Alleen ga je sneller, samen kom je verder!

Hoe je samen met iemand met meer expertise grote stappen kunt zetten

 

If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together’; dat is een bekend Afrikaans spreekwoord. Kennelijk werd het vaak geciteerd door Nelson Mandela.

Je hebt elkaar nodig om verder te komen. En of je alleen sneller gaat; dat is voor mij zeer de vraag.

Dat geldt in elk geval niet voor mij. Hoe is dat voor jou?

Bij ‘samen’ denk ik niet alleen aan sec samenwerken, maar ook aan leren van en je laten begeleiden door mensen met meer expertise op een terrein waarop jij je verder wilt ontwikkelen.

En ook al zou je misschien denken dat ik inmiddels oud en wijs genoeg ben, ik ben nog steeds niet uitgeleerd. Integendeel, ik ontdek steeds weer iets nieuws om te leren of pak zaken op die ik voorheen heb laten liggen. Ook al vond ik studeren altijd al leuk.

En leren doe ik dan het liefst niet in mijn eentje. Graag investeer ik in professionele begeleiding. Of het nu gaat om ondernemen, het schrijven van mijn boek, keramisch vormgeven of fitness; het maakt niet uit.

 

samen met iemand met meer expertise kom je verder

 

Alleen ga je niet sneller; juist samen ga je sneller

 

Samen met iemand met meer expertise kun je grote stappen zetten.

Dat heb ik ervaren toen ik weer begon met pianospelen. Ook al dacht ik in eerste instantie het best alleen op pad te gaan.

In mijn vroege jeugd heb ik jarenlang pianoles gehad. Dat hoorde bij onze opvoeding. Ik ben opgegroeid in een gezin met zeven kinderen. Vier van mijn vijf broers en mijn zus speelden ook piano. Mijn jongste broer speelde dwarsfluit. Mijn vader en moeder speelden overigens viool.

Meneer P. was onze pianoleraar. Die kwam aan huis. Om beurten hadden we ieder een half uurtje les. Over het algemeen was dat voor mij niet echt een feest, want tussen de lessen in oefenen, daar kwam het meestal niet van. Tenminste niet genoeg. Ik was niet zo gemotiveerd en had er niet echt plezier in.

Maar stoppen met de pianoles, dat wilde ik niet. Hoe moeilijk kun je het jezelf maken?

Voorjaar 2022 heb ik het pianospelen weer opgepakt. Ik heb de oude boeken tevoorschijn gehaald en ben weer gaan oefenen. Met het idee om het zelf eerst weer een beetje in de vingers te krijgen om dan in tweede instantie weer les te nemen.

‘Als ik jou was, dan zou ik gelijk met een docent de draad weer oppakken’, was het advies van mijn huisgenoot. ‘Dan ga je sneller dan alleen.’

Misschien had hij wel gelijk.

Zo gezegd, zo gedaan. Al de eerste les ging ik voor mijn gevoel met sprongen vooruit. Ik leerde muziek maken in plaats van pianospelen. En dan bij mijn docent op een echte Steinway vleugel.

Het was voor mij heel bijzonder om te ervaren dat het pianospel nog in mijn vingers zit en de klanken van bekende muziek nog in mijn hoofd. Ook al was ik me daarvan niet bewust. Alsof de muziek her-innerd wordt en opnieuw tot leven komt.

 

 

Het antwoord op je loopbaanvragen zit in je

 

Zoals het pianospel nog in mijn vingers zit en de bekende muziek nog in mijn hoofd, zo zit het besef van jouw kwaliteiten nog in je. Dat besef moet weer her-innerd en tot leven gebracht worden.

Zoals ik van Loes, mijn pianodocent, steeds meer leer horen en waarderen wat er in de muziek te beleven is, zo leer ik jou door mijn manier van begeleiden hoe je (weer) verbinding maakt met waar je goed in bent, jouw kwaliteiten. Wat jij nodig hebt om goed te gedijen in je werk. Waar jij warm voor loopt en welke bijdrage jij wilt leveren met wat jij doet in je werk.

En zoals ik door de lessen van Loes leer om me steeds beter op de piano uit te drukken, zo leer ik jou hoe je je overtuigend presenteert met je kwaliteiten voor het werk dat jij wilt doen. Zodat je kunt realiseren wat je voor ogen hebt.

 

Wil je je alvast een beeld vormen van mijn aanpak als loopbaancoach?

Lees mijn boek ‘Wat wil ik nu echt?’.

Heb je behoefte aan een professional die jou begeleidt op jouw pad naar mooi werk?

Bel (06-54762865) of e-mail ([email protected]) me gerust. Een oriënterend gesprek is kosteloos.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *