Luiheid vergt discipline

luiheid vergt discipline

Het vraagt discipline om goed om te gaan met en gebruik te maken van je tijd, in een wereld van overvloed

 

Luiheid vergt discipline, dat lijkt een contradictio in terminis. Dat is het echter niet.

Een paar weken terug was ik aanwezig bij een presentatie van Marli Huijer. Marli Huijer is bijzonder hoogleraar filosofie aan de Erasmus Universiteit.

Zij schreef o.a. het boek Discipline; Overleven in overvloed.

Discipline speelt op veel fronten een rol. Niet alleen bij wat je bijvoorbeeld al dan niet eet of drinkt of al dan niet koopt. Maar discipline speelt ook een rol bij de manier waarop je omgaat met en gebruikmaakt van je tijd.

Zo heb je bijvoorbeeld voor Het Nieuwe Werken veel zelfdiscipline nodig. Je beslist immers voor een groot deel zelf wanneer en hoe je werkt.

Maar wist je dat je voor luiheid waarschijnlijk nog meer discipline nodig hebt?

Meer over omgaan met en gebruikmaken van je tijd in een wereld van overvloed, lees je in mijn artikel.

 

luiheid vergt discipline

 

Leven in overvloed vraagt discipline

 

Je realiseert het je vast niet altijd, maar in veel opzichten leven we in overvloed. We hebben een overvloed aan bijvoorbeeld producten, relaties, e-mails, tweets, maar ook een overvloed aan tijd. Ook al voelt dat laatste misschien niet zo.

In principe kun je met flexibele werktijden en zeker Het Nieuwe Werken beginnen en eindigen wanneer jij wilt. In wezen heb je 24/7 tijd.

Bovendien kun je nagenoeg alles altijd doen. Je kunt bijvoorbeeld dag en nacht reizen, shoppen, je entertainen en door de Social Media kun je het hele etmaal contact hebben met de hele wereld.

En door die overvloed wil je ook eerder alles doen.

Zo zegt Huijer in haar boek:

“Jonge werknemers zijn soms zo gedreven dat ze non-stop door blijven werken en dag en nacht ‘aan’ staan. (…..) Juist bij hen zien we dat hoe minder de omgeving hen disciplineert om op vaste momenten te stoppen, des te meer ze hun discipline inzetten om de tijd maximaal uit te buiten”.

Wat Huijer zegt over jonge werknemers geldt overigens met regelmaat ook voor minder jonge werknemers. Niet voor niets worstelen veel werkenden met de balans tussen werk en privé.

 

Het lijkt alsof sommige werkenden zich zozeer opjagen dat ze niet meer de discipline kunnen opbrengen om te stoppen.

Zo hoor ik bijvoorbeeld van coachklanten dat ze hun werk e-mail ’s avonds nog lezen op hun tablet in bed. En in hun vakantie hun werk e-mail lezen op hun tablet of smartphone.

Kennelijk is het dan moeilijk om de discipline op te brengen om dat niet te doen.

 

 

Discipline, wat is dat eigenlijk?

 

Er zijn veel betekenissen van het woord discipline.

In dit verband wordt bedoeld wat in de Van Dale orde genoemd wordt, gehoorzaamheid aan voorschriften.

Die voorschriften, gedragsregels worden vaak van buitenaf opgelegd.

Een gedisciplineerde werknemer is dan een werknemer die de regels en procedures binnen het bedrijf of de organisatie kent en zich daarnaar voegt.

Overigens kan een gedisciplineerde werknemer ook aan zichzelf regels opleggen en zich daar dan aan houden. Maar in een gezonde vorm zijn die regels dan vaak gekoppeld aan een hoger doel.

 

 

Discipline gekoppeld aan een hoger doel

 

In dat geval wordt de discipline niet van buiten af opgelegd, maar komt van binnenuit.

Dat doet me denken aan een van mijn oud-coachklanten. Als resultante van het coachtraject is zij naast haar werk gestart met een Master Onderwijskunde.

Ondanks haar volle agenda met vier dagen werken en daarnaast colleges volgen, studeert zij gedisciplineerd. Ze geniet bovendien intens van haar studie.

Zij weet heel goed in welke richting zij zich verder wil ontwikkelen. Door de intrinsieke motivatie geeft dat veel discipline om aan de gang te gaan en te blijven met haar studie.

Hogere doelen hebben alles te maken met waar jij warm voor loopt, jouw persoonlijke missie.

 

 

Wat naast een hoger doel helpt om discipline op te brengen

 

Wist je dat je discipline ook voor een deel kunt uitbesteden?

Werknemers bij Daimler kunnen hun mail op de status ‘op vakantie’ zetten. Wanneer iemand een e-mail stuurt, krijgt die de automatische mededeling dat degene die ze willen bereiken op vakantie is en dat de mail verwijderd wordt. Zo kan de vakantieganger bij terugkomst weer rustig beginnen zonder eerst een hele lading e-mail te hoeven lezen.

En zo kun je gebruik maken van de app Freedom als je productief wilt werken en niet in de verleiding wilt komen om tussentijds op internet te gaan.

En wil je gedisciplineerd sporten? Dan is het een goed idee om bijvoorbeeld naar een sportschool te gaan, waar je op rooster staat ingedeeld. Dat helpt althans mij, om gedisciplineerd te gaan sporten. En wil je niet vastzitten aan een rooster? Zorg dan voor een fitnessmaatje. Ook dat bevordert de discipline.

 

 

Luiheid vergt discipline

 

Dat was een van de stellingen van Marli Huijer.

Luiheid roept negatieve associaties op.

Google maar eens op luiheid. Luiheid is zonde. Ledigheid (luiheid) is des duivels oorkussen. Luiheid belemmert je te zijn wie je wilt zijn.

Kennelijk moet je van luiheid zien af te komen. Luiheid wordt ook wel gezien als een ziekte. Bovendien leidt luiheid tot allerlei kwaad.

 

Maar luiheid, van tijd tot tijd niets doen, is helemaal niet verkeerd. Er wordt steeds meer gepropageerd dat momenten van niets doen, hoe kort ook, juist bijdragen aan je productiviteit.

Niets doen. Gewoon op een bankje in het park zitten en voor je uit staren. Onthaasten. In bad liggen en nergens aan denken. Achter je bureau even een momentje voor jezelf, even alles laten liggen en niets doen.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want je bent vaak maar geneigd om door te gaan. Van tijd tot tijd niets doen vraagt dan ook om het doorbreken van een patroon. Misschien is niets doen ook wel iets dat tegen je natuur in lijkt te gaan.

 

Wat dat betreft is het een kunst om niets te doen. En zoals zo vaak bij kunst gaat het niet perse om talent. Het gaat meer om discipline, doorzettingsvermogen en oefenen, oefenen, oefenen.

 

Luiheid, niets doen, vergt dan ook veel discipline.

 

 

Ook ik ben aan het oefenen in het niets doen. Ik wil die kunst leren.

Ik heb heel helder waarvoor ik het doe. Dat helpt mij enorm om er gedisciplineerd mee aan de slag te gaan.

 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Ik stel het op prijs als je die wilt delen.

 

 

 

 

4 antwoorden
 1. Marjolein Claessen
  Marjolein Claessen zegt:

  Dank je wel voor dit artikel !
  Ik herken er heel veel in .
  Nu ik niet meer werk in vaste baan en met vaste tijden ligt de hele wereld met alle mogelijkheden voor je open.
  Het is precies zoals je schrijft; er is zoveel te doen en er is zoveel de moeite waard dat je alles wel wilt oppakken.
  En eigenlijk is dat vaak ook nog wel mogelijk. Alleen, van alles doen word je ook wel moe !
  Niet alleen je lijf, maar ook je hoofd.
  Dus ik ben ook aan het leren om keuzes te maken, en soms even stil te staan.
  Het gaat me nog niet zo goed af maar het is wel een doel voor de komende tijd.

  Beantwoorden
  • Marlene Langbroek
   Marlene Langbroek zegt:

   Dank je Marjolein voor je reactie.
   Ja, als ik zo om me heen kijk en luister, dan zijn wij niet de enigen die de kunst van het bij tijd en wijlen nietsdoen nog niet helemaal meester zijn. Zoals een van mijn oud-coachklanten mij mailde: “Het helpt mij als iemand even lui met mij wil zijn en mij gewoon wegsleept van mijn bureau”. Misschien ook een beetje ‘uitbesteden van discipline’, maar het helpt zeer zeker wel.

   Beantwoorden
 2. Stan Lenssen
  Stan Lenssen zegt:

  Wat een ontzettend goed artikel Marlène.
  Wat ik merk in mijn werk als business coach, is dat ook heel veel ondernemers hiermee worstelen. Het is de vrijheid om te kunnen kiezen die ze er vaak toe verleidt om dan ook maar alles of zo veel mogelijk te kiezen. Het gevolg is dat ze langzaam maar zeker steeds meer energie verliezen en uiteindelijk steeds minder blij worden van hun eigen bedrijf. En het was nou net die vrijheid om te kiezen waar je zelf blij van wordt, waarom ze dat bedrijf begonnen waren. Ze hebben het gevoel dat hun bedrijf niet meer hun eigen ‘ding’ is en dat ze aan het werken zijn voor anderen.
  Dank je wel voor dit artikel, want ook voor deze groep geldt: Luiheid vergt discipline 🙂

  Groeten,
  Stan

  Beantwoorden
  • Marlene Langbroek
   Marlene Langbroek zegt:

   Dank je Stan voor je compliment.
   Wat je schrijft over ondernemers is heel herkenbaar. Het is belangrijk om trouw te blijven aan je eigen persoonlijke en zakelijke missie. Die missie is een mooie meetlat om te bepalen wat je wel oppakt en doet en wat niet.
   En af en toe niets doen is of onderdeel van je missie, of het kan je helpen om je missie helder te krijgen.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *