Hoe zit het met jouw houdbaarheidsdatum als professional?

Hoe zit het met jouw houdbaarheidsdatum als professional?

Waarom het belangrijk is om arbeidsmarktfit te zijn en te blijven

 

Voor organisaties is het cruciaal om goed zicht te hebben op hun personele bezetting. Om te beginnen welke werknemers ze nu nodig hebben. Maar het is zeker ook belangrijk om te voorzien, aan welke mensen in de nabije toekomst behoefte is. Want het kan best zijn dat het personeelsbestand er op termijn heel anders uit moet zien.

Wie is op dit moment misschien minder hard nodig, maar voorziet wel in een behoefte voor de nabije toekomst? En is daardoor belangrijk om voor de organisatie te behouden?

Wie zijn binnen het zittende personeel de key players die nu hard nodig zijn, maar ook straks?

En wie zijn de mensen van wie de houdbaarheidsdatum dichtbij komt? Of erger nog, al verstreken is?

Ik denk daarbij aan werknemers die wel beseffen dat ze iets anders moeten gaan doen, als ze niet vast willen lopen. Maar die om de een of andere reden niet de kennis, het lef, of wat dan ook hebben om een plan te bedenken en dat uit te voeren.

Daar wil je toch niet bij horen?

Wil je voorkomen dat je onder die categorie geschaard wordt, dan is het zaak dat je je blijft ontwikkelen als persoon en als professional. En dat je erin slaagt om een goede match te maken tussen wat jij te bieden hebt en wat men op de arbeidsmarkt nodig heeft. Dat je arbeidsmarktfit bent en blijft.

 

Waarom het belangrijk is om arbeidsmarktfit te zijn en te blijven

 

Arbeidsmarktfit zijn en blijven in de dubbele betekenis van het woord

 

Iemand is arbeidsmarktfit als hij soepel kan meebewegen met de ontwikkelingen in zijn vak.

Dat betekent dat je op de hoogte bent van ontwikkelingen op je vakgebied en je vak bijhoudt. Bijvoorbeeld door het volgen van opleidingen, het deelnemen aan conferenties, het lezen van vakliteratuur.

Arbeidsmarktfit betekent ook dat je voortdurend zorgt voor een goede fit, een goede aansluiting op de arbeidsmarkt.

Dat vraagt niet alleen inzicht in en kennis van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Het betekent ook dat je flexibel met die ontwikkelingen kunt meebewegen doordat je loopbaanvaardig bent.

Het is voor jou als professional, in loondienst of als zelfstandige, dan ook goed om vaker naar buiten te kijken, zodat je inzicht krijgt in ontwikkelingen en daarmee samenhangende kansrijke functies. Niet alleen buiten, maar ook binnen je eigen organisatie.

Zodat je daarop kunt anticiperen, daardoor wendbaar bent en voorkomt dat je afhankelijk wordt van je huidige werkgever. En door het verstrijken van je houdbaarheidsdatum door je werkgever ervaren wordt als probleemgeval, omdat je niet meer nodig bent.

 

 

Er zijn volop kansen op de arbeidsmarkt, maar je moet wel weten waar ze liggen

 

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn nog steeds heel positief. Ook al lijkt die positieve ontwikkeling iets te stagneren.

Het aantal online vacatures is in 2018 met 60% gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017. Daarbij zijn er overigens wel verschillen tussen de provincies. Zo is het aantal vacatures in Zeeland gestegen met 79%, gevolgd door Utrecht met 70%. In de provincie Limburg is het aantal vacatures het minst gegroeid; 51%.

Het werkloosheidspercentage is historisch laag; 3,5 %. Dat is een gemiddelde van de diverse provincies, want ook het werkloosheidspercentage verschilt per provincie. In Zeeland is het bijvoorbeeld kleiner dan 3%. Relatief het hoogst is het werkloosheidspercentage in Zuid-Holland, Flevoland en Groningen.

Voor iedereen die wil werken zijn er kansen. Je moet alleen weten waar ze liggen.

Het probleem op de huidige arbeidsmarkt is namelijk dat vraag en aanbod elkaar maar moeilijk vinden. Dat geldt niet alleen voor werknemers, maar ook voor werkgevers.

Zie als baanzoeker maar eens wegwijs te worden in de jungle van de vacaturemarkt. Uit onderzoek van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie blijkt dat er 300 regionale vacaturesites zijn en 600 algemene. Daarnaast 500 algemene uitzendbureaus en 1700 gespecialiseerde. Van de gratis vacaturesites hebben we er 200 en van de niche vacaturesites 14.000. En dan hebben we ook nog de printmedia, headhunters en detacheerders.

Boolean Search op LinkedIn bijvoorbeeld kan je helpen om gericht te zoeken in de jungle.

 

 

Laat je niet van de wijs brengen door wat geroepen wordt met betrekking tot kansen op de arbeidsmarkt

 

Verhalen die de ronde doen komen niet altijd overeen met de werkelijkheid.

Een sprekend voorbeeld daarvan is de functie van administratief medewerker. Vier jaar geleden was er inderdaad een sterk verminderde vraag naar administratief medewerkers en raakten veel administratief medewerkers hun baan kwijt.

Maar in het vierde kwartaal van 2018 stond administratief medewerker met 5814 vacatures weer op de negende plaats in de top 20 van de meest gevraagde beroepen van 2018. Dat was een stijging van het aantal vacatures met 49% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017.

Toch kan het dan moeilijk zijn om zo’n functie te bemachtigen. Bijvoorbeeld omdat het aanbod aan administratieve krachten groter is dan de vraag. Of omdat de vacatures met name in een bepaalde regio, provincie worden aangeboden.

 

 

Wat jou kwetsbaar maakt op de continu veranderende arbeidsmarkt

 

Allerlei factoren kunnen maken dat je extra kwetsbaar bent op de arbeidsmarkt.

Nadrukkelijk zeg ik kunnen maken, want het hoeft niet zo te zijn. Maar omdat het mogelijke risicofactoren zijn, wil ik er als voorbeeld toch graag een vijftal noemen.

  1. Langdurige werkloosheid. Het blijkt dat je kansen op de arbeidsmarkt met 50% verminderen als je langer dan zes maanden baanloos bent.
  2. Lange dienstverbanden. Er wordt nogal eens gedacht dat werknemers die in dezelfde baan blijven hangen minder snel leren en ook minder bij het werk betrokken zijn. Waardoor ze ook minder presteren. Terwijl werknemers die regelmatig wisselen van baan meer toegespitst zijn op het zo snel mogelijk heel erg nuttig worden voor hun werkgever.
  3. Functie met een hoge mate van repetitieve werkzaamheden. Dat zijn functies waarvan de vraag duidelijk afneemt, met name door robotisering en automatisering.
  4. Missen van relevante skills. Zo verwacht men bijvoorbeeld dat voor circa de helft van de beroepen in de komende tien jaar een hoger niveau van digitale vaardigheden nodig is.
  5. Zekerheidszoekers. Wil je veranderen van baan, dan heb je lef nodig. Voor zekerheidszoekers kan van baan veranderen moeilijk zijn, want je weet immers wat je hebt en je weet niet wat je krijgt. Terwijl, als je soepel wilt meebewegen met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, je hoogstwaarschijnlijk vaker je bakens zult moeten verzetten.

 

 

Arbeidsmarktfit zijn en blijven begint bij weten waar je staat als werknemer

 

Neem zelf de verantwoordelijkheid voor je loopbaan.

Zorg dat je interessant blijft voor werkgevers.

Volg de ontwikkelingen in de organisatie waar je nu werkt en daarbuiten, zodat je op de hoogte bent en blijft van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Anticipeer op die ontwikkelingen. Wacht niet met het ondernemen van actie tot jouw houdbaarheidsdatum bereikt is.

Heb het lef om stappen te zetten en jouw koers bij te stellen. Want zekerheid vind je in jezelf en niet in een contract voor onbepaalde tijd.

Verruim je horizon, want er zijn meer mogelijkheden dan je denkt.

 

 

En besef je dat je iets anders moet gaan doen als je niet vast wilt lopen in je huidige baan?

Maar weet je niet hoe dat anders er dan uit kan zien of weet je niet hoe je dat kunt realiseren?

Neem gerust contact met me op. Honderden zijn jou in de loop der jaren al voorgegaan.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *