Positieve impuls voor een loopbaanswitch

positieve impuls

Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt die een positieve impuls kunnen geven aan je loopbaanswitch

 

Het maken van een overstap naar een ander vakgebied of werkveld kan best spannend zijn. Want je weet wat je hebt en je weet nog niet wat je krijgt.

Ik krijg dan ook met enige regelmaat vragen over overstappen naar ander werk. Bijvoorbeeld:

“Ik heb fijne collega’s, veel vrijheid, salaris is voldoende, ik word gewaardeerd. Maar in mijn vrije tijd houd ik me het liefst bezig met andere onderwerpen. Is het slim om je baan waar je best tevreden mee bent op te geven om van je hobby je werk te maken?”

Of:

“Welke droombaan zou bij mij passen? Hoe kom ik te weten wat ik kan en wil, welke kwaliteiten ik heb en welke niet? Hoe durf ik zekerheden los te laten en te vertrouwen op mijzelf als professional?”

Of:

“Moet ik als vijftigplusser maar blijven zitten waar ik zit of toch nog een switch maken naar een andere baan als ik vast werk heb?”

Ik kan me goed voorstellen dat je je afvraagt wat slim is als je een loopbaanswitch overweegt. En dat je behoefte hebt aan zekerheid. Maar zekerheid kan een ander jou maar zeer ten dele geven. Het is cruciaal dat je zekerheid vindt in jezelf.

Zeker is echter wel dat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gunstig zijn voor het maken van een overstap. Dat zou jou een positieve impuls kunnen geven.

 

Positieve impuls bij loopbaanswitch

 

Anders kijken naar je loopbaan; van beroepen of functies naar skills

 

Vastomlijnde beroepen zijn steeds meer aan het verdwijnen. Beroepen maken steeds meer plaats voor functies.

Een functie kun je daarbij zien als een bundeling van taken. Aan die bundeling van taken kunnen verschillende functienamen hangen. En om het nog ingewikkelder te maken, een functienaam zegt maar ten dele iets over de inhoud van de functie.

De verschuiving van beroepen naar functies maakt dat de focus op de arbeidsmarkt steeds meer komt te liggen op skills. Skills ziet men dan als de noodzakelijke voorwaarden voor de competente uitvoering van taken in werksettingen. In mijn woorden: de kwaliteiten die nodig zijn om de taken in een functie naar behoren uit te oefenen. Denk daarbij aan kennis, vaardigheden, persoonseigenschappen en attitudeaspecten.

Voor jou als werknemer betekent dat, dat het steeds minder belangrijk is, dat je ervaring hebt in een bepaalde functie. Cruciaal is dat je de kwaliteiten hebt om een bepaalde functie competent uit te oefenen. En dat je aan de hand van concrete voorbeelden kunt aantonen dat je de gevraagde kwaliteiten hebt.

Maak je dus geen zorgen als je geen ervaring hebt in de nieuwe richting die je in wilt slaan en de functie die je beoogt. Zorg dat je inzicht hebt in de kwaliteiten die nodig zijn om de beoogde functie competent uit te oefenen. En zorg dat je aan de hand van concrete voorbeelden aan kunt tonen dat je die kwaliteiten hebt.

 

 

Krapte op de arbeidsmarkt biedt volop kansen voor een loopbaanswitch

 

Voorheen had een werkgever het helemaal voor het zeggen en voor het uitkiezen. Een werkgever kon op zoek gaan naar ‘het schaap met de vijf poten’. En miste je als gegadigde voor betreffende functie die vijfde poot, dan was je kans verkeken.

Op de huidige krappe arbeidsmarkt liggen de verhoudingen tussen werkgever en werknemer anders. Waardoor je als potentiële werknemer een krachtiger positie hebt in het spel van vraag en aanbod.

Dat maakt dat het voor werkgevers steeds meer gebruikelijk én noodzakelijk is om een baan te creëren rondom een (potentiële) werknemer.

Uitgangspunt daarvoor vormen de expertise, persoonlijke kwaliteiten en mogelijkheden van die professional als persoon.

Dat geldt met name voor functies en sectoren waar sprake is van krapte.

 

 

Hoe je als loopbaanswitcher optimaal gebruik maakt van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

 

Om beslagen ten ijs te komen en optimaal gebruik te kunnen maken van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, is het zaak om klaar te zijn voor je presentatie op die arbeidsmarkt.

Dat betekent dat je weet:

  • Wat jij een werkgever te bieden hebt; wat jouw kwaliteiten zijn, wat voorbeelden zijn waaruit blijkt dat je die kwaliteiten hebt en wat de resultaten zijn van de inzet van jouw kwaliteiten.
  • Wat voor werk je wilt doen en dat getoetst hebt en in de praktijk. Zodat je niet blijft hangen in ideeën in je hoofd, maar een concreet beeld hebt van hoe het beoogde werk er in de praktijk uit kan zien.
  • Waar op de arbeidsmarkt behoefte aan is en hoe dat matcht met wat jij te bieden hebt en het werk dat jij wilt doen.
  • Welke oplossing jij bent voor een werkgever en wat jouw toegevoegde waarde is; wat jou onderscheidt van anderen en waarom een werkgever juist voor jou zou moeten kiezen.

En weten alleen is niet genoeg. Wil je succesvol een loopbaanswitch maken, dan is het ook belangrijk dat je over genoemde punten overtuigend kunt communiceren.

 

 

Kortom

 

Gezien de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt liggen er volop kansen om succesvol een loopbaanswitch te maken.

Succes staat of valt met een goede voorbereiding.

Ben je nog niet arbeidsmarkt klaar en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken?

Lees mijn aanbod over de 3-daagse training Bouw je ideale loopbaan en meld je aan. 

Gegarandeerd sta je na de trainingsdagen goed toegerust in de startblokken om stappen te zetten in je loopbaan.

Tot vrijdag 28 juli profiteer je nog van de bonussen voor de vroegboekers.

 

Wil je niet wachten tot september en juist de rustige vakantieperiode gebruiken om je optimaal voor te bereiden op een loopbaanswitch? Zodat je na de vakantieperiode gelijk jouw loopbaanplan uit kunt voeren?

Bel (0575-544588/ 06-54762865) of e-mail ([email protected]) me voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *