Ik wist niet dat jij ambities had

Ik wist niet dat jij ambities had

Hoe eng het kan zijn om met je ambities naar buiten te treden

 

Ik wist niet dat jij ambities had”. Dat kreeg een van mijn coachklanten van haar leidinggevende te horen. Zij liet haar interesse blijken voor een nieuwe functie.

Het zal je maar gezegd worden. Dan moet je stevig in je schoenen staan en snel kunnen recupereren om verder te gaan met je verhaal.

Het is lang niet voor iedereen gemakkelijk om kenbaar te maken dat je ambities hebt. En zeker niet om dat in de openbaarheid te doen, bijvoorbeeld op LinkedIn.

Maar het uiten, het kenbaar maken van je ambities, is cruciaal voor je succes. Hoe spannend het misschien ook voor je is.

In mijn artikel lees je waarom. Ook geef ik je een aantal tips, hoe je de drempel om met je ambities naar buiten te treden, kunt slechten.

 

dromen over je ambities

 

Aan het kenbaar maken van je ambities gaan een aantal stappen vooraf

 

Stappen zetten in je loopbaan begint vaak met een verlangen. Het jezelf iets wensen wat er niet is, maar waarvan je wel ongeveer weet – of denkt of voelt te weten – wat het je zal bieden.

Vaak komt dat verlangen dus voort uit een gemis. Je mist bijvoorbeeld de voldoening in je werk. Of je mist collega’s, uitdaging of waardering.

Misschien zit je nu zelfs zonder werk en verlang je naar werk. Je wilt weer zekerheid van inkomen. Je wilt weer voelen dat je meetelt met wat je doet.

Maar verlangen alleen is niet genoeg om daadwerkelijk stappen te kunnen zetten. Het is belangrijk om in beweging te komen, want door die beweging verklein je de afstand tot je doel.

Zorg dat je de gewenste eindsituatie goed weet te visualiseren. Want als je geen beeld hebt van wat je wenst te bereiken, dan zul je het waarschijnlijk ook nooit bereiken.

Maak het beeld van het werk dat je wilt doen zo concreet mogelijk. Gebruik daarbij al je zintuigen. Zie, ruik, hoor, proef en voel hoe het is om het voor jou ideale werk te doen.

Voel ook, hoe dat werk zich verhoudt tot andere zaken die belangrijk voor je zijn, bijvoorbeeld je relatie met je partner, je kinderen, je familie, je persoonlijke ontwikkeling of je hobby’s.

Omschrijf het profiel van je ideale werk en leg het vast. Beantwoord daarbij de vragen Wat wil ik?, Waar wil ik dat? en Wat is daarbij voor mij belangrijk?

 

 

Zelf geloven in je ambities is cruciaal voor succes

 

Je hebt een helder beeld van het voor jou ideale werk. Je voelt ook hoe dat beeld jou aantrekt. Toch schrik je misschien op een gegeven moment terug. De twijfel slaat toe; het is allemaal heel mooi wat ik bedacht heb, maar is het wel realistisch?

Je bent bang dat je wensen niet realiseerbaar zijn. Bijvoorbeeld omdat je niet de juiste opleiding hebt, niet de juiste ervaring, misschien niet genoeg durf. Je gaat twijfelen aan jezelf.

Als coach zie ik dat van tijd tot tijd gebeuren als coachklanten de stap naar buiten daadwerkelijk gaan zetten en met anderen over hun ambities gaan communiceren.

Ik zie dan, hoe ze weer in hun schulp kunnen kruipen en veiligheidshalve zichzelf kleiner maken.

Zo had bijvoorbeeld een van mijn coachklanten een afspraak met zijn leidinggevende om het profiel van zijn ideale werk te presenteren. In eerste instantie had hij zijn werkprofiel op een aantal punten wat afgezwakt. Pas in tweede instantie realiseerde hij zich, dat het goed was om dat niet te doen. Met dank voor mijn aanpassingen.

Zelf geloven in je ambities is namelijk cruciaal voor succes. Want als jij denkt dat je iets niet kunt of dat het überhaupt niet mogelijk is om je wensen te realiseren, dan realiseer je je ambities ook niet.

In een traject bij LifeWork Design is daar dan ook volop aandacht voor. Door de systematische aanpak bouw je gaandeweg aan het geloof in je eigen kunnen en het geloof in je eigen ambities.

 

 

Naar buiten treden met je ambities kan spannend zijn

 

Stel je eens voor. Je hebt een heel goed beeld van het werk dat je het allerliefste wilt doen. Je wordt er al warm van, als je eraan denkt.

Maar dan komt het moment dat je met je idee naar buiten moet komen. Eigenlijk zou je het wel van de daken willen schreeuwen, zodat iedereen het kan horen. En men jou kan vinden.

Aan de andere kant vind je het misschien ook heel spannend en ben je bang voor kritiek. Zo bang, dat je misschien zelfs geneigd bent om in je oude positie terug te kruipen.

Dat zag ik onlangs bij een van mijn coachklanten.

In zijn cv waren we gekomen tot een mooie omschrijving van zijn persoonlijk profiel en zijn ambities. Maar zijn concept voor de samenvatting van zijn profiel op LinkedIn verbaasde me. Zijn ambities leken verdwenen. Ze op internet kenbaar maken was even te spannend.

 

 

Een aantal tips hoe je de drempel om met je ambities naar buiten te treden, kunt slechten

 

1.  Doe jezelf niet tekort, maak je niet onnodig klein.

In een vorig artikel gaf ik je daarvoor zeven tips.

 

2.  Treed pas naar buiten met je wensen als je er zelf in gelooft.

Als je met je wensen naar buiten treedt voordat je er zelf in gelooft, dan loop je de kans dat de omgeving je wensen bagatelliseert. Je loopt ook het risico, je nog onvoldoende van binnenuit opgebouwde zelfvertrouwen te verliezen.

Kom dus pas met je wensen naar buiten als het vertrouwen in je eigen kansen sterk genoeg is, om eventuele kritiek van je omgeving positief te verwerken.

 

3.  Uit je wensen het eerst bij mensen die je nabij zijn.

En kijk en luister hoe zij op je wensen reageren. Vraag aan hen, in hoeverre zij jou dat werk zien doen.

 

4.  Voel je niet aangevallen als je kritiek krijgt.

Ga niet in de verdediging. Ga niet in op vragen als “Hoe denk je dat dan te doen?” of “Weet je al hoe je je wensen wilt gaan realiseren?”

Die vragen kun je ook nog niet specifiek beantwoorden. Daarvoor moet je eerst nog je onderzoek doen. Pas door het doen van je onderzoek krijg je helder op welke manier je je wensen kunt realiseren.

Pas als je je onderzoek hebt gedaan, kun je de realisatie van het voor jou ideale werk gaan plannen.

 

 

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met het bespreekbaar maken van je ambities.

Misschien heb jij nog aanvullende tips, hoe je de drempel om met je ambities naar buiten te treden, kunt slechten?

Ik lees het graag. Wellicht kunnen anderen daar weer hun voordeel mee doen.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *