,

Hoe je filestress in je carrière kunt voorkomen

Hoe je filestress in je carrière kunt voorkomen

7 Tips om via een stap opzij een stap omhoog in je carrière te maken

 

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging in je carrière, maar weet je nog niet hoe je daar kunt komen?

Wil je graag hogerop op de carrièreladder, maar is er geen doorkomen aan?

Loop je helemaal vast in je huidige werk, maar heb je geen uitzicht op promotie?

 

Dan heeft het weinig zin om simpel te wachten tot je door kunt stromen. Dan is het goed om na te denken over een andere strategie.

Mogelijk is een omweg een goed alternatief om je bestemming te bereiken.

Geïnspireerd door een artikel van Robin Madell geef ik je een zevental tips.

 

filestress in carrière voorkomen

 

Niet alleen contracten, maar ook carrières worden flexibeler

 

Bij carrière denken we al gauw aan een loopbaanstap omhoog. Misschien geldt dat ook wel voor jou. Maar eigenlijk zegt het woord carrière niets over een richting.

Carrière zegt iets over de verschillende functies die je in je werkende leven hebt gehad, of het werk dat je hebt gedaan. En allerlei stappen zijn daarbij mogelijk.

 

De diversiteit in carrières neemt alleen maar toe. Bijna niemand meer doet zijn leven lang hetzelfde werk.

Carrières worden flexibeler. Mensen wisselen tussen afdelingen, wisselen van werkgevers, switchen van het ene vakgebied naar het andere. En van specialist naar generalist en omgekeerd.

De opwaartse carrière waarin je begint als junior en eindigt als senior manager of directeur komt nog maar nauwelijks voor.

 

Zijwaarts of zigzaggend carrière maken als alternatief voor de ladder omhoog

 

Door de recessie zijn veel organisaties niet alleen afgeslankt, maar ook platter geworden. Daardoor zijn posities verdwenen die je voorheen de kans gaven om omhoog te klimmen. Misschien heb jij dat ook opgemerkt. Of loop je er zelf tegenaan.

Wil je toch een stap omhoog maken in je carrière? Dan is het niet verkeerd om na te denken over alternatieve wegen om je bestemming te bereiken.

En wie weet, kun je na je omweg met een goed gevulde rugzak mogelijk weer invoegen in de stroom en daarmee jouw stap omhoog maken.

Wist je dat je kans op een flinke stap omhoog mogelijk zelfs groter is, als je de tijd genomen hebt om als persoon en als professional te groeien door een loopbaanstap naar opzij?

 

7 Tips om middels een stap opzij een stap omhoog in je carrière te maken

 

1.   Zorg dat je je loopbaanplan helder hebt en je strategie hebt bepaald.

In een eerder artikel beschreef ik dat een loopbaanplan cruciaal is voor een succesvolle loopbaan.

Daarin beschreef ik al dat een carrière niet altijd een rechtlijnig traject omhoog hoeft te zijn. En dat een horizontale stap of zelfs een tijdelijke stap omlaag een middel kan zijn om te realiseren wat je uiteindelijk voor ogen hebt.

 

2.   Bepaal wat je nodig hebt om de stap omhoog te kunnen maken.

Welke stap omhoog wil je maken? Welke kwalificaties heb je daarvoor al in huis? Welke moet je nog ontwikkelen? Welke stap opzij kun je maken om je de ontbrekende kwalificaties eigen te maken?

 

3.   Denk ook aan vrijwilligerswerk naast je betaalde baan.

Maak daarbij strategische keuzes. Dan kan relevant werk dat niet betaald wordt een krachtige manier zijn om je ervaring, kennis en vaardigheden uit te breiden en je netwerk te vergroten.

Zorg er dan wel voor dat het vrijwilligerswerk je andere contacten oplevert dan de contacten die je al hebt via je werk.

 

4.   Zorg dat je blijft leren.

Een stap opzij waarin je je kennis en vaardigheden niet kwijt kunt en geen nieuwe ervaringen op kunt doen, is niet zinvol als je een stap omhoog wilt maken.

Wees daar alert op. Een stap opzij moet geen doodlopende straat zijn.

 

5.   Blijf trouw aan je eigen normen en waarden.

Als het goed is, heb je je persoonlijke missie geformuleerd. Houd je missie goed voor ogen.

Waarom doe je wat je doet? En hoe passen de stappen die je zet in je carrière bij hetgeen naast werk belangrijk voor je is?

 

6.   Doe nieuwe inzichten op.

Een groot voordeel van een zijwaartse beweging in je carrière is dat je andere visies leert kennen, andere manieren van denken en werken. Dat kan zorgen voor persoonlijke en professionele groei.

 

7.   Last, but not least: creëer je eigen promotie.

Neem zelf het initiatief en creëer je eigen functie of baan.

Vorm je een goed beeld van wat jij op de arbeidsmarkt te bieden hebt. Doe je onderzoek naar waar mensen zoals jij nodig zijn. En doe proactief een voorstel aan potentiële opdrachtgevers, dan wel werkgevers. Zo kun je je eigen functie of baan en carrière creëren.

 

 

Door in je carrière stappen opzij te maken voorkom je dat je vast komt te zitten in de file. En dat je nog lang moet wachten voordat de file oplost en jij door kunt stromen.

Een alternatieve route kan je helpen. Als je een goede keuze maakt, dan heb je alle kans dat je succesvol je weg kunt vervolgen. En je bestemming kunt bereiken. Ook al is het via een omweg.

 

 

Heb jij nog geen goed beeld van je bestemming?

Of van de weg die jou daar naartoe kan leiden?

Meld je dan aan voor de 3-daagse training ‘Bouw je ideale loopbaan en geef je carrière een boost, voor nu en voor de toekomst.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *