,

Waarom netwerken belangrijk is, ook als je een vaste baan hebt

Waarom netwerken belangrijk is voor jou als werknemer, maar ook voor jouw werkgever

 

Als je een vaste baan hebt, dan hoef je niet te netwerken”.

Dat hoor ik in ieder geval met regelmaat in de gesprekken die ik voer. Bovendien denken veel mensen dat ze een netwerk weinig te bieden hebben, als medewerker in loondienst.

 

Toch is netwerken essentieel als je je baan (of vak) serieus neemt.

Waarom? Dat lees je in mijn artikel.

Ben je nog niet vertrouwd met netwerken en weet je niet goed hoe ermee te beginnen? In een vorig artikel gaf ik je een stappenplan om netwerken effectief aan te pakken en voor je te laten werken.

 

Waarom netwerken belangrijk is, ook als je een vaste baan hebt

 

 

Bij het woord netwerken hebben veel mensen een wat negatief beeld

 

Ze denken dan aan recepties en borrels, met een glas in de hand vertellen dat je op zoek bent naar een andere baan. En dan maar hopen dat er iemand in het gezelschap is die jou een baan in de schoot kan werpen.

En bij die netwerkbijeenkomsten komen vooral commerciële mannen en vrouwen in nette pakken en met snelle auto’s. Met gladde praatjes, kruiwagens en ellebogenwerk brengen ze hun producten of diensten aan de man.

Dat is bij veel mensen in ieder geval een snel opkomend beeld. Bovendien heb je misschien geen zin om elke maand een aantal van je zeer gewaardeerde vrije avonduren te besteden aan netwerken.

 

En jij? Netwerk jij eigenlijk al? Of denk je dat jij dat niet nodig hebt?

Jij hebt misschien een vaste baan. Je hebt het goed naar je zin op je werk. En je hebt geen enkele behoefte om je te oriënteren op andere functies of organisaties. Bovendien hoef je in jouw functie geen acquisitie te doen.

Waarom zou je je tijd dan verdoen met netwerken?

 

 

Het is een groot misverstand te denken dat je niet hoeft te netwerken als je een vaste baan hebt

 

Als werknemer kun je er namelijk steeds minder op vertrouwen dat de organisatie waar je werkt morgen nog dezelfde is en dat er dan nog werk voor je is. Wie weet, zijn er plannen voor een organisatieverandering en blijkt dat jouw functie op de tocht komt te staan.

Vaak zie je dat ook niet aankomen.

Het volgende voorbeeld overkwam een van mijn coachklanten:

Ze werkte bijna acht jaar voor dezelfde baas. Ze werd zwanger van haar tweede kind, ging met zwangerschapsverlof. En na haar verlof bleek haar functie opgeheven. Ze kon haar spullen direct inpakken en weer terug naar huis.

 

Houd dus goed in de gaten waar voor jou mogelijkheden liggen voor werk en loopbaanontwikkeling. De kans is dan veel groter dat je daadwerkelijk werk houdt of vindt dat bij je past. Groter dan wanneer je alleen focust op werk hier en nu, in je eigen organisatie.

 

 

Positieve effecten van netwerken

 

Als je veel mensen kent, is de kans natuurlijk groter dat er iemand bij zit die je kan helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Mocht dat nodig zijn. Of mocht je dat graag willen.

Dat is zeker het geval als die mensen een goed beeld van je hebben en weten welk werk je precies doet of zoekt. Doordat je daar in je netwerk regelmatig gesprekken over voert, wordt het bovendien voor jezelf duidelijker wat je precies wilt.

Door het regelmatige contact bouw je ook een relatie op met mensen. En vanuit die relatie is men geneigd om met je mee te denken en gunnen ze jou een goede kans.

 

Een voordeel van netwerken is ook dat je goed op de hoogte blijft van ontwikkelingen in jouw vakgebied.

De hot items. De nieuwe trends. Het nieuwe jargon. Zeker als je netwerkbijeenkomsten bezoekt van professionals in jouw vakgebied. Je kunt dan ook goed inschatten in welke richting of op welk terrein bijscholing noodzakelijk is. Zo blijf je bij.

 

Netwerken is cruciaal voor jouw kansen op de arbeidsmarkt. Door netwerken blijf je actief en zie je kansen die je anders misschien gemist had. Bouwen aan je netwerk is belangrijk. Daarmee bouw je bovendien aan je goede naam. Dat vergroot je loopbaanmogelijkheden. En op zeker moment betaalt die investering in je netwerk zich zeker terug.

 

 

Netwerken is niet alleen direct voor jou als werknemer belangrijk

 

Zo zei bijvoorbeeld Aukje Nauta, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam in haar oratie “Werknemers met een goed professioneel netwerk zijn de beste keus”. Werkgevers zien graag ondernemende medewerkers.

Ondernemende medewerkers zijn medewerkers die hun eigen “BV Ik” goed weten te managen. Zij hebben een goed beeld van wat zij te bieden hebben. En kunnen een goede koppeling maken met wat werkgevers nodig hebben.

Ondernemende werknemers kunnen verder kijken dan de eigen afdeling of organisatie. Zij investeren in hun eigen netwerk van vakgenoten, klanten en leveranciers buiten de eigen organisatie. Die contacten geven hen de kans kennis te delen. Zo draagt netwerken niet alleen bij aan samenwerken, maar ook aan verbetering van prestaties en innovatie.

Dat werkgevers behoefte hebben aan ondernemende medewerkers zie je ook terug in de selectiecriteria in vacatures. Zo zag ik laatst een vacature voor een provinciesecretaris met als een van de vier selectiecriteria: toonaangevend eigen netwerk. Het is de moeite waard om te achterhalen wat ze precies bedoelen met toonaangevend, maar het is wel duidelijk dat een sterk eigen netwerk voor deze functie belangrijk is.

 

 

Kortom

 

Het is zeker de moeite waard om te investeren in je netwerk. Ook al heb je een mooie, vaste baan. En ook al hoef je niet aan acquisitie te doen.

Netwerken versterkt jouw positie op de arbeidsmarkt. Het houdt je scherp en up-to-date. Mede door je toonaangevend eigen netwerk ben je een gewilde medewerker, die van waarde is voor zijn organisatie. En die een bijdrage kan leveren aan innovatie en verbetering van de prestatie.

 

Heb jij de positieve effecten ervaren van netwerken als medewerker in loondienst?

En wil je jouw ervaringen delen? Ik lees ze graag.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *