Hoe visualisatie en ondersteuning jouw motivatie bevorderen

Hoe visualisatie en ondersteuning jouw motivatie bevorderen

Hoe je zorgt dat het werken aan het realiseren van je doelen motiverend en leuk wordt in plaats van een uitputtingsslag

 

In mijn voor-vorige artikel schreef ik over wat belangrijk is voor succes.

Daarbij kun je denken aan succes in zijn algemeenheid, maar specifiek ook op het terrein van verandering van baan of louter baanverwerving.

In het daaropvolgende artikel, ging ik in op karaktertrekken die jouw kans op succes vergroten en het belang van het ervaren van succes.

In dit artikel lees je meer over visualisatie en ondersteuning als motivatie bevorderende factoren.

Hoe visualisatie en ondersteuning jouw motivatie bevorderen

 

Visualisatie als motivatie bevorderende factor

 

Visualisatie is een techniek die veel wordt gebruikt bij oplossingsgericht coachen. Dat is niet voor niets.

Visualisatie, systematisch toegepast, levert een waardevolle bijdrage aan het bouwen aan motivatie, hoop en competentiegevoelens.

Bijvoorbeeld door jouw toekomst te visualiseren, wat een bepaalde actie jou oplevert of jouw volgende stap. Zo heb je misschien bijvoorbeeld ook al eens gehoord of gelezen, dat het goed is om een netwerkgesprek of selectiegesprek te visualiseren. Als voorbereiding op zo’n gesprek.

Visualisatie gaat over je een beeld vormen van iets, je voorstellen hoe iets eruit kan zien, iets zichtbaar en voelbaar maken.

 

Visualisatie gaat niet alleen over het zien.

Het woord visualiseren wordt dan ook vaak gebruikt in de zin van het inzetten van je verbeeldingskracht. We noemen dat ook wel imagineren en dat is duidelijk een wat ruimer begrip dan visualiseren.

Bij imagineren doe je namelijk niet alleen een beroep op het zien, maar bijvoorbeeld ook op het horen, het voelen, het ruiken. Misschien zelfs het motorisch aspect.

In een eerder artikel gaf ik je twee concrete voorbeelden van visualisatieoefeningen.

Bij de visualisatie oefening over je ideale werk, uitgevoerd als geleide fantasie, vraag ik je bij het onderdeel ‘Hoe ziet je ideale omgeving eruit?’ bijvoorbeeld ook “Wat ruik je voor geuren?”, “Wat hoor je voor geluiden?”. En bij het onderdeel ‘Welke activiteiten doe je in je ideale werk?’ vraag ik je om te beschrijven welke dingen je doet, om te ervaren hoe dat is en wat het met je doet.

 

 

De kracht van visualisatie

 

Visualisatie is niet alleen een motivatie verhogende factor. Het bevordert ook jouw creativiteit. 

Visualisatie is een krachtig middel om creatieve manieren te vinden om je eigen bronnen in te zetten en de bronnen die beschikbaar zijn in je sociale netwerk.

Voorbeelden daarvan zie ik met regelmaat in met name mijn 3-daagse training, als start van het programma ‘Bouw je ideale loopbaan’. Wat dat betreft ben ik iedere keer weer verbaasd en verguld over wat er bij de bespreking van de resultaten van de visualisatieoefening ‘Je ideale werk’ ingebracht wordt. Door de persoon zelf, maar ook door de medecursisten. Alsof er nieuwe bronnen aangeboord zijn.

 

De praktijk bewijst dat visualisatie werkt.

In mijn artikel ‘Hoe visualiseren je helpt om te realiseren wat je voor ogen hebt’ geef ik daar een paar voorbeelden van.

Onder andere de ervaring van Daniëlle. Met name de visualisatie oefening bracht haar tot het ondernemerschap en de oefening deed haar beseffen dat ze daar iets mee moest doen. En dat heeft ze gedaan.

Voor mij is het heel mooi om als follow up van haar te horen, dat ze als zelfstandig interim HR-adviseur meer uren werkt dan in loondienst, maar met meer energie en geluk in de dingen die ze doet.

 

 

Hoe ondersteuning een positieve invloed heeft op jouw motivatie

 

Alleen is ook maar alleen; dat geldt ook voor veranderen van baan of werk maken van werk.

Voor jouw motivatie is het goed om op zoek te gaan naar een voor jou prettige manier om te werken aan ander werk. Dat kan zijn in je eentje, met op momenten sparren met anderen of ondersteuning van een coach. Of samen met anderen, in plaats van alleen.

Bij mijn oriënterende gesprekken bespreken we naast de vragen die er spelen, ook altijd welke aanpak het beste past. Voor de een is dat een individueel traject. Voor de ander gaat de voorkeur uit naar het programma ‘Bouw je ideale loopbaan’, in een kleine groep.

Zo koos Daan weloverwogen voor het programma samen met anderen. Hij kijkt daar met een goed gevoel op terug:

“Samen met anderen met het proces bezig zijn is echt een pré. Ik heb genoten van het samenspel met de andere cursisten en de energie die daarbij vrijkomt.”

 

 

Werken aan het realiseren van je doelen moet ook leuk zijn

 

Hoe meer plezier je hebt in wat je doet, hoe meer je zult bereiken.

Voor mij is dat heel duidelijk. In mijn trainingen wordt er hard gewerkt, maar er is op momenten ook ruimte voor gezelligheid en lachen met elkaar.

Tussen de trainingsdagen in, is er contact tussen de deelnemers onderling en met mij als coach. Er ontstaat een band die zijn vruchten afwerpt, ook in het follow-up traject van de online meetings.

 

Vier je successen en eigen je die successen toe.

Bijvoorbeeld een mooi competentieprofiel en een krachtige presentatie met mooie voorbeelden waaruit blijkt dat je genoemde competenties hebt.  Complimenten voor je overtuigende cv of je krachtige sollicitatiebrief. Een prettig netwerkgesprek of een waardevolle doorverwijzing.

Realiseer je dat hoe meer succeservaringen je hebt, hoe sterker je erin gelooft dat je meer succes kunt hebben. Met als resultaat dat je ook echt meer succes zult bereiken. Denk maar aan de selffulfilling prophecy.

 

 

Doe je voordeel met mijn tips en zorg dat het werken aan het realiseren van je doelen motiverend en leuk wordt in plaats van een uitputtingsslag!

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *