Waar en hoe beginnen met netwerken?

Zeven stappen om effectief te netwerken

 

Onlangs had ik een afspraak met een coachklant die aan het werk wil als trainer. Ze kent het werkveld echter onvoldoende. Misschien ben jij ook nieuwsgierig naar een bepaald werkveld. Of heb je een specifieke vraag over iets waarover jij onvoldoende kennis hebt. Dan is netwerken heel zinvol.

Maar hoe pak je dat aan, dat netwerken? Hoe begin je?

In dit artikel lees je hoe je een effectief netwerkgesprek kunt voorbereiden en aan de weet kunt komen wat jij weten wilt.

 

Waar en hoe beginnen met netwerken

 

Stap 1 Bepaal waarom je wilt netwerken

 

In het voorbeeld van mijn coachklant is het belangrijk om voordat ze gaat netwerken haar doel te bepalen, met de bijbehorende vragen: Wat wil ik ermee bereiken? Of wat wil ik specifiek aan de weet komen?

Stel dat je wilt gaan werken als trainer/coach op het terrein van teambegeleiding. Daarvoor is het nodig dat je onderzoekt in welke sectoren er behoefte is aan jouw talent. Jouw netwerkdoel zou kunnen luiden: aan de weet komen in hoeverre er binnen het bank- en verzekeringswezen en het onderwijs behoefte is aan trainers.

Of je bent geïnteresseerd in een opleiding oplossingsgericht managen en coachen. Jouw doel met netwerken zou kunnen zijn: aan de weet komen in hoeverre er behoefte is aan mensen die specifiek geschoold zijn in die richting. En welke specifieke opleidingen het beste aangeschreven staan in de markt.

 

 

Stap 2 Breng je netwerk in kaart

 

Wie zitten er allemaal in je netwerk?

Schrijf maar eens op welke mensen je kent, die voor jouw doel van betekenis kunnen zijn. Pak je adresboek erbij. Misschien heb je een mapje met visitekaartjes? Ook een oude almanak of een smoelenboek van je studietijd is een waardevolle bron van informatie. Dat geldt ook voor een namenlijst van oud-docenten, oud-collega’s misschien.

Je zult zien dat je heel wat mensen kent. Ook al denk je misschien dat je nauwelijks een netwerk hebt. Iedereen heeft een netwerk. Denk alleen al eens aan je familie, je vrienden, je buurtgenoten, je sport- of fitnessmaatjes. Het is alleen de kunst om met ’ongewone’ ogen naar je ’gewone contacten’ te kijken. En dan blijkt soms de buurman een waardevol netwerkcontact te zijn.

 

 

Stap 3 Breid je contacten uit

 

Als je eenmaal bezig bent met netwerken, zal je netwerklijst snel groeien. Je krijgt een soort sneeuwbaleffect.

Een handig hulpmiddel daarbij is LinkedIn. Maak je profiel aan, mocht je dat nog niet hebben. Ga op zoek naar mensen die je op je netwerklijst hebt staan. Als je ze gevonden hebt op LinkedIn, stuur ze een berichtje en vraag of ze met jou willen connecten. Ben je geconnect, scroll dan ook eens door de connecties van jouw netwerkcontact. Grote kans dat je mensen tegenkomt die ook jij kent. Je zult zien dat je jouw lijst gestaag kunt laten groeien. En zeker niet onbelangrijk, je zult ervaren hoe leuk het is om contacten te hernieuwen.

 

 

Stap 4 Maak een overzicht van de voor jou slimme volgorde waarin je deze contacten wilt benaderen

 

Ga door je eigen gemaakte lijst met contacten en bepaal wie je het eerst gaat bellen of mailen voor een afspraak.

Het is slim om te starten met mensen die relationeel dicht bij je staan en die jou goed kennen. Dan kun je in een vertrouwde omgeving oefenen met het voeren van netwerkgesprekken. Heb je eenmaal wat ervaring opgedaan met netwerken, dan is het ook gemakkelijker voor je om mensen te benaderen die je minder goed kent.

Maak daarbij gebruik van ‘deuropeners’; mensen die figuurlijk voor jou alvast de deur bij jouw netwerkcontact op een kiertje kunnen zetten. Zo ben ikzelf bijvoorbeeld regelmatig ‘deuropener’ voor mijn coachklanten. Ik stuur dan een e-mail naar een netwerkcontact van mij, waarvan ik weet dat deze van betekenis kan zijn voor mijn coachklant. Ik vraag of mijn coachklant hem of haar mag bellen voor een afspraak.  Dat is eigenlijk altijd oké. Bovendien heeft het werken met verwijzers het grote voordeel dat het contact dan ook al is ‘opgewarmd’. Jij hebt vast ook mogelijke ‘deuropeners’.

 

 

Stap 5 Schrijf de vragen op die je wilt stellen

 

Lees je eerst in. Bestudeer bijvoorbeeld de website van de organisatie waar je netwerkcontact werkt. Lees artikelen over het vakgebied of het werkveld waarin jij wilt werken. Of over de thema’s waarmee jij aan de slag wilt gaan; bijvoorbeeld oplossingsgericht managen en coachen of cultuurverandering in organisaties.

Maak dan een lijst met vragen. Verdoe geen kostbare tijd van je gesprekspartner. Vermijd vragen waarop je het antwoord had kunnen weten, als je je ingelezen had. Stel zoveel mogelijk open vragen. Bereid je vragen in grote lijnen voor. Later, in het gesprek, spits je ze toe op de persoon die je spreekt.

 

 

Stap 6 Maak een planning en maak afspraken

 

Voor het maken van een afspraak is telefonisch contact het meest effectief. Maak bij voorkeur een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Maar wat moet je dan zeggen als je gaat bellen?

Bereid je introductie goed voor. Noem je naam en indien van toepassing de naam van de persoon die jou heeft doorverwezen. Vertel kort en bondig wat het doel is van het contact en wat je van de persoon wilt.

Bijvoorbeeld:

“Ik ben Kitty Meijer. Ik heb van Marlène Langbroek begrepen dat ik u mag bellen om een afspraak te maken. Zoals u van Marlène al gehoord heeft, ben ik me aan het oriënteren naar opleidingsmogelijkheden richting intervisie, supervisie en het geven van trainingen. Ik ben vooral erg geïnteresseerd in oplossingsgericht werken.

Ik zag op uw website dat u een Master ‘Solution Focussed Management and coaching’ gedaan hebt. Bovendien ook nog een opleiding tot supervisor. Ik stel het heel erg op prijs dat u met mij in gesprek wilt gaan. Uw ervaringen zullen mij zeker helpen om tot een goede keuze te komen. Zelf denk ik dat we in een half uur/drie kwartier al heel veel kunnen bespreken. Wat is voor u een goed moment om af te spreken?”   

 

 

Stap 7  Het netwerkgesprek voeren

 

Kijk wat je echt van deze persoon wilt weten. En spits je vragen daarop toe. Het is ook goed om je te houden aan je vragen. Mocht je gesprekspartner gaan uitweiden over een onderwerp, dan kun je het gesprek sturen met de opmerking “Dat is goed om te weten. De volgende vraag die ik heb is…..”

Heb je je gesprek afgerond, vraag altijd naar tips, ideeën met wie je nog meer zou kunnen gaan praten. En vergeet natuurlijk niet om je gesprekspartner te bedanken.

 

 

Heb je eenmaal een begin gemaakt met netwerken, dan zul je merken dat netwerken je veel nieuwe contacten en een schat aan informatie oplevert.

En dat niet alleen. Netwerken is ook erg leuk om te doen. Ikzelf kan erg genieten van het uitbreiden en hernieuwen van contacten. Het houdt me scherp. Het prikkelt me. Ik blijf up to date. En ik vind het mooi om anderen deelgenoot te maken van mijn netwerk. En hen daarvan te laten profiteren.

Dat laatste geldt niet alleen voor mij. Het is mijn ervaring dat ook anderen graag hun interesse en kennis delen. En hun netwerk. En dat is het mooie van netwerken. Delen, elkaar iets gunnen, daar draait het om.

 

Bedenk ook eens voor wie jij als netwerkpartner of ‘deuropener’ kunt fungeren. En biedt het concreet aan in een gesprek dat je met iemand voert.

 

Wat zijn jouw ervaringen toen je begon met netwerken? En wil je je ervaringen delen? Ik lees het graag.

 

 

 

 

6 antwoorden
 1. Maria
  Maria zegt:

  Thanks Marlene,

  Prettig om het stap voor stap op een rij te zien.
  Geeft duidelijk op een rij waar je aan moet denken.

  Groetjes Maria
  .

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *