Is een loopbaan wel te plannen?

Is een loopbaan wel te plannen?

Met grote regelmaat krijg ik vragen van mensen die hun loopbaan willen plannen.

Zo schrijft bijvoorbeeld een van mijn potentiële coachklanten in zijn e-mail: “Ik wil na jaren dezelfde baan wel eens iets anders, maar ik weet eigenlijk niet wat. En ik weet ook niet hoe ik daar kom”.

In hoeverre is een loopbaan eigenlijk te plannen? Hangt een loopbaan niet van toevalligheden aan elkaar?

 

Vraag eens aan mensen hoe ze op hun huidige werkplek terecht zijn gekomen. Gegarandeerd dat je heel verschillende antwoorden krijgt.

De een heeft vast al heel vroeg een beeld gehad van zijn ideale werk en daar stapsgewijs naartoe gekoerst. Een ander is veel intuïtiever te werk gegaan, inhakend op kansen en mogelijkheden die zich hebben voorgedaan.

Hoe is dat voor jou? Wat is een aanpak waar jij je goed bij voelt? Ben jij vanuit jezelf geneigd om planmatig te werk te gaan? En voelt het voor jou prettig om allereerst helder zicht te hebben op de voor jou ideale baan?

Of ben jij iemand die vooral intuïtief keuzes maakt? En rustig afwachtend open staat voor wat er op jouw pad komt? Jij hebt dan waarschijnlijk ook geen loopbaandoelen voor de lange termijn. En wellicht ben je daar ook heel tevreden mee.

Het lijkt heerlijk om een duidelijk loopbaandoel voor ogen te hebben. Zeker als je van nature geneigd bent om zaken planmatig en gestructureerd aan te pakken. Maar is een loopbaan eigenlijk wel te plannen?

 

Is een loopbaan wel te plannen?

© foto: Martin Langbroek

 

Helaas lopen zaken in de praktijk vaak anders dan gepland. Soms kun je een mooi loopbaanpad voor jezelf uitstippelen, maar loopt het toch anders. Je hebt namelijk niet alles in de hand. Zo gaat bijvoorbeeld de organisatie van je partner fuseren en hij wordt overgeplaatst. Of jouw ideale baan blijkt toch niet te zijn wat je dacht.

Mijn visie zal je dan ook niet verbazen: een loopbaan is eigenlijk nauwelijks te plannen.

Maar het is zeker wél een goed idee om een ontwerp te maken van je loopbaan. Liefst met potlood, zodat je af en toe wat kunt gummen en je ontwerp bij kunt stellen. Afhankelijk van ontwikkelingen in jouzelf of daarbuiten.

 

Wat zijn jouw ervaringen met een loopbaanplan? En wil je ze delen? Ik lees het graag.

 

 

 

1 antwoord
 1. Helmi van Bergen
  Helmi van Bergen zegt:

  Ik vind dit een zeer interessant artikel. Zeker, omdat ik ook vind dat een loopbaan niet te plannen valt en afhankelijk is van alle overige zaken eromheen. Zo is het feit dat wij kinderen hebben voor mij de reden geweest om parttime te gaan werken. Wat toen niet makkelijk was bij de organisatie waar ik toen werkte (ik spreek over 13 jaar geleden). Daarna ben ik van werkgever veranderd omdat ik dichter bij huis wilde werken. En ondanks dat ik het in het begin wel naar mijn zin had, werd het vanwege allerlei redenen steeds minder leuk en als klap op de vuurpijl een reorganisatie, waarbij ook mijn functie verloren is gegaan.
  Nu ben ik dus op zoek naar iets nieuws, hoewel dat voor parttime werk in de regio waar ik woon (Zuid-Limburg) niet meevalt. Ook al weet ik wat ik zelf graag wil en kan, ik vind het toch moeilijk om dan van plannen te spreken, want echt planmatig komen er niet zoveel vacatures voorbij.
  Dus zo zie je maar weer een loopbaan is niet te plannen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *