Hoe je de kans vergroot dat je met je sollicitatiebrief door de selectie komt

Hoe je de kans vergroot dat je met je sollicitatiebrief door de selectie komt

Tien tips voor een sollicitatiebrief die de aandacht trekt

 

Het zoeken naar vacatures en het schrijven van een sollicitatiebrief is niet dé manier om aan werk te komen.

In een eerder artikel moedig ik je zelfs aan om te stoppen met schrijven van een sollicitatiebrief. Ik stimuleer je om te gaan netwerken.

Niet alleen voor de sollicitant, maar ook voor werkgevers kan een werving- en selectieprocedure kostbaar, tijdrovend en ontmoedigend zijn.

Zo besloot bijvoorbeeld Jan, een gemiddelde Nederlandse werkgever van een middelgroot MKB-bedrijf met ongeveer 100 man personeel, om geen vacatures meer openbaar te maken. Zijn ervaringen lees je hier.

Ook al is netwerken dé manier om aan werk te komen, er zijn nog steeds organisaties waar nieuwe medewerkers worden geworven door het plaatsen van vacatures.

En of je wilt of niet, op zulke vacatures zul je dan meestal toch moeten reageren met het schrijven van een sollicitatiebrief.

In mijn artikel geef ik je tips, zodat je je kans vergroot om met je sollicitatiebrief door de selectie te komen.

 

met sollicitatiebrief kans vergroten dat je door de selectie komt

 

Tien tips voor een sollicitatiebrief waarmee je je kans op succes vergroot

 

1. Doe je onderzoek naar de organisatie.

Het schrijven van een sollicitatiebrief begint met een goede voorbereiding.

Probeer te achterhalen voor welke uitdagingen de organisatie staat. En voor welke problemen men een oplossing zoekt. Zodat jij, met de resultaten die jij hebt bereikt met je kwaliteiten, in je sollicitatiebrief daarop aan kunt sluiten.

Lees de persberichten op hun website. Google ook eens op de naam van de organisatie en lees wat op Social Media over de organisatie wordt gezegd.

 

2. Bepaal je strategie

Bedenk op grond van je onderzoek welke professionele kwalificaties de organisatie nodig heeft. En bepaal hoe jij in die behoeften kunt voorzien.

Wat zijn voor de vacature jouw Unique Selling Points (USP’s)? Waarmee onderscheid jij je van je concurrenten?

 

3. Zorg voor een juiste aanhef

Probeer de naam te achterhalen van de persoon aan wie je je brief moet richten, mocht die niet in de vacature staan.

Let er ook op, dat je de naam juist spelt. En correct typt. Dat geldt overigens ook voor de naam van de organisatie.

Achterhaal ook of je van doen hebt met een man of een vrouw. Zeker als een voornaam daar geen uitsluitsel over geeft. Zo hoorde ik dat een mannelijke selecteur met regelmaat in brieven aangesproken werd als vrouw. Die aanspreekvorm getuigt niet van zorgvuldigheid.

 

4. Introduceer jezelf

Geef duidelijk aan naar welke functie je solliciteert en waarom jij denkt dat je een goede kandidaat bent voor de betreffende functie.

Als iemand uit de organisatie jou gewezen heeft op de vacature, of als je anderszins gesproken hebt met mensen uit de organisatie, geef dat dan aan en noem hen bij naam.

 

5. Schets een helder en authentiek beeld van jezelf

Verplaats je in de lezer van je brief.

Zorg dat je authentiek over komt. Vermijd vakjargon, clichés, trendy woorden of bloemrijke taal.

 

6. Maak je punt

Geef aan hoe jouw kwaliteiten, jouw manier van werken en jouw persoonlijkheid, matchen met wat jij aan de weet gekomen bent over de organisatie en de vacature.

Laat aan de hand van jouw eerdere prestaties zien, hoe jij aan betreffende organisatie een betekenisvolle bijdrage kunt leveren. Kwantificeer die prestaties indien mogelijk.

 

7. Schrijf niet alleen over jezelf

Schrijf niet alleen over waarom jij voor die functie.

Schrijf niet alleen naar, maar ook voor de organisatie. Schrijf behalve over wat jou aanspreekt in betreffende functie, vooral ook over wat jou met de organisatie verbindt.

Laat blijken dat je er iets mee hebt. Dat de organisatie in jouw ogen mooie dingen doet en dat jij daar graag deelgenoot van wilt zijn en jouw bijdrage aan wilt leveren. Zodat zij helder krijgen waarom jij voor hen kiest.

 

8. Ga je cv niet herhalen in je brief

Maak je punt, zoals aangegeven bij tip 6 en verwijs verder naar je cv.

 

9. Pas elke sollicitatiebrief aan, aan de functie waarnaar je solliciteert

Laat je niet verleiden tot een standaard sollicitatiebrief, waarin je alleen de naam van de organisatie en de functie aanpast.

Laatst hoorde ik zelfs een voorbeeld waarbij de aanpassing in een ander lettertype was gedaan. Als ik selecteur was, dan zou ik zo’n brief gelijk aan de kant leggen.

 

10. Vermijd opgeblazen uitlatingen en zelfoverschatting

Bijvoorbeeld “Zoek niet verder! Ik ben degene die u moet hebben”.

“Dat maken wij wel uit!” zou ik als selecteur dan denken.

 

 

Tot slot

 

Hou je sollicitatiebrief kort. Drie of vier alinea’s en één A4 is echt de max.

Zorg voor een ruime bladspiegel met veel wit. Ga bijvoorbeeld de lettergrootte niet verkleinen om alle tekst op één pagina te proppen.

Laat je sollicitatiebrief liggen/staan, voordat je hem verstuurt. Gun jezelf de tijd om je brief een dag later nog eens door te lezen en eventuele wijzigingen aan te brengen.

Laat je brief altijd even nalezen door een ander. Bij voorkeur door iemand die goed is in taal en kritisch is. Twee paar ogen zien meer dan één.

 

 

Niet alleen het samenstellen van je cv, maar ook het schrijven van een sollicitatiebrief is een hele klus. Als je tenminste elke brief aanpast aan de functie waarnaar je solliciteert.

Een goede voorbereiding is meer dan het halve werk.

Wil je goed voorbereid zijn? Neem gerust vrijblijvend contact met me op om mogelijkheden daartoe met mij te onderzoeken.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *