Laat je geen wortel voorhouden, vind de wortel in jezelf

Laat je geen wortel voorhouden, vind de wortel in jezelf

 Over beloningen en straffen en andere drijfveren

 

Waardoor word jij gemotiveerd in je werk?

Waarvoor spring jij ’s morgens je bed uit?

En wat houdt je in je werk lekker op dreef?

 

Is dat vooral je salaris of anderszins de beloning die je krijgt voor je werk? Een bonus of incentive misschien?

Of wil je voorkomen dat je weer op je donder krijgt van je manager, omdat je volgens hem teveel de kantjes er af loopt? En misschien zelfs het risico loopt je baan te verliezen?

Of heb je zoveel plezier en voldoening in je werk, dat je meestal heel veel zin hebt om aan een nieuwe werkdag te beginnen?

En dat het voor jou misschien zelfs een mooie bijkomstigheid is, dat je naast je fijne werk er ook nog een mooi salaris voor krijgt?

 

Drijfveren met betrekking tot werk verschillen van persoon tot persoon. En ze hebben een verschillende uitwerking op je gedrag.

Daarbij wordt er steeds kritischer gekeken naar het effect van beloningen en straffen. Want dat effect is lang niet altijd positief.

 

wortels en stokken; geen allesbepalende drijfverene

 

Wortels en stokken; allesbepalende drijfveren?

 

Is het jou ook wel eens overkomen dat je door een potentiële werkgever een lekkere wortel in de vorm van een riant salaris werd voorgehouden? En dat je in de verleiding kwam om toe te happen, ook al vond je de functie die je werd aangeboden intrinsiek niet echt interessant?

Een mooi salaris is een mooie beloning voor het werk dat je doet. En veel mensen zijn daar ook gevoelig voor. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor status.

Maar het is zeer de vraag of alleen een mooi salaris of status genoeg is om optimaal te floreren in je werk.

Het blijkt steeds vaker, dat dat niet zo is.

 

Zo is het anderzijds ook zeer de vraag of je met straffen wel het effect bereikt dat je beoogt. Zo ben ik bijvoorbeeld heel benieuwd hoe de verplichte arbeid voor bijstandsgerechtigden gaat werken.

 

Straffen en beloningen als motiverende krachten met betrekking tot werk, houden duidelijk een risico in. Dat onderkent men steeds meer.

 

 

Risico’s van wortels en stokken als bepalende drijfveren

 

Om een beeld te krijgen van de risico’s, is het goed om zicht te hebben op hoe straffen en beloningen (kunnen) werken.

Geïnspireerd door de onderzoeksresultaten beschreven in Drive van Daniel Pink geef ik je daarvan voorbeelden.

 

1.   Extrinsieke motivatie en met name beloningen en straffen, kunnen intrinsieke motivatie de kop in drukken. 

Je loopt het risico dat je zo gefocust raakt op het halen van je beloning, bijvoorbeeld een bonus, dat je je nauwelijks meer realiseert waar je inhoudelijk mee bezig bent. En wat dat voor jou betekent.

 

2.   Beloningen en straffen kunnen prestaties verminderen.

Zeker op de lange termijn. Dat blijkt ook uit onderzoek.

Pink geeft het voorbeeld van een industrieel ontwerper die van zijn werk houdt. Je kunt proberen om hem beter te laten presteren door zijn salaris afhankelijk te maken van het succes van zijn producten. Maar wat blijkt?

Op korte termijn zal hij vrijwel zeker flink aan de slag gaan. Maar op de lange termijn zal hij minder geïnteresseerd zijn in zijn werk, omdat zijn motivatie door de beloning steeds meer extrinsiek is geworden.

 

3.   Beloningen en straffen kunnen creativiteit teniet doen.

Wist je dat een incentive die bedoeld is om je denken te verhelderen en je creativiteit te verscherpen, juist je denkproces vertroebelt en je creativiteit afzwakt?

En wist je dat kennelijk kunstenaars hun mooiste werk produceren als ze dat niet in opdracht doen? Dus er geen onmiddellijke beloning voor krijgen in de zin van een som geld?

 

4.   Beloningen en straffen kunnen goed gedrag verdringen.

Zo is er in de medische wereld al jaren een discussie gaande over de vraag of bloeddonoren moeten worden betaald.

Uit onderzoek blijkt echter dat minder mensen geneigd zijn om bloed te geven als ze er een beloning voor krijgen, dan wanneer ze er niet voor betaald krijgen.

Kennelijk hebben bloeddonoren het intrinsieke verlangen om iets goeds te doen. Dat verlangen wordt teniet gedaan als je voor het geven van bloed wordt betaald.

 

5.   Beloningen en straffen kunnen bedrog, laksheid en onethisch gedrag bevorderen.

De voorbeelden daarvan herken jij vast ook.

Denk maar eens aan de sport. Menige sporter heeft zich vergrepen aan verboden stimulerende middelen om de beloning, een medaille of een overwinning in de tour in de wacht te slepen.

Of de verkoop waar targets moeten worden gehaald. Het moeten halen van targets kan gevaarlijke bijeffecten hebben. Door de targets ga je je als verkoper misschien anders gedragen dan je vanuit jezelf als wenselijk zou zien.

 

6.   Beloningen en straffen kunnen verslavend werken.

Beloningen zijn verslavend en kunnen onze besluitvorming vervormen. Die verslaving lijkt ook riskante keuzen en gewaagde fouten in de hand te werken.

De voorbeelden daarvan hebben we in de financiële wereld volop gezien.

 

7.   Beloningen en straffen kunnen kortetermijndenken in de hand werken.

Met prestatiebonussen voor managers bijvoorbeeld, loop je als bedrijf het risico dat er gefocust wordt op de korte termijn.

 

 

Weg met de focus op beloningen en straffen, wortels en stokken

 

Niet beloningen en straffen, maar intrinsieke motivatie is cruciaal voor succes. Niet alleen voor organisaties, maar ook voor jou als individu.

Intrinsieke motivatie leidt eerder dan extrinsieke motivatie tot optimaal presteren en plezier en voldoening in je leven en werk.

Laat je geen wortel voorhouden, maar zoek en vindt de wortel in jezelf.

 

In een volgend artikel geef ik je handreikingen en tips om je intrinsieke motivatie op het spoor te komen.

 

 

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het verhelderen van wat jou drijft?

Bel (05750544588 / 0654762865) of e-mail ([email protected]) me voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *