Hoe visualiseren je helpt om te realiseren wat je voor ogen hebt

Ik wist niet dat jij ambities had

Wat visualiseren is en wat visualiseren krachtig maakt

 

“Stel, je hebt een puzzel gekocht. Op de doos staat een afbeelding van de puzzel. In de doos liggen duizend stukjes.

Het kijken naar de afbeelding op de doos is de leidraad voor welke stukjes waar gelegd moeten worden en zet je aan tot de benodigde actie. Alle puzzelstukjes zijn er al. Doordat je je ingevingen volgt en actie onderneemt door de stukjes aan elkaar te leggen, wordt de foto op de doos stap voor stap werkelijkheid”.

(Robin Joostens in ‘In the winning mood)

 

Zo werkt het ook als je een beeld hebt van jouw doel met betrekking tot werk. Dat beeld kun je vergelijken met de afbeelding op de doos van de puzzel.

En zoals de afbeelding van de puzzel je helpt om de stukjes op de goede plek te leggen, zo helpt het beeld van het werk dat je wilt doen jou om dat werk te realiseren.

Visualiseren is een manier om je een concrete voorstelling te maken van het werk dat je wilt doen.

Hoe dat werkt en hoe visualiseren je helpt om te realiseren wat je voor ogen hebt, lees je in mijn artikel.

 

Ik wist niet dat jij ambities had

 

Wat is visualiseren?

 

Visualiseren is het vertalen van een gedachte of gedachtes naar een beeld, een uitdrukkingsvorm.

Visualiseren wordt gebruikt in verschillende betekenissen. Zo kun je bijvoorbeeld een onderwerp of een thema visualiseren in een infographic.

In het kader van mijn artikel zie ik een visualisatie als een beeld, een zichtbare voorstelling van iets dat in werkelijkheid of in gedachte bestaat.

Concreet in dit geval bijvoorbeeld een voorstelling van je missie of een verlangen met betrekking tot de inrichting van je werk. Mogelijk je werk in relatie tot wat naast werk voor jou belangrijk is.

 

 

Visualiseren als welkome aanvulling van de rationele benadering

 

Aan de hand van allerlei oefeningen kun je nadenken over hoe jouw toekomst eruit zou moeten zien. Meerdere criteria kun je voor jezelf op een rij zetten.

Misschien heb jij die exercitie ook al eens gedaan. Om vervolgens te constateren dat ‘nadenken over’ niet afdoende is om er achter te komen wat je écht motiveert, wat je energie geeft in werk en waar je blij van wordt.

Zoals een van de deelnemers aan de 3-daagse training als motivatie voor haar deelname aangaf:

“Ik denk veel na over wat mij energie geeft en wat me leuk lijkt, maar ik kan er nog geen antwoord op geven. Sinds ik van school kom ben ik met dit vraagstuk bezig, maar het heeft me nog niet gebracht waar ik wil zijn: een duidelijk gevoel van ’Dit is voor mij, dit moet ik doen, dit vind ik leuk en hier ben ik goed in’.”

 

Nadenken over wat je wilt en zaken op een rij zetten, kan je zeer zeker helpen om je koers en je richting te bepalen. Maar met alleen nadenken krijg je lang niet altijd de essentie te pakken.

Naast het denken is het goed om ook andere ingangskanalen aan te spreken. Bijvoorbeeld je intuïtie, of wat men ook wel noemt, je innerlijk weten.

Visualiseren is een mooie techniek om het innerlijk weten, het onbewuste te benutten. En vanuit het onbewuste een beeld naar boven te laten komen.

 

 

Wat visualiseren krachtig maakt

 

Door te visualiseren raadpleeg je je intuïtie en laat je je intuïtie spreken. Je haalt de toekomst als het ware naar het hier en nu en maakt daar een beeld, een voorstelling van.

Dat beeld kan heel krachtig zijn.

Zo kwam bij een van de deelnemers aan het programma Bouw je ideale loopbaan bij de visualisatie van het ideale werk een beeld naar boven, dat niet spoorde met wat ze daarvoor aan informatie verzameld had. Ze gaf aan, tijdens de oefening geprobeerd te hebben dat beeld weg te drukken, maar ondanks alle pogingen was haar dat niet gelukt.

Een andere deelnemer dacht dat ze als trainer wilde werken, maar in de visualisatie was de trainingsgroep nergens te bekennen en was ze in een één op één situatie in gesprek met een cliënt.

En zo bracht met name de visualisatie oefening Daniëlle tot het ondernemerschap en deed de oefening haar beseffen dat ze daar iets mee moest doen.

 

 

Hoe visualiseren je helpt om te realiseren wat je voor ogen hebt

 

Visualisatie, het mentaal creëren van beelden, heeft invloed op het bereiken van je doelen.

Lichaam en geest blijken sterk te reageren op mentale beelden. Het brein maakt daarbij geen onderscheid tussen wat werkelijk gebeurt of in gedachten. Met visualisatie kun je jezelf mentaal programmeren.

Hoe dat werkt?

Uit onderzoek blijkt dat we als we een actie visualiseren, dezelfde hersengebieden stimuleren als wanneer we de actie daadwerkelijk uitvoeren. Als we daarbij succes visualiseren, zullen we onder andere ook het beloningssysteem in het brein activeren.

Dat systeem wordt aangestuurd door de neurotransmitter dopamine. Dopamine zet aan tot gedrag, omdat het zorgt voor gevoelens van begeerte en zorgt dat we ons gedrag richten op de verovering van wat we begeren. (Organisatieontwikkeling met Theory U, Esther de Haan, Eva Beerends)

 

Visualisatie zet niet alleen aan tot actie die je helpt om je doel te bereiken.

Visualiseren is tevens een krachtig hulpmiddel omdat het ook het succes aantrekt dat jij gevisualiseerd hebt.

 

Zo visualiseerde een handtherapeut die deelnam aan Bouw je ideale loopbaan, het voor haar ideale werk in de voor haar ideale werkomgeving. Dat zou zijn in een eigen fysiotherapiepraktijk, samen met haar partner.

Een aantal maanden na de training kwam in hun woonplaats een schoolgebouwtje vrij. Zij grepen hun kans. Mijn deelnemer aan de 3-daagse training gaf het beeld van haar ideale werkomgeving vorm.

Ik kreeg een uitnodiging voor de opening van hun praktijk. En herkende overduidelijk wat ze naar aanleiding van de visualisatie had neergezet.

Voor mij is dat een mooi bewijs van de kracht van visualiseren. Het laat heel duidelijk zien hoe visualiseren je helpt om je doelen te realiseren.

 

 

In een van mijn volgende artikelen reik ik je een aantal oefeningen aan met betrekking tot je loopbaan, die je helpen visualiseren.

 

 

Heb jij nog totaal geen beeld van hoe jouw ideale loopbaan eruit zou kunnen zien?

Kun je bij het verhelderen daarvan wel wat hulp gebruiken?

Meld je dan aan voor het programma ‘Bouw je ideale loopbaan’ en kies de optie die het beste bij je past.

 

 

 

 

3 antwoorden
  • Marlène Langbroek
   Marlène Langbroek zegt:

   Visualiseren is inderdaad heel krachtig. Als jij bijvoorbeeld een heel helder beeld hebt van wat je wilt, dan zie je het ook. Je herkent het beeld in de werkelijkheid. Bovendien, als jij dat beeld kunt schetsen, dan kunnen ook anderen voor jou mee gaan zoeken. En zullen jou tippen als het op hun pad komt.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *