Drie cruciale vragen om zicht te krijgen op de voor jou ideale baan

Waarom doe je wat je doet?

Handreikingen en tips om te komen tot antwoorden

 

Mijn ideale baan? Daar vraag je me wat.

Eerlijk gezegd weet ik niet wat de voor mij ideale baan is. Ik weet wat mijn kwaliteiten zijn, maar ik weet niet waar ik echt warm voor loop. En ik weet al helemaal niet welk werk bij mij zou passen. Ik heb behoefte aan begeleiding bij het bepalen van mijn koers”.

 

Hoe kom je er achter wat je wilt qua werk?

Die vraag wordt mij als loopbaancoach met regelmaat voorgelegd. Die vraag heb jij je zelf misschien ook wel eens gesteld.

Mogelijk weet je niet waar te beginnen. En hoe je het antwoord kunt krijgen op die vraag.

In mijn artikel help ik je een eind op weg aan de hand van een drietal cruciale vragen. Ook geef ik je handreikingen en tips om te komen tot een antwoord op die vragen.

Als je de antwoorden voor jezelf hebt geformuleerd, dan heb je de bouwstenen in handen om de koers naar de voor jou ideale baan uit te stippelen.

 

Jouw ideale baan, de baan waarvan jij gaat vlammen

 

 

Je ideale baan; de baan die optimaal bij je past

 

Wat is de ideale baan?

Het antwoord op die vraag is heel subjectief en voor iedereen verschillend.

Toch zijn er ook overeenkomsten en kun je spreken van een algemene deler.

De ideale baan is in elk geval een baan waarin je gelukkig bent. Een baan ook, die een beroep doet op waar je goed in bent. En een baan die in lijn is met je waarden en die je energie geeft.

Op grond van die algemene deler kun je komen tot een drietal cruciale vragen waarop je een antwoord moet hebben, wil je een eerste omschrijving kunnen geven van de voor jou ideale baan.

 

 

Drie cruciale vragen om meer zicht te krijgen op de voor jou ideale baan

 

Wil je helder krijgen hoe de voor ideale baan eruit moet zien, dan moet je het antwoord weten op de volgende drie cruciale vragen:

 1. Waar ben jij met name goed in?
 2. Wat zijn voor jou belangrijke waarden?
 3. Wat inspireert jou het meest?

 

Ad 1. Waar ben jij met name goed in?

En ook niet onbelangrijk: welke kwaliteiten zet je het liefst in, in het werk dat je doet?

Wist je dat uit onderzoek van Fortune Magazine blijkt dat mensen die werk doen waar ze goed in zijn en dat ze leuk vinden om te doen, 127% productiever zijn?

Dat verbaast mij niet. Misschien herken je het zelf ook. Want als je werk doet waar je goed in bent en dat je leuk vindt om te doen, dan raak je eerder in de flow.

 

Handreikingen en tips om te komen tot een antwoord op de vraag:

Beschrijf je succeservaringen in de vorm van levensverhalen. In een eerder artikel gaf ik je daarvoor een stappenplan.

Destilleer je kwaliteiten uit je succesverhalen. In een serie van drie artikelen, waarvan hier het eerste kun je lezen hoe je dat doet.

In een traject bij MEER WAARDE IN WERK komen we dan ook nog tot een top 5. Dat is een gewogen rangordening van de kwaliteiten die je relatief het liefste inzet en waar je relatief het beste in bent.

 

 

Ad 2. Wat zijn voor jou belangrijke waarden?

Vind jij bijvoorbeeld, net als een van mijn coachklanten, vrijheid en avontuur belangrijk?

Dan is de kans groot, dat je niet voor een baas wilt werken. Maar aan het werk wilt als zelfstandig professional of in je eigen onderneming.

Is daarentegen juist zekerheid voor jou heel belangrijk en scoort jouw gezin hoog op jouw waardenlijst? Dan wil je misschien het liefst vanuit huis werken of op een kantoor vlakbij, met flexibele werktijden.

Het is dan ook zaak om voor jezelf helder te hebben wat voor jou waardevol is.

Dat bakent je loopbaankeuzes af. Niet alleen met betrekking tot de balans tussen werk en privé, maar ook met betrekking tot de organisaties waarvoor en de mensen waarmee je wilt werken.

 

Handreikingen en tips om te komen tot een antwoord op de vraag:

Maak een lijstje van de voor jou belangrijke waarden. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke ontwikkeling, status, verantwoordelijkheid, gezag, fysieke uitdaging, geld, intellectuele status, invloed, onafhankelijkheid, enerverend werk, milieubewustzijn, variatie, prestatie.

Selecteer de 3 tot 5 voor jou belangrijkste. Geef voor elke geselecteerde waarde aan, waarom je die waarde uit je hele lijst als het meest belangrijk hebt geselecteerd.

Ga na wat de keuze van die waarden voor jou kan betekenen. Noteer de aandachtspunten, die voor je keuze het meest belangrijk zijn. Dat kunnen aandachtspunten zijn, die positieve of negatieve gevolgen kunnen hebben voor je keuze.

Vraag je af wat deze aandachtspunten betekenen voor jouw loopbaankeuze.

 

 

Ad 3. Wat inspireert jou het meest?

Iets doen dat je inspireert draagt bij aan je geluk.

Het meeste inspirerende is voor veel mensen, als je een bijdrage kunt leveren aan een hoger doel, iets dat groter is dan jij zelf.

In een van mijn vorige artikelen schreef ik over jouw heilig vuurtje, your bigger why. Dat heeft alles te maken met waarom je bepaald werk wilt doen.

Als je weet waarom je doet wat je doet, dan gaat je vuurtje flink vlammen. En dat wordt niet alleen opgemerkt, maar heeft ook zijn effect. Niet alleen op jouw welbevinden en het ervaren van voldoening, maar ook op jouw prestaties.

 

Handreikingen en tips om te komen tot een antwoord op de vraag:

Maak voor jezelf helder welke bijdrage jij wilt leveren met de dingen die jij doet in je werk.  Bij MEER WAARDE IN WERK noemen we dat je persoonlijke missie met betrekking tot werk, je werkmissie.

 

 

Tot slot

Als jij jouw antwoord weet op de drie cruciale vragen en als je focust op waar jouw kracht ligt, je laat sturen door de voor jou belangrijkste waarden en waar jij een bijdrage aan wilt leveren, dan ligt de weg voor je open naar de voor jou ideale baan.

 

 

 

Vind je het moeilijk om op eigen houtje helder te krijgen hoe je ideale baan eruit moet gaan zien?

 

Kun je daarbij wel wat structuur en/of begeleiding gebruiken? 

 

Meld je dan aan voor de 3-daagse training ‘Bouw je ideale loopbaan’.

 

Of bel (0575-544588 / 06-54762865) of e-mail me ([email protected])  voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.

 

 photo by MaretH.

 

 

 

 

2 antwoorden
  • Marlène Langbroek
   Marlène Langbroek zegt:

   Dank je Anouk voor je reactie. Mooie tips geef je op je website voor afgestudeerden. Het is ook mijn ervaring dat het lang niet voor elke afgestudeerde duidelijk is ‘hoe verder na het afstuderen’. Als je druk bent met afstuderen, dan is menigeen niet bezig met wat daarna.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *