Heb jij lef en durf jij te bewegen op de arbeidsmarkt?

heb jij lef en durf jij te bewegen

Bewegen en het positieve effect op loopbaanontwikkeling

 

“Blijf zitten waar je zit en verroer je niet.

Houd je adem in, maar stik niet”

 

Misschien ken jij dat versje ook.

Als kind heb ik het vaak gezongen als ik verstoppertje deed. Dat kwam nogal eens voor.

Dat versje kwam spontaan bij mij naar boven. Denkend aan de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en naar aanleiding van wat ik hoor in gesprekken.

Dat is geen toeval, schat ik in. Hoewel je als werknemer juist niet moet doen wat in het versje bezongen wordt. Ook al ben je vanuit behoefte aan zekerheid daartoe misschien wel geneigd.

Stop je kop niet in het zand. Heb lef. Zorg dat je zichtbaar bent, zodat je gevonden wordt. Zorg voor beweging. Voorkom dat je stil staat. Neem zelf het initiatief. Wacht niet apathisch af of je kansen aangeboden krijgt.

 

heb jij lef en durf jij te bewegen

 

Baan voor het leven is een marginaal fenomeen aan het worden

Ik zie ze nog wel om me heen. Mogelijk ken jij ze ook. Professionals die nu met pensioen gaan en die hun hele werkleven voor eenzelfde werkgever hebben gewerkt. Soms zelfs in dezelfde functie.

Het klinkt misschien heftig, maar dat is echt een uitstervend ras.

Een werkleven bij één baas werken is iets van het verleden. Dat blijkt ook uit het NRC Beste Werkgeversonderzoek.

Bovendien, ook al ben je misschien geneigd om je daaraan vast te houden, een contract voor onbepaalde tijd biedt geen zekerheid van werk.

 

Met regelmaat heb ik gesprekken met mensen die voorzien dat het eind van hun contract in zicht is, maar krampachtig proberen vast te houden aan hun baan.

Of die toe zijn aan een nieuwe uitdaging, maar geen stappen durven te zetten. Zoals een van mijn gesprekspartners zei “Misschien over een jaar of vijf”.

Maar over een jaar of vijf zijn de kansen die je nu hebt mogelijk verkeken. Of heb je te lang stil gestaan om een goede move te kunnen maken.

 

 

Heb het lef om te bewegen in plaats van te blijven zitten waar je zit

 

Deels zul je dat wel moeten, want vaste banen gaan steeds meer verdwijnen. Er komt een flexibele arbeidsmarkt voor in de plaats.

In een van mijn eerdere artikelen heb je misschien al gelezen dat momenteel al zo’n 30% van de Nederlandse beroepsbevolking werkzaam is als flexibele kracht.

 

Bewegen heeft een positief effect op loopbaanontwikkeling. In de eerste plaats voor jezelf.

Uit het NRC beste werkgeversonderzoek blijkt dat onderzochte werknemers gelukkig worden van regelmatig wisselen van baan of opdracht.

Daarnaast worden in het onderzoek nog andere factoren genoemd die van invloed zijn op het werkgeluk van werknemers. Zo zijn prima arbeidsvoorwaarden, een werkklimaat waarin je je kunt ontwikkelen, samenwerken en zelf invloed hebben op je carrièrepad kennelijk heel bepalend.

In een vorig artikel kun je nog eens nalezen welke drie factoren een cruciale rol spelen bij het ervaren van voldoening in je werk. En voldoening is belangrijk om je gelukkig te voelen met het werk dat je doet.

 

Bewegen op de arbeidsmarkt heeft ook een positief effect op je waarde voor de arbeidsmarkt.  

Door regelmatig van baan of opdracht te veranderen ontwikkel je je als persoon en als professional. En zul je zelfs eerder worden aangemerkt als ‘topper’, ‘executive’ of ‘high potential’.

 

De beste bedrijven uit het onderzoek bereiden hun werknemers dan ook voor op een loopbaan vol verschillende banen. Hetzij binnen dan wel buiten de eigen organisatie.

 

 

Heb het lef om je te laten horen in plaats van dat je je adem inhoudt

 

Zeker de beste werkgevers uit het onderzoek zorgen voor beweging van hun werknemers.

Organisaties verwachten hierin wel initiatief en verantwoordelijkheid van de werknemers zelf. Zoals Mirjam Baars van onderzoeksbureau SatisAction (in NRC 11-12-2013, E5) aangeeft: “Daarmee zeggen organisaties: we weten dat je hier niet je hele leven blijft, dus het is prima dat je je wilt ontwikkelen en wij bieden daarvoor de faciliteiten, maar het is je eigen verantwoordelijkheid”.

Ga dus niet apathisch afwachten tot je een opleiding of cursus aangeboden krijgt door je manager. Neem zelf het initiatief.

 

En werk je niet bij een topwerkgever die ogenschijnlijk ongelimiteerde opleidingsbudgetten heeft? Investeer dan zelf in opleidingen. Zorg daarnaast dat je zichtbaar bent en bouw een netwerk op.

Zo voorkom je dat je op een gegeven moment het nakijken hebt.

 

 

Heb lef en durf te bewegen op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt vraagt dat niet alleen van jou. Er is ook een grote kans dat je er als persoon en als professional gelukkiger van wordt.

Laat je inspireren door het lied van Karin Bloemen, getiteld  Lef.

 

 

En vind je het lastig om op eigen houtje stappen te zetten?

Ik loop als coach graag met je mee om ervoor te zorgen dat je succesvol de overstap maakt.

Bel (0575-544588 / 06 54762865) of e-mail ([email protected]) me voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *