Hoe kom je in je kracht?

Hoe kom ik in mijn kracht?

Tips om te onderzoeken waar het aan schort als je het gevoel hebt, dat je niet in je kracht staat.

 

Hoe kom ik in mijn kracht?”, die vraag werd aan mij voorgelegd door een potentiële klant in een oriënterend gesprek.

Voor mij als loopbaancoach is dat een vraag die niet een, twee, drie te beantwoorden is. Integendeel, het is een vraag die nader onderzoek verdient.

Wat bedoelt iemand met die vraag?

Ik ben dan ook geneigd om daarnaar door te vragen. Want de vraag zelf ervaar ik als weinig specifiek.

Pas als ik weet welke specifieke vragen er achter liggen, kan ik helpen om de hoofdvraag “Hoe kom ik in mijn kracht?” te beantwoorden.

 

Misschien heb jij, net als mijn gesprekspartner, het gevoel dat je niet in je kracht staat.

In mijn artikel help ik je op weg om te onderzoeken waar het aan schort en welke factoren het kunnen zijn, die maken dat je dat gevoel hebt.

 

 

Hoe kom je in je kracht?© foto: Martin Langbroek

In hoeverre kun je jouw kwaliteiten inzetten in het werk dat je doet?

 

Waar ben je met name goed in? Wat zijn jouw kwaliteiten? En welke kwaliteiten zet je het liefste in, in het werk dat je doet?

Want ook al ben je goed in iets, dat wil nog niet zeggen, dat je het ook leuk vindt om te doen. Ook al wordt dat vaak verondersteld.

Wist je, dat hoe graag je iets doet, zelfs nog belangrijker is dan hoe goed je in iets bent? Als je wilt voelen dat in je kracht staat?

Zo zul je ook merken dat werk je energie oplevert, als je met inzet van de juiste kwaliteiten bezig bent.

Bij LifeWork Design kom je dan ook tot een top five; de vijf kwaliteiten die je relatief het liefste inzet in het werk dat je doet en waarin je relatief ook het beste bent.

Kun je die kwaliteiten inzetten in je werk, dan werkt dat als een dynamo. Je laadt er je accu mee op.

Met inzet van de juiste kwaliteiten vergroot je de kans dat je in je kracht staat. En je voorkomt, dat het werk je meer kost dan dat het je oplevert. En dat je dus met weinig energie aan het eind van de werkdag naar huis gaat.

 

 

In hoeverre werk je in een omgeving die optimaal bij je past?

 

In een eerder artikel schreef ik al dat je werkomgeving kan veroorzaken, dat je wegkwijnt of dat je groeit en bloeit in je werk.

Wil je nog wat tips om in kaart te brengen wat voor jou de ideale omgeving is? Lees mijn artikel daarover er nog eens op na.

Als jij weet wat je nodig hebt om goed te gedijen en als je weet wat je moet vermijden, dan vergroot je de kans dat je in je kracht komt. Je moet dan bij het maken van je keuze met betrekking tot werk wel rekening houden met die criteria.

En zo voorkom je dat je in een omgeving terecht komt, die bijvoorbeeld voor jou te politiek getint, te stroperig of te weerbarstig is. Of in een team, waarin met jou als leidinggevende te weinig wordt meegedacht en waarin voor jouw gevoel te weinig passie is.

 

 

In hoeverre past het werk dat je doet bij jouw persoonlijke missie?

 

Met name jouw missie met betrekking tot werk?

In hoeverre geeft het werk dat je doet jou voldoening? In hoeverre heb je het gevoel dat je een zinvolle bijdrage levert door wat je doet in je werk?

Als je werk doet waarmee je kunt bijdragen aan iets waar je zelf warm voor loopt, dan vergroot je de kans dat je het gevoel hebt dat je in je kracht staat. Temeer omdat je dan meer bezield je werk kunt doen.

 

En hoe verhoudt je werk zich tot wat naast werk belangrijk voor je is?

Werk is immers een van de levensterreinen en je kunt werk niet los zien van andere zaken die naast werk belangrijk voor je zijn. Mijn methodiek heet dan ook LifeWork Design.

Als je oog hebt voor je eigen doelen en behoeften in werk en daarbuiten. Als je daar met betrekking tot de keuze voor werk rekening mee houdt. Dan zul je voelen dat je in je kracht komt.

Vooral ook omdat je je aandacht, tijd en energie kunt verdelen over alles wat voor jou belangrijk is.

 

 

In hoeverre lukt het je om te staan voor jezelf?

 

Om te kiezen voor jezelf, te doen wat jij wilt?

Of stel je je afhankelijk op en pas je je aan, aan de situatie zoals die is? Misschien laat je je afleiden door stoorzenders? Aan het wankelen brengen door meningen van anderen? Ook al zijn dat meningen van anderen in jouw hoofd?

Als je in je kracht staat, dan durf je te staan voor wie en wat je bent. Je durft je hoofd boven het maaiveld uit te steken, in plaats van te pleasen.

 

Als je in je kracht staat, dan doe je wat bij je past, waar jij in gelooft en waar jij warm voor loopt.

Je hebt geen onmogelijke verwachtingen van jezelf en je durft je twijfels te erkennen. Je laat je twijfels niet de overhand nemen, maar je moffelt ze ook niet weg.

 

 

 

Zou jij wel wat zekerder willen zijn van jezelf? Wat meer in je kracht willen komen?

Neem gerust contact met me op voor een oriënterend gesprek. Graag maak ik tijd voor je vrij om je vragen te beantwoorden.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *