Hoe krijg je jouw persoonlijke kwaliteiten scherp in beeld?

Hoe krijg je jouw persoonlijke kwaliteiten scherp in beeld?

Deel 1 uit een serie van drie artikelen over het destilleren van persoonlijke kwaliteiten uit je levensverhalen

 

  • Heb jij scherp voor ogen wat je op de arbeidsmarkt te bieden hebt?
  • Weet jij wat je onderscheidt van je concurrenten?
  • Weet jij hoe je levensverhalen je kunnen helpen om je te profileren voor een baan?

 

Een goede voorbereiding is het halve werk als je fijn werk wilt vinden en krijgen, schreef ik in een vorig artikel.

Deel van die goede voorbereiding is het in kaart brengen van jouw persoonlijke kwaliteiten en van wat jij dus op de arbeidsmarkt te bieden hebt.

Schrijven van levensverhalen kan je daarbij helpen. In mijn vorig artikel gaf ik dat al aan.

Heb je nog geen levensverhalen geschreven, maar voel je je inmiddels uitgedaagd om dat wel te gaan doen? Lees mijn stappenplan.

 

In een serie van drie artikelen, waarvan hier het eerste artikel, laat ik je zien hoe je persoonlijke kwaliteiten kunt destilleren uit jouw verhalen. En hoe je levensverhalen je dus helpen om scherp te krijgen wat jij op de arbeidsmarkt te bieden hebt.

 

Kwaliteiten destilleren uit levensverhalen

 

Persoonlijke kwaliteiten destilleren uit levensverhalen

 

‘Destilleren’ klinkt in dit verband misschien wat vreemd in je oren, maar toch geeft het begrip ‘destilleren’ goed aan waarover het gaat.

Volgens Wikipedia is destillatie een techniek om door middel van verdamping twee of meer stoffen in een oplossing te scheiden, gebaseerd op het verschil in kookpunt van deze stoffen.

Schrik niet, je hoeft geen laboratorium in te gaan richten en ook koken is er niet bij.

Wel gaan we bij het werken met levensverhalen meerdere componenten uit een mengsel van elkaar scheiden.

Het gaat om het geheel aan persoonlijke kwaliteiten dat jouw ervaring tot een succeservaring heeft gemaakt. Het is de moeite waard om daaruit  jouw specifieke persoonlijke kwaliteiten te destilleren, zodat  deze zichtbaar en benoembaar worden.

 

Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met het benoemen van jouw persoonlijke kwaliteiten wil ik je zicht geven op wat we bij MEER WAARDE IN WERK onder persoonlijke kwaliteiten verstaan.

 

 

Bij persoonlijke kwaliteiten kun je denken in categorieën

 

‘Kwaliteiten’ is een veelomvattend begrip. Het staat voor alles wat jij te bieden hebt. Om je te helpen het volledige bereik van je kwaliteiten te ontdekken is het goed om te denken in categorieën.

 

Bij MEER WAARDE IN WERK delen we persoonlijke kwaliteiten in, in drie hoofdgroepen:

1. basisvaardigheden;

2. specifieke vaardigheden;

3. persoonskenmerken of karaktertrekken.

 

Ad 1. Basisvaardigheden

Basisvaardigheden kun je zien als de gereedschappen van het dagelijks leven. Je leert ze al heel vroeg en als je ouder wordt zijn ze vanzelfsprekend. Voorbeelden zijn lezen, schrijven, autorijden, plannen en prioriteiten stellen. Hoewel iedereen deze basisvaardigheden routinematig gebruikt, zijn ze als kwaliteit zeker wel van betekenis.

 

Ad 2. Specifieke vaardigheden

Specifieke vaardigheden zijn verworven door studie of door werkervaring. Ze zijn vaak ingewikkeld, bijvoorbeeld het programmeren van computers, het  beoordelen van creditrisico’s of kennis van financiële markten. Meestal hebben ze ook een eigen vaktaal.

In elke baan en door levenservaring ontwikkel je een aantal van deze vaardigheden. Het is mijn ervaring dat coachklanten vaak verrast zijn te ontdekken dat ze veel meer specifieke vaardigheden bezitten dan ze dachten.

 

Ad 3. Persoonskenmerken of karaktertrekken

Persoonskenmerken beschrijven de manieren waarop jij je gedraagt of de manier waarop jij je aanpast aan je omgeving. Als mensen je omschrijven als enthousiast, zorgzaam, vasthoudend of onafhankelijk, dan beschrijven ze je persoonskenmerken.

Het zijn meestal eigenschappen, die je al heel jong laat zien en die door de tijd hetzelfde blijven.

Het is niet altijd gemakkelijk om je eigen karaktertrekken te definiëren.  Vaak voelen we ons van binnen anders dan dat we ons naar de buitenwereld presenteren. Iemand die zich verlegen voelt bijvoorbeeld, hoeft niet verlegen over te komen bij anderen. Ook voelen persoonskenmerken vaak als zo eigen aan wie je bent, dat je ze zelf niet meer onderkent als kwaliteit.

Door deze categorie kwaliteiten toe te voegen verbreed je je omschrijving van kwaliteiten en je voegt een dimensie en kleur toe aan je zelfportret.

 

 

In het volgende artikel lees je meer over de kunst om met andere ogen naar jouw succesverhalen te kijken en de kunst van het specifiek benoemen van jouw persoonlijke kwaliteiten.

 

 

 

Wil je in een oriënterend gesprek je vragen met betrekking tot je loopbaan aan me voorleggen ? Bel (0575-544588 / 06-54762865) of e-mail me ([email protected]) voor het maken van een afspraak.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *