Met een contract voor onbepaalde tijd ben je nog niet zeker van een baan!

Met een contract voor onbepaalde tijd ben je nog niet zeker van een baan

Hans heeft jarenlang als freelancer op projectbasis voor organisaties gewerkt.  Een nieuw project diende zich vaak al aan, nog voordat het lopende traject afgerond was. Hij rolde als vanzelf van de ene klus in de volgende. Zijn laatste opdrachtgever bood hem een vast contract. Het leek heerlijk. Een vaste baan. Zekerheid van bestaan. Het pakte anders uit. Na een jaar kreeg hij zijn ontslag aangezegd.

Regelmatig hoor ik van mensen dat ze het liefst een vaste baan willen.

Ook jij hebt misschien tot nu toe altijd een vast contract gehad. En dat laat je niet zo gemakkelijk los. Ook al vind je je huidige werk misschien niet zo uitdagend meer. Mogelijk ben je er zo langzamerhand zelfs op uit gekeken.

Met een vast contract, een contract voor onbepaalde tijd zit je goed, denk je. Je kunt immers niet zomaar ontslagen worden. Een vast contract geeft je zekerheid.

Want stel je voor, dat je tijdelijke contract niet wordt verlengd. Dat je je hypotheek opeens niet meer kunt betalen? Dat de geplande vakantie vanwege de financiën niet door kan gaan. Laat staan dat je helemaal geen vastigheid hebt. Dan weet je totaal niet waar je aan toe bent.

Kennelijk hebben we veel behoefte aan zekerheid. Dat is ook begrijpelijk. Denk  alleen al aan de financiële verplichtingen die je bent aangegaan. Dan is het wel zo prettig om in elk geval zeker te zijn van een baan.

Maar is het waar? Ben je met een vast contract zeker van je baan?

Met een vast contract kun je namelijk wel degelijk ontslagen worden. Met de crisis hebben we dat duidelijk gezien. De statistieken liegen er niet om. Duizenden mensen kwamen op straat te staan, totaal onverwacht. Onzeker over een volgende stap, onzeker over eigen bestaan.

Volgens specialisten is de vaste baan, de “inflexibele” arbeidsrelatie, zelfs ten dode opgeschreven. Men verwacht dat steeds meer bedrijven overgaan op meer tijdelijke contracten. Aangepast aan de grillen van de arbeidsmarkt. De werknemer van de toekomst hopt van opdracht naar opdracht. En past zich constant aan, aan wat de arbeidsmarkt vraagt.   

 

Met een contract voor onbepaalde tijd geen zekerheid van een baan © photo credit: L-plate big cheese

Als een contract voor onbepaalde tijd geen zekerheid meer biedt, vraagt dat om een omslag in je denken

 

Blijkbaar vind je zekerheid niet langer extern. Maar waar dan wel? Ik schreef al eerder dat de behoefte aan zekerheid voor veel mensen een basisbehoefte is. Hoe creëer je dan toch zekerheid voor jezelf?

Ik geef je hieronder een aantal adviezen die je daarbij kunnen helpen.

 

1. Zorg dat je onafhankelijkheid creëert van een baas.

Ook al werk je in loondienst. Wees zelfstandig, investeer in jezelf, ontwikkel je. Wees je bewust van wat je te bieden hebt. Durf te vertrouwen op jezelf. Dan kun je op eigen benen staan. (Ook als je baan niet voor eeuwig blijkt te zijn.)

2. Sta voor wie jij bent, wat jij doet, wat jou anders maakt.

Laat zien en horen hoe jij voor anderen van betekenis bent. En wat men van jou kan verwachten als men met jou samenwerkt. Laat je bescheidenheid een beetje varen. Vertel gerust waar jij goed in bent.

3. Positioneer je op de arbeidsmarkt.

Daarvoor is het belangrijk dat je jezelf laat zien. Dat je jezelf laat horen. Ga netwerken, zowel online als offline. Zodat men jou leert kennen met jouw expertise. Zodat je gevonden wordt door de mensen die jou nodig hebben. Dat kan overigens ook jouw huidige baas zijn.

 

 

Alle tips gaan over zichtbaar worden, zichtbaar zijn

 

Dat voelt misschien wat ongemakkelijk. Je hebt het gevoel jezelf in de etalage te plaatsen. Je te kijk te zetten. Zeker als je van nature bescheiden bent. Of sowieso niet geneigd bent om met jezelf te koop te lopen. Ik hoor dat ook regelmatig van mijn coachklanten. Ook jij moet misschien even een drempel over.

Toch is het heel belangrijk om jezelf te profileren en te laten zien. Ook als je in loondienst bent. Bespreek je ambities met je leidinggevende. Vraag desnoods zelf om een functioneringsgesprek. Bereid je goed voor op dat gesprek. Maak je eigen loopbaanactieplan. Zo kun je overtuigd en overtuigend communiceren over de richting die jij uit wilt gaan.

En op die manier creëer jij zekerheid van een baan of functie. Of dat nu bij je huidige baas is of elders. Zo wordt namelijk heel duidelijk wat jij te bieden hebt. En waarvoor men bij jou moet zijn. Zo kun jij gevonden worden. En grote kans dat dat ook gebeurt.

 

Kortom, zekerheid vind je niet in een vaste baan, maar in jezelf.

Wil je reageren op dit artikel? Ik zie je reacties graag tegemoet.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *