Een tijdelijk contract houdt je scherp en daagt je uit

Een tijdelijk contract daagt je uit en houdt je scherp

Hoe je met een tijdelijk contract je kans benut om je te profileren

 

Wist je:

 • Dat in het derde kwartaal van 2012 maar 69% van de beroepsbevolking een vaste arbeidsrelatie had?
 • Dat het aantal flexwerkers volgens het CBS ruim 340.000 hoger was dan tien jaar terug?
 • Dat meer tijdelijke contracten helemaal geen negatieve ontwikkeling hoeft te zijn?

 

Onlangs had ik een coachafspraak met Mariëlle. Bijna twee jaar werkt zij nu voor haar huidige baas. Zij komt op haar werk onvoldoende tot haar recht en kan zich niet genoeg ontplooien. Zij heeft het heft in eigen handen genomen en contact gezocht met mij als loopbaancoach.

Al na drie coachgesprekken staat voor haar als een paal boven water dat haar huidige werk absoluut niet passend is. En het wordt steeds duidelijker hoe voor haar fijn werk eruit moet zien.

Het deert Mariëlle dan ook niet, dat haar tweede jaarcontract niet wordt verlengd. Temeer omdat ze zich niet afhankelijk voelt van haar werkgever.

Je onafhankelijk voelen helpt je om zelf de regie te nemen over je loopbaan. En om je goed te profileren met een tijdelijk contract.

 

Een tijdelijk contract daagt je uit en houdt je scherp© foto: Martin Langbroek

Een tijdelijk contract is niet negatief

 

Met regelmaat wordt er in negatieve zin gesproken of geschreven over een tijdelijk contract.

“Een tijdelijk contract is voor een werkgever een handige manier om de kat uit de boom te kijken: in feite kan een tijdelijk contract worden geïnterpreteerd als een lange en bovendien meermaals verlengbare proeftijd. Als de werkgever al van plan is om uiteindelijk iemand vast aan te nemen voor de functie in kwestie”

“ Je kunt jezelf wel positief opstellen, maar het gebrek aan perspectief werkt demotiverend”

“De kans dat je je mag ontwikkelen, groeien en met leuke projecten mee mag doen, is kleiner als je een tijdelijk contract hebt”

(FD weekend, 09-02-2013)

 

Sombere geluiden, in dit geval van een vakbondsbestuurder. Afgezien van het feit dat er een essentieel verschil bestaat proeftijd en een contract voor bepaalde tijd.  

 

Maar is de ontwikkeling in de richting van meer tijdelijke contracten inderdaad zo negatief?

Ik denk het niet. Het is maar door welke bril je kijkt.

Enige zekerheid is comfortabel, maar teveel zekerheid is ongezond. In een eerder artikel heb ik daarover al geschreven.

Een loopbaan met meer tijdelijke contracten vraagt wel een omslag in je denken. En het is belangrijk dat je je loopbaanvaardigheden ontwikkelt.

 

 

Een tijdelijk contract heeft ook positieve kanten

 

Een tijdelijk contract doet je bewust nadenken over een volgende stap en biedt je de kans om tijdig bij te sturen.

Bij een vast contract ben je eerder geneigd om maar door te gaan, ook al past het werk niet meer optimaal. Bij een tijdelijk contract word je min of meer gedwongen om bewust stil te staan bij hoe je verder wilt gaan.

Het houdt je scherp, want niet alleen jijzelf maar ook de arbeidsmarkt ontwikkelt zich.

Door de eindigheid van je contract ben je min of meer gedwongen om bewust te reflecteren over wat je te bieden hebt en te investeren in jezelf als professional. Met name ook naar aanleiding van ontwikkelingen in jouw vakgebied en op de arbeidsmarkt.

Het vergroot je inzicht in baanverwerving en versterkt je loopbaanvaardigheden.

Door vaker van baan te veranderen leer je jouw eigen pad uit te stippelen en te vertrouwen op jezelf. Daardoor voel je je niet langer afhankelijk van een werkgever, maar je bent je eigen loopbaan de baas.

 

 

Hoe je met een tijdelijk contract je kans benut om je te profileren

 

Ik geef je een vijftal tips:

 

1.   Besteed aandacht aan het opbouwen van een relatie met je collega’s.

Ik herinner me het verhaal van een van mijn coachklanten in een outplacementtraject.

Hij was zich bewust van een aantal aandachtspunten in zijn professionele functioneren en wilde voorkomen dat hij weer in zijn valkuilen zou stappen. Die valkuilen had hij vooral ervaren in zijn rol als manager. Hij had zich als een bezetene in zijn werk als manager gestort en had onvoldoende gevoel gehad bij de mensen met wie hij samenwerkte.

In zijn nieuwe managementbaan investeert hij bewust in het opbouwen van relaties. Zo nodigt hij bijvoorbeeld mensen uit om met hem te gaan lunchen. Daardoor kan hij zichzelf als persoon laten zien. En nodigt hij ook collega’s daartoe uit.

 

2.   Pas je aan de cultuur waarin je terecht komt aan en ga er voor de volle 100% in.

Stel je sensitief op en wees je bewust van het effect van je gedrag op anderen. Stel je open voor signalen en reageer daar flexibel op.

Verbind je met de organisatie waarvoor je werkt, alsof je er nog jarenlang deel van uit maakt.

 

3.   Wees je bewust van je successen en van wat jij te bieden hebt.

Weet wat je waard bent. Durf je te profileren.

Doe jezelf niet tekort en maak je niet onnodig klein.

Het is mooi om je te laten inspireren door mensen die jouw werk al langer doen. Je kunt wellicht veel van ze leren. Maar voorkom dat je hen op een voetstuk plaatst, want daardoor maak je jezelf heel klein.

 

4.   Stel je proactief op.

Wees geen loonslaaf, maar stel je op als een ondernemer.

Heb oog voor de behoeften van de organisatie waarvoor je werkt. En weet daarop in te spelen met wat jij jouw werkgever te bieden hebt.

Durf bijvoorbeeld jouw voorstel te doen, als jij inschat dat iets efficiënter of effectiever kan. Juist de kijk van iemand van buiten kan verfrissend en waardevol zijn.

Bovendien kun jij op die manier jouw expertise laten blijken en jouw meerwaarde voor de organisatie waarvoor je werkt.

 

5.   Laat je human capital groeien

Gebruik een tijdelijk contract om je grenzen te verleggen, nieuwe ervaring op te doen en je vakkennis en vaardigheden te verdiepen of te verbreden. Zeker als je bij voorbaat weet dat het tijdelijk contract echt tijdelijk is en geen uitzicht biedt op vast.

Zo kan een tijdelijk contract instrument zijn om te realiseren wat je idealiter voor ogen hebt.

 

Al met al is een tijdelijk contract nog niet zo verkeerd.

Een tijdelijk contract dwingt je tot nadenken over jouw meerwaarde voor de organisatie waarvoor je werkt. En nodigt uit tot actie om te vermarkten wat jij te bieden hebt.

 

 

Vind je het moeilijk om jouw meerwaarde voor een organisatie over het voetlicht te brengen?

Of mis je de inzichten en de vaardigheden om te vermarkten wat jij te bieden hebt? 

Bel (0575-544588 / 06-54762865) of e-mail ([email protected]) me voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.

 

Heb je aanvullende tips om je kans te benutten met een tijdelijk contract of wil je anderszins reageren op mijn artikel? Ik lees je reactie graag.

 

 

 

 

2 antwoorden
 1. Mireille
  Mireille zegt:

  Herkenbaar. Ik zit in dezelfde situatie. Vast contract maar totaal niet wat bij mij past. Ben te lang doorgegaan en loop nu “vast”. Vlgnd week eerste afspraak met loopbaancoach. Heb veel aan dit artikel en de tips!

  Beantwoorden
  • Marlene Langbroek
   Marlene Langbroek zegt:

   Ja, duidelijk een risico van een contract voor onbepaalde tijd. Je bent dan ook eerder geneigd om maar door te gaan, ook al past het werk niet meer optimaal. Bij een contract voor bepaalde tijd moet je veel alerter zijn en heb je als vanzelf veel vaker een moment van ‘check up’.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *