Hoe je jouw LinkedIn profiel optimaliseert voor een loopbaanswitch

Zeven tips om jouw LinkedIn profiel zo aan te passen, dat het je helpt om succesvol een loopbaanswitch te maken

 

Als je met een auto van richting wilt veranderen zet je je richtingaanwijzer aan, dan zien de andere weggebruikers wat je van plan bent. Soms vinden mensen het eng om van (rij)baan te veranderen en blijven ze maar doorrijden op dezelfde baan.

Wil je een loopbaanswitch maken, dan is het eigenlijk niet anders.

Zoals je in druk verkeer een signaal af geeft als je van richting wilt veranderen en tijdig voorsorteert om een afslag te nemen, zo doe je dat ook als je succesvol een loopbaanswitch wilt maken.

In een van mijn vorige artikelen ‘Hoe je succesvol een loopbaanswitch kunt maken’ heb je kunnen lezen hoe LinkedIn daarbij voor jou van betekenis kan zijn.

Maar hoe pas je jouw LinkedIn profiel aan, zodat het je helpt om succesvol die loopbaanswitch te maken?

 

Hoe je jouw LinkedIn profiel optimaliseert voor een loopbaanswitch©foto: Twin Design / Shutterstock.com

 

Het is best spannend om op je LinkedIn profiel openbaar te maken dat je een andere richting in wilt slaan

 

Openbaar maken dat je een loopbaanswitch wilt, is nog iets heel anders dan dat met anderen delen in kleine kring.

Soms zijn mijn coachklanten in eerste instantie enigszins terughoudend om hun loopbaanwens openbaar te maken. Bijvoorbeeld op hun LinkedIn profiel.

Angst speelt daarbij een rol. Bijvoorbeeld angst om de huidige baan te verliezen. Want wat zal mijn leidinggevende of wat zullen mijn collega’s wel niet denken als ze op LinkedIn lezen dat ik me aan het oriënteren ben naar een volgende stap in mijn loopbaan?

LinkedIn helpt je hierbij een beetje. Je kunt je instellingen zo aanpassen dat voor recruiters wel zichtbaar is dat je beschikbaar bent voor een nieuwe uitdaging, terwijl je dat niet openbaar hoeft te maken. Sommigen kiezen dan ook voor deze veilige weg. Jij misschien ook wel.

Maar wil je een loopbaanswitch maken, dan gaat deze mogelijkheid jou niet echt helpen. Want heb je jouw LinkedIn profiel niet toegespitst op de loopbaanswitch die je wilt maken, dan word je gevonden voor werk in de lijn van wat je tot nu toe hebt gedaan. En dat is niet waarnaar je op zoek bent.

 

 

Treed met je wensen naar buiten, als de tijd daar rijp voor is

 

Zorg dat je een helder beeld kunt schetsen van wat je wilt bereiken. Want als je jouw doel goed weet te visualiseren, dan bevorder je jouw kansen op succes.

Vervolgens is het cruciaal dat je er zelf in gelooft dat het je gaat lukken om dat doel te bereiken. Er zelf in geloven is een noodzakelijke voorwaarde om met je wensen door je omgeving serieus genomen te worden.

Dus zorg voor een goede timing. Kom pas met je wensen naar buiten als het vertrouwen in je eigen kansen sterk genoeg is om eventuele kritiek van je omgeving positief te kunnen verwerken.

En wellicht ook pas, nadat je in kleine kring jouw wensen kenbaar hebt gemaakt. En bijvoorbeeld jouw leidinggevende en jouw directe collega’s op de hoogte zijn van jouw wensen.

 

 

Tips hoe je jouw LinkedIn profiel optimaliseert voor een loopbaanswitch

 

Zeven tips om jouw LinkedIn profiel aan te passen, zodat het je helpt om succesvol een loopbaanswitch te maken:

 

1. Zet in je kopregel de functienamen die gangbaar zijn voor het werk dat jij wilt doen.

En zet achter de functienamen: | beschikbaar.

In een vorig artikel kun je nog eens nalezen hoe je de beste trefwoorden vindt voor je LinkedIn profiel.

 

2. Geef in het blok ‘Info’ aan, dat je je aan het oriënteren bent in het kader van een nieuwe loopbaanstap.

En beschrijf hoe het werk eruitziet dat je wilt doen.

In mijn loopbaantrajecten kom je tot een antwoord op de vragen ‘Wat wil ik?’, ‘Waar wil ik dat?’ en ‘Wat is verder daarbij voor mij belangrijk’?

Met name het antwoord op de eerste twee vragen is belangrijk om op te nemen in het blok ‘Info’ op je LinkedIn profiel.

Dan krijgt de bezoeker van jouw profiel een helder beeld van de richting die jij uit wilt gaan. En kan die je tippen als hij iets ziet of hoort, dat past in het door jou geschetste profiel van jouw ideale werk.

En zorg dat ook in het blok ‘Info’ de trefwoorden terugkomen waarop jij gevonden wilt worden. Wat dat betreft is enige kennis van SEO echt noodzakelijk om gevonden te worden voor fijn werk.

 

3. Schrijf jouw werkervaring toe naar de functie die je beoogt.

Licht bij jouw werkervaring met name die ervaring eruit, die aansluit bij de competenties en de ervaring die gevraagd worden in het werk dat jij wilt doen.

Maak door het aangeven van resultaten bij je werkervaring aannemelijk dat je de gevraagde competenties bezit. Ook al heb je die nog niet toegepast in het beoogde werkveld en/of vakgebied.

Met jouw LinkedIn profiel is het eigenlijk niet anders dan met jouw cv. Ook jouw cv spits je steeds toe op de functie die je beoogt.

 

 

En verder:

 

4. Licht bij jouw opleidingen die opleidingen, trainingen en cursussen eruit, die relevant zijn voor het werk dat je wilt doen.

Heb je bijvoorbeeld ruim twintig jaar bij een bank gewerkt en wil je nu een loopbaanswitch maken, ga dan niet alle gevolgde financiële opleidingen breed uitmeten.

Leg afhankelijk van de functie die je beoogt, bijvoorbeeld het accent op de door jou gevolgde bachelor Management en de opleiding met betrekking tot inspirerend, verbindend en slim leidinggeven.

 

5. Kies bij de vaardigheden, die vaardigheden die jij met het oog op jouw loopbaanswitch in de kijker wilt zetten.

En zorg voor onderschrijvingen.

 

6. Ga bedrijven volgen die voor jou interessant zijn in het kader van jouw loopbaanswitch.

Want die bedrijven zijn ook zichtbaar op jouw LinkedIn profiel. Niet voor niets onder de kop ‘interesses’. Maak dus jouw interesses zichtbaar.

 

7. Zorg voor aanbevelingen, toegeschreven naar het werk dat jij wilt doen.

Kun je daarvoor nog wat tips gebruiken?

Lees daarvoor mijn artikel over hoe je gericht kunt vragen om aanbevelingen op LinkedIn.

 

 

Tot slot

 

Voor mij is het steeds weer een mijlpaal, als een coachklant overtuigend met zijn loopbaanwensen naar buiten durft te treden. Bijvoorbeeld op zijn LinkedIn profiel.

Yes!

Een cruciale stap in het realiseren van het ideale werk is dan gezet.

Een heel proces is er vaak aan voorafgegaan. In dat proces is gebouwd aan een stevig fundament; een van de voorwaarden om je wens met betrekking tot het maken van een loopbaanswitch te vervullen.

 

Mis je zo’n fundament?

Neem gerust contact met me op. Samen bekijken we dan, wat jij nodig hebt om succesvol jouw loopbaanswitch te maken.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *