Wat jou met name geschikt maakt voor het werk dat je wilt doen

Wat jou met name geschikt maakt voor werk dat je wilt doen

Hoe je de vraag beantwoordt “Waarom moeten we jou kiezen en niet iemand anders?”

 

“Wat maakt jou met name geschikt voor het werk dat je wilt doen?” Je kunt het zien als een vervolgvraag op “Waarom deze functie voor jou?”.

“Waarom deze functie voor jou?”, gaat over de vraag waarom jij bepaald werk wilt doen.

“Wat maakt jou met name geschikt voor het werk dat je wilt doen?” of kortweg “Waarom jij voor deze functie?” gaat over de vraag welke kwaliteiten jij hebt om dat werk te doen. En welke resultaten jij met die kwaliteiten hebt neergezet.

Kwaliteiten zie ik daarbij als containerbegrip voor alles wat jij te bieden hebt. In ondernemerstermen worden dat jouw assets genoemd.

Over het antwoord op de vraag “Waarom deze functie voor jou?” kun je lezen in mijn vorige artikel.

In dit artikel geef ik je handreikingen en tips voor het beantwoorden van de vraag “Waarom ben jij met name geschikt voor deze functie?”. Of sterker nog, “Waarom moeten we jou kiezen en niet iemand anders?”.

 

Wat jou met name geschikt maakt voor werk dat je wilt doen

 

Een goed beeld van het werk waarvoor je opteert is cruciaal voor succes

 

Heb je een functie op het oog, waar jij vol voor wilt gaan om die te bemachtigen?

Zorg dan dat je een helder beeld hebt van de functie. Zodat je voor jezelf een helder antwoord kunt formuleren op de vraag, wat voor iemand je moet zijn en wat je moet kennen en kunnen om dat werk goed te doen.

Bij een vacature kun je die informatie deels vinden in een functieprofiel of een taakomschrijving. Deels moet je daarvoor tussen de regels door lezen. Of wellicht nadere informatie inwinnen bij de persoon die daarover gaat.

 

Vorm je letterlijk een beeld van de functie naar aanleiding van de vacature of het functieprofiel. Zorg dat je het voor je ziet.

Hoe ziet bijvoorbeeld het takenpakket eruit? Werk je alleen of werk je met anderen samen? Met wie of voor wie werk je? Hoe lopen de lijnen? Hoe verhouden de verantwoordelijkheden zich? Aan wie leg je verantwoording af? Heb je beslissingsbevoegdheden en zo ja welke? In hoeverre heb je ondersteuning of ondersteun jij anderen?

Als je je een beeld vormt van de functie, dan kom je er meestal ook achter waar hiaten zitten. Welke informatie je mist en waar je dus aanvullend nog naar moet informeren om het plaatje compleet te krijgen.

 

Controleer ook of jouw interpretatie van de situatie en de functie klopt. Dat geldt ook voor gesprekken voorafgaand aan een daadwerkelijke sollicitatie.

Bereid een aantal relevante vragen voor om helder te krijgen of het beeld dat jij van de vacante functie hebt, overeenkomt met het beeld dat de organisatie ervan heeft.

Doe je dat niet, dan loop je het risico dat wat je denkt te weten je op een dwaalspoor brengt. En dat jouw uitgangspunt aan de hand waarvan jij bepaalt wat jou met name geschikt maakt voor de functie, niet klopt met de werkelijkheid.

Met het risico dat je de plank misslaat.

 

 

Vraag je af wat de kritieke succesfactoren zijn voor de functie die jij beoogt

 

Heb je een helder beeld van de functie?

Vraag je dan af welke competenties cruciaal zijn voor de functie die jij beoogt.

Wat zijn, wat men noemt de kritieke succesfactoren? Volsta daarbij niet met de functiecriteria die genoemd worden in de beschrijving van de vacature.

Als ik samen met een coachklant een sollicitatie voorbereid, dan maken we naast de functiecriteria, onze eigen lijst. Op basis van het beeld van de functie in zijn context en de informatie uit de vacature.

Lang niet altijd staan de kritieke succesfactoren expliciet in de beschrijving van een vacature.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn, dat je door extra informatie in te winnen hebt achterhaald welke specifieke problematiek er speelt in betreffende organisatie. Of met betrekking tot de beoogde functie.

Door zorgvuldig informatie in te winnen en daarop in te spelen, kun je bij voorbaat voorsprong creëren op anderen. Alleen al doordat jij een beter beeld hebt van de kritieke succesfactoren.

 

Inventariseer de competenties die jij bezit voor betreffende functie

 

Heb je eenmaal de kritieke succesfactoren in kaart gebracht? Leg die dan naast jouw competentieprofiel.

Welke competenties uit jouw profiel matchen met de kritieke succesfactoren? En welke van jouw competenties zijn daarop een waardevolle aanvulling?

Alleen al door het specifiek benoemen van jouw competenties onderscheid je je van anderen. Ik denk dan aan het benoemen van je competenties met de drie elementen; het ‘hoe’, het ‘wat’ en de context.

Wil je nog eens nalezen hoe je je competenties scherp in beeld kunt krijgen en scherp kunt formuleren?

Lees mijn serie van drie artikelen over het destilleren van persoonlijke kwaliteiten uit levensverhalen.

 

Schrijf voorbeelden op waaruit blijkt dat jij die competenties bezit

 

En laat zien en laat horen welke resultaten jij daarmee hebt neergezet. Zodat je je overtuigd en overtuigend kunt presenteren voor de functie die jij beoogt.

Zeker een selecteur wil er zelf de vinger achter krijgen dat jij de competenties die je zegt te hebben, daadwerkelijk bezit. Die wil een helder beeld van je om te bepalen of die jou moet kiezen voor de vacante functie of iemand anders.

Zorg dus dat je daarop goed bent voorbereid. Dat betekent dat je voor elke competentie, cruciaal voor de functie, minimaal drie voorbeelden kunt noemen waaruit blijkt dat je die competentie hebt.

En dat je specifiek kunt benoemen wat je met die kwaliteit hebt neergezet. Bij voorkeur noem je dan objectieve, meetbare resultaten.

 

 

Het stappenplan dat ik beschrijf schrikt je misschien af. Vooral gelet op de tijdsinvestering en de inzet die het vraagt.

Het is echter mijn ervaring en die van mijn coachklanten, dat het zich ruimschoots terug verdient.

Want, heb je het fundament om succesvol werk te maken van werk eenmaal staan, dan is meer dan het halve werk al gedaan.

 

Heb je nog geen fundament om succesvol werk te maken van werk?

Lees dan mijn aanbod betreffende de 3-daagse training ‘Bouw je ideale loopbaan’.

Gegarandeerd sta je na de drie trainingsdagen optimaal toegerust in de startblokken om succesvol werk te maken van jouw ideale werk.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *