Stop met sollicitatiebrieven schrijven, ga netwerken

Stop met sollicitatiebrieven schrijven, ga netwerken

 

Waarom alleen sollicitatiebrieven schrijven je niet helpt aan een baan

 

Rianne heeft vijftien jaar bij dezelfde werkgever gewerkt. Helaas kreeg ze haar ontslag. Ze is heel gedreven om werk te maken van ander werk en is dan ook driftig aan het solliciteren.

Soms schrijft zij wel twee brieven per week. Tot nu toe helaas met weinig resultaat. Met alle frustraties van dien. Dat kun jij je vast wel voorstellen, want een afwijzing doet pijn.

 

Helaas gaat alleen sollicitatiebrieven schrijven haar waarschijnlijk ook niet helpen aan een baan.

In mijn artikel lees je waarom.

 

netwerken opent de deur naar de toekomst

 

Om te beginnen moet je in een sollicitatieprocedure met veel andere gegadigden concurreren. Tweehonderd sollicitatiebrieven voor één vacature is geen uitzondering. Zie er dan maar eens uit te springen met je brief en je cv.

Bij traditioneel solliciteren is het ook moeilijk om je goed te profileren, zeker in de eerste fase. Want de selecteur kan jouw ware ‘gezicht’ niet zien. Hij heeft alleen een tekst en op grond daarvan moet hij zich een beeld vormen van jou.

De selecteur maakt zijn eigen interpretatie op grond van wat jij hebt gestuurd. En die hoeft niet overeen te komen met het beeld dat jij van jezelf hebt, of zoals jij jezelf neer wilt zetten.

 

Veel ‘baanopeningen’ worden bovendien ingevuld zonder dat ze überhaupt een vacature worden. In een eerder artikel gaf ik al aan, dat we het dan hebben over zo’n 70%.

Waarom zou een organisatie een vacature plaatsen, als men al contact heeft met goede kandidaten? Kandidaten die zich zelf hebben gemeld, wetend dat er een behoefte aan vervanging is. Of professionals die eerder contact hebben gelegd, omdat ze geïnteresseerd zijn in het bedrijf en er graag komen werken, als er mogelijkheden zijn.

Wist je dat bij Philips 9% van de mensen die wordt aangenomen, binnen komt via aanbeveling door medewerkers? En dat die manier van werven kennelijk zoveel voordelen  heeft voor het bedrijf dat het percentage in 2012 omhoog moet naar 20%?

Het is dus zaak om bij bedrijven bekend te zijn, nog voordat er überhaupt een vacature is. Mocht er dan op termijn vacatureruimte ontstaan, dan ben jij wellicht een van de eersten die daarvan hoort.

Stop dus met sollicitatiebrieven schrijven. Besteed er in elk geval niet al je tijd aan. Dat geldt ook voor open sollicitaties.

Maar als sollicitatiebrieven schrijven niet werkt, wat werkt dan wel?

 

Netwerken, dat is de beste manier om nieuw werk te vinden.

 

Ga gesprekken aan met mensen, bij voorkeur ook met vakcollega’s. Zij weten het immers het eerst als er een vacature is. Of beter gezegd, als er een baan vrijkomt of als er behoefte is aan uitbreiding.

Het is belangrijk om met name bekend te zijn bij de mensen die nu het werk doen, dat jij zou willen doen. Dat lijkt wellicht vreemd, want voor jouw gevoel zitten zij op de stoel waar jij graag op zou willen zitten. Toch zijn zij het die jou het eerst kunnen tippen of naar voren kunnen schuiven of er als er zich kansen voordoen.

“Maar, ik kan toch niet zomaar aankloppen bij een bedrijf en vragen om een gesprek?” Dat hoor ik vaak van mijn coachklanten. Ik kan me voorstellen dat je het lastig vindt om bedrijven zomaar te benaderen en dat je misschien echt een drempel over moet. Maar realiseer je dat men het over het algemeen zelfs leuk vindt om te vertellen over het werk waar men zelf enthousiast over is. Men wil ervaringen delen en maakt daar ook graag een uurtje vrij voor.

Vind je het moeilijk om te beginnen met netwerken en wil je tips over waar en hoe je het best kunt beginnen, lees mijn artikel daarover  er nog eens op na.

Het is altijd zaak om je gesprek goed voor te bereiden. Volg bijvoorbeeld organisaties in de media, maar denk ook aan LinkedIn. Stel slimme, vakinhoudelijke vragen. Daardoor kun je je expertise laten blijken. En je laat in elk geval zien dat je je goed hebt voorbereid.

Zorg sowieso dat je bij organisaties in de picture komt. ‘Social media’ bieden je daarvoor veel mogelijkheden. Met name denk ik dan weer aan LinkedIn. Daar kun je heel goed laten zien wie je bent en wat je kunt.

Zorg dat je profiel op orde is en ga bedrijven volgen op LinkedIn. Stel daarbij je ‘settings’ zo in, dat je met naam en headline zichtbaar bent als je gekeken hebt op een bedrijfsprofiel. Dan kan men met naam en ‘toenaam’ zien dat jij geïnteresseerd bent in het bedrijf. Zo is menige coachklant van mij aan waardevolle contacten gekomen en zelfs aan een baan.

Laat ook je deskundigheid zien. Dat kan al door een goed profiel, maar je kunt dat versterken door gesprekken aan te gaan in online groepen. Bovendien blijf je door actief te participeren in discussies op de hoogte van ontwikkelingen. Dat helpt jou gegarandeerd bij het vinden of creëren van een baan.

 

Mocht je desondanks traditioneel solliciteren, voorkom in elk geval dat je op de stapel van de 200 brieven komt en op gaat in de massa. Onderzoek of er iemand in jouw netwerk zit, die jou bij betreffende organisatie kan aanbevelen.

Zo zag een van mijn coachklanten een aantrekkelijke vacature, maar vreesde dat zij een van de 200 gegadigden zou zijn. Zij schatte in dat het haar zou helpen als iemand haar zou aanbevelen, zodat zij in de spotlight kon komen.

Dat is haar gelukt. Via LinkedIn kwam zij een oud-collega op het spoor die binnen betreffende organisatie connecties had. Betreffende oud-collega heeft voor haar deuren geopend. Zijn tussenkomst resulteerde nog diezelfde dag in een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Begin van de maand is zij begonnen in de nieuwe baan.

 

Wil je meer lezen over hoe jij LinkedIn kunt gebruiken om nieuw werk of nieuwe opdrachten te vinden, lees dan ‘Solliciteren via LinkedIn’ van Aaltje Vincent en Jacco Valkenburg.

Heb je nog niet zo’n helder beeld van het werk dat je wilt doen? En vind je het ook lastig om een antwoord te geven als ze je vragen wat voor werk je zoekt?

Schrijf je dan in voor de training ‘Bouw je ideale loopbaan’.

Kun je een helder beeld schetsen van het werk dat je wilt doen, maar kun je wel wat hulp bij de baanverwerving gebruiken? Bel (0575-544588) of e-mail ([email protected]) me voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Afhankelijk van jouw vraag doe ik je dan een voorstel voor een begeleidingstraject op maat.

 

Welke ervaringen heb jij met het schrijven van sollicitatiebrieven en/of netwerken? Heb je nog aanvullende tips? Ik lees je reactie graag.

 

 

 

 

4 antwoorden
  • Marlene Langbroek
   Marlene Langbroek zegt:

   Ik kan me voorstellen dat ze dat van je vragen, ook vanuit een behoefte om te kunnen controleren of je daadwerkelijk voldoende werk maakt van het vinden van werk. Maar echt effectief is het schrijven van sollicitatiebrieven niet.
   Richard Engelfriet heeft een mooie column geschreven met als titel “Stop met zoek naar vacatures” . In zijn p.s. schrijft hij “PS. En voor iedereen die verplicht moet reageren op vacatures van het UWV: stuur je jobcoach maar een link naar deze column en vraag hem/haar maar waarom het UWV toch zo hardnekkig gelooft in het zoeken naar vacatures. Ze mogen hun reacties hieronder opschrijven 😉 Misschien kun je je jobcoach verwijzen naar de column :).

   Beantwoorden
 1. Droombaan
  Droombaan zegt:

  Toch denk ik dat alleen netwerken ook niet helpt! Natuurlijk is het goed om te netwerken en mensen te leren kennen maar een baan komt niet zomaar aanwaaien. Daar moet je wat voor doen! En naar mijn mening horen sollicitatiebrieven daarbij.

  Beantwoorden
  • Marlène Langbroek
   Marlène Langbroek zegt:

   De ondertitel van mijn artikel geeft al aan dat mijn artikel gaat over ‘alleen sollicitatiebrieven schrijven’. Met nadruk op ‘alleen’. Voor mij is het én netwerken én reageren op een mooie vacature als die voorbij komt. Maar het accent ligt duidelijk op zelf je onderzoek doen naar waar mensen zoals jij nodig zijn en waar dus voor jou kansen liggen. En dat is iets anders dan netwerken in de zin van ‘vragen om een baan’. Ik noem dat in mijn artikelen ‘leuren met je cv’.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *