IJdelheid is een gevaarlijke raadgever bij loopbaankeuzes

IJdelheid is een gevaarlijke raadgever bij loopbaankeuzes

Een vijftal tips om te komen tot een weloverwogen keuze

 

IJdelheid, misschien herken je dat bij jezelf of bij anderen. IJdelheid kan bij loopbaankeuzes een gevaarlijke factor zijn.

Misschien is het jou ook weleens overkomen. Je wordt gevraagd voor een functie. Er wordt je een mooi aanbod gedaan. Je bent helemaal verguld en je ego wordt enorm gestreeld. Je wordt er helemaal blij van.

In eerste instantie ben je misschien geneigd om je mee te laten nemen in die stroom en op het aanbod in te gaan.

Maar het is zeer de vraag of dat altijd zo verstandig is. Want ijdelheid is een gevaarlijke raadgever.

In mijn artikel lees je waarom.

Om te voorkomen dat je in de valkuil van ijdelheid stapt, geef ik je een vijftal tips om een weloverwogen keuze te maken.

 

IJdelheid is een gevaarlijke raadgever bij loopbaankeuzes

 

IJdelheid; wat is het?

 

IJdelheid heeft in het Nederlands twee betekenissen, die wel verwant zijn, maar toch op belangrijke punten verschillen.

De huidige betekenis van ijdelheid gaat in de richting van hoogmoed. En hoogmoed staat voor het verlangen om belangrijker of aantrekkelijker te zijn. Of liefde voor jezelf. In de laatste betekenis neigt ijdelheid naar narcisme.

De andere betekenis van ijdelheid gaat in de richting van leegheid, vergankelijkheid en zinloosheid.

IJdelheid in die betekenis doet mij denken aan een gedicht van Joost van den Vondel. Misschien ken jij dat ook.

De eerste zinnen daarvan zijn stevig in mijn geheugen ingeprent en ik vind ze nog steeds heel mooi:

Constantijntje, ’t zalig kijntje

Cherubijntje, van om hoog,

D’ijdelheden, hier beneden,

Uitlacht met een lodderoog.

Wil je het hele gedicht nog een keer nalezen? Je vindt het hier

 

 

IJdelheid en loopbaan

 

Stel je eens voor. Je bent druk aan het netwerken en bezig met het doen van je onderzoek naar de behoeften op de arbeidsmarkt. Zodat jij daar met wat jij te bieden hebt op in kunt spelen. Zicht krijgen op waar mensen zoals jij nodig zijn; dat is wat je wilt.

Het beeld van het werk dat je wilt doen heb je helder en je bent aan het onderzoeken welke concrete mogelijkheden daarbij passen.

Je hebt een geanimeerd gesprek met een potentiële werkgever. Er wordt je een baan aangeboden. Overigens met een totaal andere functie-inhoud dan jij in gedachten had. Maar je gesprekspartner ziet jou dat helemaal doen.

Dat is egostrelend. En het is dan ook verleidelijk om op dat aanbod in te gaan. Ook al is de functie misschien totaal anders, dan jij in gedachten had.

De verleiding zal groter zijn naarmate je al langer zoekende bent naar passend werk. Zeker als je ook al een aantal afwijzingen hebt gehad op je sollicitaties.

Maar of je succesvol wordt in die baan? En of je er echt gelukkig van wordt? Dat is nog maar de vraag.

Daarvoor sluit de functie mogelijk onvoldoende aan bij jouw wensen, jouw kwaliteiten en wat jij nodig hebt om plezier en voldoening te ervaren in het werk dat je doet.

 

 

IJdelheid en overmatige ambitie

 

Ambitie is te omschrijven als het streven naar een bepaald doel. We noemen iemand ambitieus als hij/zij er bijvoorbeeld naar streeft om carrière te maken of een taak of functie beter uit te voeren dan tot dan toe gebeurt.

Ambitie is een heel gezonde drijfveer met betrekking tot loopbaanontwikkeling. Ambitieuze professionals willen het beste uit zichzelf halen en een beste prestatie leveren. Ambitie is dan positief.

Ambitie wordt daarentegen negatief, in mijn ogen ongezond, als ambitie de drijfveer is om vooral jezelf te laten zien. Je ego op het podium te zetten en te gaan voor een ovationeel applaus in plaats van te gaan voor het intrinsieke doel.

Misschien herken je dat.

 

 

De voor jou cruciale keuzefactoren bij beslissingen met betrekking tot je carrière

 

In een eerder artikel schreef ik over factoren die een cruciale rol spelen bij het ervaren van voldoening in je werk.

En voldoening in je werk; met plezier je werk doen en een goed gevoel hebben over het resultaat van je werk, is voor de meeste werkenden van eminent belang.

En ook al ben je misschien al lang blij dat je werk hebt, het is mooi als je niet alleen hoeft te werken voor de euro’s.

Het is dan ook belangrijk om een helder beeld te hebben van de factoren die voor jou een cruciale rol spelen bij beslissingen met betrekking tot de keuze van werk.

 

 

Een vijftal tips om te komen tot een weloverwogen keuze

 

1.   Zet de voor jou belangrijke keuzecriteria op een rij.

Maak daarbij gebruik van de handreikingen in een van mijn eerdere artikelen.

 

2.   Zet de belangrijkste bovenaan, maak een rangorde.

Bij het maken van een keuze met betrekking tot werk zullen de verschillende criteria voor jou niet even belangrijk zijn.

Zo kan het zijn dat het voor jou cruciaal is dat de reisafstand woon-werk niet langer is dan 30 minuten. Of dat je als alleenverdiener met een gezin, een bepaald inkomen hebt.

 

3.   Geef de verschillende criteria op grond van de zwaarte een wegingsfactor mee.

Zo kan de ene factor 10 punten krijgen en een andere factor misschien wel 30, afhankelijk van hoe belangrijk een bepaald criterium voor je is.

Alle punten bij elkaar opgeteld leveren jou de score van de voor jou ideale baan.

 

4.   Maak een match tussen je criteria en de baanoptie die je hebt.

Bij MEER WAARDE IN WERK gebruiken we daarvoor een besluitvormingsmatrix.

Ga na hoe de baanoptie scoort op jouw criteria. Bij een volledige match geef je het volledige aantal punten voor dat criterium. Bij een gedeeltelijke match geef je het aantal punten naar verhouding.

 

5.   Bepaal hoe de baanoptie scoort op jouw criteria.

Door de punten bij elkaar op te tellen krijg je in beeld hoe het alternatief scoort in verhouding tot de score van de voor jou ideale baan.

 

 

Tot slot

 

Door bewust stil te staan bij wat voor jou belangrijk is met betrekking tot werk en jouw criteria in kaart te brengen, voorkom je dat je je laat leiden door ijdelheid.

Neem bij carrièrebeslissingen de voor jou belangrijke keuzefactoren in overweging. En als je gestreelde ego de belangrijkste overweging is, doe het dan vooral niet.

Want als je alleen gaat voor het applaus, zonder intrinsiek doel, dan leidt dat tot leegheid, zinloosheid.

 

IJdelheid is een gevaarlijke raadgever.

 

 

 

Heb jij geen goed beeld van wat voor jou belangrijk is in werk?

Bel (0575-544588 / 06-54762865) of e-mail ([email protected]l) me voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *