Ondanks onzekerheden gaan voor een loopbaanswitch

Het is goed om je bewust te zijn van onzekerheden bij het maken van een loopbaanswitch

 

De zomer, met name de vakantieperiode, biedt volop gelegenheid om te mijmeren over hoe je verder wilt in je loopbaan.

Of je nu op vakantie gaat of lekker thuisblijft en geniet van de rust en het niets hoeven.

Je bent uit je werkritme en je omgeving ziet er door de vakantieperiode anders uit. Of je op een andere plek bent of thuis.

Voor mij betekent de vakantieperiode dat het rustiger is wat werk betreft en dat ik meer ruimte heb in mijn agenda om naar eigen behoeften in te vullen. Dat doet me ook weer aan den lijve ervaren wat belangrijk voor me is, waar ik meer aandacht aan wil besteden en waaraan minder. Of waarmee ik zou willen stoppen.

Geldt dat ook voor jou?

Misschien kom je als resultaat van het mijmeren over je werk tot de conclusie, dat je nu écht een loopbaanswitch wilt maken. Ook al word je mogelijk geconfronteerd met twijfels. Die twijfels en het daarmee omgaan zijn onderdeel van het proces.

 

onzekerheden bij loopbaanswitch

 

Onzekerheden hebben vaak iets irrationeels

 

Redenen om je onzeker te voelen hebben vaak te maken met bedenksels in je hoofd. Ze zijn dan niet logisch en niet gebaseerd op feiten.

Ik ervaar dat ook in mijn coachtrajecten. Als loopbaancoach is het dan mijn doel om tijdens het proces, door een koppeling te maken naar de feitelijkheid, het vertrouwen en de zekerheid in het welslagen van de loopbaanswitch te vergroten.

 

 

Onzekerheden waar je zoal tegenaan kunt lopen bij het maken van een loopbaanswitch

 

Het onderstaande is een hele lijst. Kijk wat je herkent en realiseer je dat je niet de enige bent, die daar last van heeft. Bovendien help ik je in een volgend artikel op weg om onzekerheden aan te pakken.

1. Angst voor het onbekende
Het loslaten van het bekende en het betreden van onbekend terrein kan angst en onzekerheid oproepen. Je wilt graag een switch maken, maar of je ook succesvol zult worden in je nieuwe loopbaan, dat is nog maar de vraag.

2. Gebrek aan specifieke richting
Het kan zijn dat je je onzeker voelt omdat je nog niet precies weet hoe je nieuwe werk eruit moet gaan zien. Je hebt wel een beeld van de richting, maar verder?

3. Onzekerheid over marktvraag
Mogelijk maak je je zorgen of in je nieuwe loopbaan werkgevers of opdrachtgevers wel zitten te wachten op mensen met jouw kwalificaties. Je bent er nog niet zo zeker van of er voor jou voldoende kansen en mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt.

4. Gebrek aan ervaring
Het ontbreken van ervaring in de nieuwe loopbaan kan twijfel oproepen. Met name twijfel of je voldoende ervaring kunt opbouwen om je te onderscheiden op de arbeidsmarkt.

5. Prestatiedruk
Misschien voel je je onzeker over je vermogen om te presteren in de nieuwe loopbaan. En vraag je je af of je überhaupt de nodige kennis en vaardigheden hebt om te slagen.

6. Angst voor mislukking
Angst om te falen kan je onzeker maken om een nieuw pad in te slaan. En ben je wel in staat om met eventuele tegenslagen om te gaan en succesvol te zijn in je nieuwe carrière?

7. Identiteitscrisis
Een loopbaanswitch kan invloed hebben op je gevoel van identiteit. Je kunt je onzeker voelen over wie je zal zijn in je nieuwe loopbaan en hoe dat je zelfbeeld beïnvloedt.

8. Financiële zorgen
Het veranderen van loopbaan kan financiële onzekerheid met zich meebrengen. Kun je hetzelfde salarisniveau behouden? Hoelang duurt het voordat je financiële stabiliteit bereikt in je nieuwe carrière?

9. Externe druk
Familie, vrienden of maatschappelijke verwachtingen kunnen bijdragen aan gevoelens van onzekerheid bij het maken van een loopbaanswitch. Want je omgeving vindt er geheid iets van en jij weet nog niet hoe anderen zullen reageren op je beslissing.

10. Gebrek aan zelfvertrouwen
Onzekerheid kan voortkomen uit een algeheel gebrek aan zelfvertrouwen. Dat je gaat twijfelen aan je capaciteiten, potentieel en geloof in jezelf om succesvol te zijn in een andere carrière.

 

 

Laat je niet van de wijs brengen door onzekerheden

 

Nogmaals, weet dat onzekerheden vaak te maken hebben met iets irrationeels. Met bedenksels in je hoofd.
De gevoelens van onzekerheid kun je zelf aanpakken door je niet te laten leiden door die bedenksels, maar door de feiten op een rij te zetten.
In een volgend artikel help ik je daarmee op weg.

 

Wil je snel resultaat en:

  • echt in beweging komen;
  • niet blijven hangen in ideeën in je hoofd, maar die omzetten in daden, zodat je droom qua werk werkelijkheid wordt;
  • leren van anderen en volop oefenen met het verwoorden van waar je goed in bent en wat belangrijk voor je is, zodat je je zekerder voelt in netwerk- en sollicitatiegesprekken – en je je daardoor beter kunt profileren;
  • inspiratie omdat je samen met anderen met eenzelfde thema bezig bent en anderen je kunnen wijzen op zaken die je zelf niet ziet, zodat je je zekerder voelt en vol vertrouwen werk kunt maken van ander werk;
  • door het kleine aantal (maximaal 6) deelnemers volop individuele aandacht van mij;
  • grootse resultaten boeken in relatief korte tijd?

 

Meld je aan voor de driedaagse training ‘Bouw je ideale loopbaan
Tot vrijdag 28 juli profiteer je van de bonus van de vroegboekers.

 

Wil je eerst je vragen aan me voorleggen?
Bel (0575-544588/ 06-54762865) of e-mail ([email protected]) me gerust.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *