Waarom het niet goed is om steeds maar achterom te blijven kijken

Waarom het niet goed is om steeds maar achterom te blijven kijken

Tips die je helpen om je met een positieve instelling te richten op de toekomst van werk en niet steeds maar achterom te blijven kijken 

 

Het zal je maar treffen. Door reorganisatie is je baan komen te vervallen. Je was er totaal niet op voorbereid. Op jullie afdeling was er immers voldoende werk. Toch werd er anders beslist.

Of misschien erger nog, door reorganisatie moet je solliciteren naar je eigen baan. Terwijl je die baan al jaren met succes uitvoert. Dat voelt niet goed. Waarom jezelf bewijzen in een sollicitatiegesprek, als je al jaren hebt laten zien wat je kunt en hoe je functioneert?

Ik kan me goed voorstellen dat het dan moeilijk voor je is, als je niet wordt geselecteerd. Als je anderen voor moet laten gaan. En jij het nakijken hebt.

Dat is zuur.

Het is dan een grote valkuil, om in negativiteit te blijven hangen. Met steeds maar weer achterom kijken, kom je daar niet uit.

Wil je succesvol werk maken van ander werk, dan is het de kunst om je blik te richten op de toekomst. In plaats van in je achteruitkijkspiegel te blijven kijken.

In mijn artikel geef ik je tips die je daarbij helpen. En laat je inspireren door het verhaal van de oude indiaan.

 

Waarom het niet goed is om steeds maar achterom te blijven kijken

 

Het oude kan pas plaats maken voor iets nieuws als je het oude los kunt laten

 

Dat is lang niet altijd gemakkelijk.

Zeker als je op een vervelende manier bent weggegaan. Misschien zelfs niet echt afscheid hebt kunnen nemen van je collega’s of anderszins de mensen waarmee je hebt gewerkt.

Ik kan me goed voorstellen dat je oude werk je dan blijft achtervolgen. Zeker als je het niet hebt afgehecht.

Misschien liep na jouw ontslag je contract nog een paar maanden door. Maar was je vrijgesteld van werkzaamheden. Dat lijkt dan mogelijk aantrekkelijk. Maar het kan een hele opgave zijn om je oude werk dan los te laten en te focussen op het werk maken van iets nieuws. Zeker als je afscheid pas is gepland aan het eind van die vrijgestelde periode.

Als ik mijn afscheid maar eenmaal heb gehad. Dan kan ik mijn oude werk afronden en echt werk maken van iets nieuws”, zo heb ik met regelmaat horen verzuchten.

 

 

Hoe je met baanverlies omgaat is voor iedereen verschillend

 

Loslaten en ruimte maken voor iets nieuws is een transitieproces; een overgang van oud naar nieuw.

Iedereen doet dat op zijn eigen manier.

Zo ging Wim aan de slag nadat hij de boodschap van zijn contractbeëindiging op zich in had laten werken. Hij ging op internet op zoek wie hem bij de overgang van oud naar nieuw werk zou kunnen helpen.

Een ander kan het gevoel hebben dat hem onrecht is aangedaan en dat hij onterecht ontslagen is. Des te moeilijker is het dan, om het ontslag te accepteren en de oude baan achter je te laten en ruimte te maken voor iets nieuws.

Zelfs al ben je niet meer happy met het werk dat je doet, dan nog kan het moeilijk voor je zijn, als je te horen krijgt dat je ontslagen wordt. Zoals Nienke aangaf: “Er was ineens geen plek meer voor mij. De zekerheid van werk en inkomen was weg en mijn zelfvertrouwen was ver te zoeken”.

 

 

Het oude achter de rug en het nieuwe nog niet in zicht; een leegte

 

Die leegte kan heel benauwend zijn.

Zelfs al voel je het verlies van je oude baan min of meer als een verlossing. Want dat hoor ik met regelmaat van mijn coachklanten.

Het kan spannend en enigszins beangstigend zijn, als je tussen twee banen in zit. Het oude heb je achter je gelaten, maar je hebt nog niet iets nieuws.

En hoe langer die leegte duurt, hoe onzekerder je er mogelijk van wordt. Dat is heel begrijpelijk. Zeker als je met name traditioneel solliciteert, want elke afwijzing doet pijn.

 

 

Tips die je helpen om je met een positieve instelling te richten op de toekomst van werk

 

Als je steeds maar achterom blijft kijken, kunnen negatieve emoties gaan overheersen. Die negatieve emoties beïnvloeden je gedrag en verkleinen je kans op succes.

Geïnspireerd door Barbara Fredrickson geef ik je een aantal tips, die je helpen om je met een positieve instelling te richten op je toekomst van werk.

 

1. Stel je open voor de mogelijkheden die er op je pad komen.

Wees niet vooringenomen, bevooroordeeld. En stap niet in de valkuil van ‘ja-maar’. Want met ‘ja-maar‘ ontkracht je jezelf en verklein je je kans op succes.

 

2. Waardeer wie je bent en wat je hebt en ben waarderend naar anderen.

Ook al heb je nu misschien geen werk, realiseer je wat je wel hebt.

En ook al kun je nu je kwaliteiten niet inzetten in werk, wees je bewust van wat je te bieden hebt. En koester dat.

 

3. Wees nieuwsgierig.

Kom in beweging. Doe je onderzoek naar ontwikkelingen op je vakgebied en op de arbeidsmarkt. Doe je onderzoek naar waar mensen zoals jij nodig zijn. Ga mensen ontmoeten, ga gesprekken aan.

Wees oprecht nieuwsgierig en stel je vragen. Je zult merken, dan ontstaat er verbinding en gaan er nieuwe werelden voor je open.

 

4. Ben aardig, voor jezelf en voor anderen.

Positiviteit genereert positiviteit. Zoals overigens negativiteit eerder negativiteit genereert.

Zit jezelf niet in de weg. Gun jezelf je eigen timing en je eigen proces.

 

5. Wees realistisch.

Verlies van je baan overkomt je niet alleen. Je hebt er ook invloed op. Realiseer je, hoe je er zelf in zit. Kijk waar voor jou ruimte is. Pak die ruimte en geef er proactief zelf vorm en invulling aan.

 

 

Cruciaal voor succes is welke wolf je voedt

 

Zit jij in een transitieproces naar ander werk?

Laat je inspireren door onderstaand verhaal:

Op een avond vertelde een oude indiaan zijn kleinzoon over een strijd die woedt in mensen. Hij zei:

Mijn zoon, de strijd is tussen twee wolven in ons allemaal.

De een is negativiteit; het is boosheid, droefenis, stress, minachting, afgunst, angst, verlegenheid, schuld, schaamte en haat.

De ander is positiviteit; het is plezier, dankbaarheid, sereniteit, interesse, hoop, trots, amusement, inspiratie, bewondering en boven alles liefde.

De kleinzoon dacht even na en vroeg aan zijn grootvader: “Welke wolf wint?”

En grootvader antwoordde: “De wolf die je voedt”.

 

 

Kun jij wel wat hulp gebruiken om de stap van oud naar nieuw werk daadwerkelijk te zetten?

Neem gerust contact met me op.

Graag maak ik tijd voor je vrij om je vragen te beantwoorden.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *