit het onderzoek, sollicitanten niet uitnodigt voor een gesprek, als ze zien dat iemand vaak van baan is gewisseld.

Als ik me verplaats in een werkgever, dan kan ik me daar iets bij voorstellen. Werving en inwerken van nieuwe medewerkers vraagt een investering. Een investering, niet alleen van de werkgever, maar ook van zittende collega’s.

Onlangs hoorde ik nog van een coachklant hoe vervelend het kan zijn als je een nieuwe collega hebt ingewerkt en die dan na korte tijd weer vertrekt.

Voorkom dus dat je een cv opbouwt met veel korte werkverbanden.

 

 

Heb je een cv met veel korte contracten omdat je eigenlijk ook niet goed weet wat voor werk écht bij je past en in welke werkomgeving jij goed gedijt?

Voorkom dat je blijft jobhoppen.

Gun jezelf de ruimte om te reflecteren over wat je écht wilt en wat écht bij je past.

Kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Bel (0575-544588/ 06-54762865) of e-mail ([email protected]) me voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *