Waarom identificeren en benoemen van eigen persoonlijke kwaliteiten een hele kunst is

Persoonlijke kwaliteiten identificeren en benoemen; een hele kunst

Deel 2 uit een serie van drie artikelen over het destilleren van persoonlijke kwaliteiten uit je levensverhalen

 

Onlangs had ik een oriënterend gesprek met Chris. “Waar liggen mijn kwaliteiten?”, is een van de vragen waar hij in een begeleidingstraject graag een antwoord op wil.

Om alvast een indruk te krijgen van zijn persoonlijke kwaliteiten vraag ik hem welke hij zelf alvast kan benoemen. Na enig nadenken noemt hij: ik ben een plezierig mens, een warhoofd, ik ben clownesk en ik heb veel zelfspot.

Bij die opsomming blijft het.

Niet alleen voor Chris, maar ook voor veel anderen is het moeilijk om persoonlijke kwaliteiten te herkennen, te erkennen en specifiek te benoemen.

 

In mijn eerste artikel uit deze serie gaf ik aan, dat je levensverhalen je enorm kunnen helpen om je persoonlijke kwaliteiten scherp te krijgen en ze je daadwerkelijk toe te eigenen. Uit jouw succesverhalen blijkt immers dat je die kwaliteiten ook daadwerkelijk hebt.

Maar ook al zijn jouw levensverhalen het bewijsmateriaal van jouw persoonlijke kwaliteiten, het is lang niet altijd gemakkelijk om ze zelf uit je verhalen te destilleren en ze te herkennen.

 

Persoonlijke kwaliteiten identificeren en benoemen; een hele kunst

 

Het is de kunst om met andermans ogen naar jouw succesverhalen te kijken

 

Het is vaak moeilijk om je eigen persoonlijke kwaliteiten te herkennen. Ook in je succesverhalen. Dat weet ik uit ervaring met coachklanten.

Zo kan het gebeuren, als we beginnen met het werken met levensverhalen, dat een coachklant zelf maar drie of vier kwaliteiten uit een verhaal kan halen, terwijl ik er wel tien tot vijftien kwaliteiten uit heb gehaald.

Het gebeurt zelden dat de coachklant wat ik opgeschreven heb niet herkent, terwijl die zelf die kwaliteiten toch nog niet ontdekt had.

Dat is ook niet verwonderlijk, want zelf vind je wat je doet vaak heel ‘gewoon’ en je ziet het niet als een kwaliteit.

We vinden het meestal gemakkelijker om kwaliteiten van anderen te zien dan onze eigen kwaliteiten.

Het dan ook de kunst om met andermans ogen naar jouw succesverhalen te kijken.

 

 

Het is de kunst om je persoonlijke kwaliteiten specifiek te benoemen

 

Waar ben jij goed in? Wat zijn jouw kwaliteiten? Zoals ik al aangaf, zijn dat vragen die ik vaak voorleg aan potentiële klanten in een oriënterend gesprek.

Meestal krijg ik dan, net als van Chris, opsommingen waarbij de kwaliteiten weergegeven worden met één woord. Bijvoorbeeld ondernemend, sociaal, creatief, zelfstandig, enthousiast. Of woorden als organiseren, analyseren, coördineren, improviseren.

 

Een omschrijving van een persoonlijke kwaliteit met één woord zegt helaas nog niet zo veel over wat jij te bieden hebt.

In welke zin ben jij creatief? Ben jij creatief in beeldend vormen met allerlei materialen of ben jij bijvoorbeeld creatief in het bedenken van oplossingen voor problemen die zich voordoen?

En wat maakt dat jij goed bent in organiseren? Kun jij al delegerend zaken organiseren terwijl je zelf zicht houdt op het geheel en de vinger aan de pols houdt? Of kun je in korte tijd zaken organiseren door doelgericht gebruik te maken van je netwerk?

 

Het is de kunst om je persoonlijke kwaliteiten specifiek te benoemen. Bij MEER WAARDE IN WERK doen we dat in termen van het ‘wat’, het ‘hoe’ en een omschrijving van de context.

 

Het ‘hoe’ zegt iets over de manier waarop jij dingen doet of over wie jij bent als persoon. Het ‘hoe’ is een weergave van jouw attitude of een aspect dat jou karakteriseert als persoon.

Bij MEER WAARDE IN WERK geven we dat aan, door een bijwoord of een omschrijving. In mijn voorbeelden de bijwoorden ‘doelgericht’, ‘delegerend’ of ‘creatief’.

 

Het ‘wat’ zegt iets over de activiteit waar jij goed in bent, jouw vaardigheid.  Meestal wordt die aangegeven met een werkwoord. Bijvoorbeeld ‘organiseren’, ‘bedenken’, ‘oplossen’.

 

De context is een omschrijving van de situatie, waarin jij die kwaliteit laat zien. Dat kan zijn een omschrijving van een doel dat je voor ogen hebt.  Of een omschrijving van ‘met wie’ of ‘met wat’.

 

Ter inspiratie geef ik je een aantal voorbeelden van specifiek benoemde kwaliteiten:

  • Gedreven me zelf nieuwe vaardigheden aanleren
  • Het project overtuigend presenteren en zo fondsen werven
  • Welbewust mijn grenzen aangeven en daar eerlijk in zijn
  • Durf om mezelf te zijn ondanks mijn onzekerheid
  • Grondig onderzoek doen om mogelijke fondsen op het spoor te komen
  • Energiek zoveel mogelijk kanalen aanboren om fondsen te werven
  • Me leergierig opstellen en gedreven op zoek gaan naar informatie over de thema’s waarover ik les moet geven

 

 

In mijn volgend artikel, deel 3 uit de serie, geef ik je een stappenplan om daadwerkelijk aan het werk te gaan met het benoemen van je persoonlijke kwaliteiten uit eigen levensverhalen.

 

 

 

Wil je in een oriënterend gesprek je vragen met betrekking tot je loopbaan aan me voorleggen ? Bel (0575-544588 / 06-54762865) of e-mail me ([email protected]) voor het maken van een afspraak.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *