Ambitie; ambitieus zijn kun je leren!

Ambitie; ambitieus zijn kun je leren!

Een vijftal tips om je ambitie te laten groeien

 

“Ik heb geen ambitie, ik ben nou eenmaal niet ambitieus”; je zegt het misschien heel gemakkelijk. Alsof ambitie een persoonskenmerk is, dat in je DNA structuur verankerd is. Je hebt het of je hebt het niet.

Soms zeg je het met betrekking tot werk misschien ook als excuus, om je ware drijfveren voor je keuzes te verhullen. Uit angst voor afwijzing van wat werkelijk belangrijk voor je is.

Of als masker voor je eigen onzekerheid, terwijl je dolgraag gedreven zou willen gaan voor je doelen. Maar daarvoor niet openlijk durft uit te komen, uit angst om publiekelijk onderuit te gaan.

 

Maar wist je dat je ambitie kunt leren? En dat daarbij een cruciale factor is, hoe jij kijkt naar jezelf?

Meer daarover lees je in mijn artikel.

 

Ambitie; ambitieus zijn kun je leren!

© foto: Ary Mathijs Langbroek

 

Ambitie, wat is dat eigenlijk?

 

In vacaturebeschrijvingen zie je het regelmatig staan ‘ambitieuze professional gezocht’.

Misschien voel je je gelijk aangesproken en word je graag als ambitieus gezien. Het label zie je als een kwaliteit en je ervaart het als een eer als jou die wordt toegedicht.

Het kan ook zijn, dat het woord ambitieus voor jou juist een negatieve bijklank heeft. Het roept gelijk negatieve associaties bij je op. En je denkt daarbij aan van die eerzuchtige types die vooral gedreven zijn om carrière te maken en linea recta gaan voor hun doel.

Wellicht zegt dat ook veel over jezelf, want ambitieus zijn is per definitie helemaal niet verkeerd.

Ambitieuze mensen stellen zichzelf duidelijke doelen. Daarbij kunnen ze de lat hoog leggen. Ze zijn gedreven om het beste uit zichzelf te halen en intrinsiek gemotiveerd.

Zij willen leren en zich ontwikkelen. Niet alleen als persoon, maar ook als professional. En ze zijn ook bereid om daar zelf in te investeren.  Bij mijn coachklanten zie ik daar veel voorbeelden van.

 

Het is geen wonder dat veel organisaties vooral interesse hebben in professionals met ambitie en dat ze daar gericht naar op zoek gaan.

Ambitieuze professionals zien, grijpen en creëren niet alleen kansen voor zichzelf, maar ook voor de organisatie waarvan zij deel uit maken. Zij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe wegen om gestelde doelen te bereiken en ze gaan voor een optimaal resultaat.

 

 

Ambitie heeft veel te maken met zelfvertrouwen

 

Ambitieuze mensen hebben vertrouwen in hun eigen kunnen. Zij hebben een goed beeld van wat zij te bieden hebben. Daardoor hebben zij een stevige basis.

Van daaruit durven zij nieuwe uitdagingen aan te gaan, ook al vinden ze dat spannend. Zij durven hun angsten onder ogen te zien en zij weten die te  overwinnen.

Want angst is een emotie die, als je hem overwint, leidt tot ander gedrag en tot zelfvertrouwen. En elke succeservaring vermindert de angst voor een volgende uitdaging.

 

Helaas geldt hetzelfde, maar dan in omgekeerde zin, voor mensen met weinig zelfvertrouwen. Zij zijn eerder geneigd om nieuwe of spannende situaties uit de weg te gaan. Daardoor zal hun angst alleen maar groter worden. En hun zelfvertrouwen minder.

 

 

Selffulfilling prophecy is van invloed op ambitie

 

Ambitie is een belangrijke drijfveer voor succes.

Hoe je over jezelf denkt, speelt daarbij een cruciale rol.

Als je jezelf voor houdt dat je iets heel goed kunt en dat je het doel dat je voor ogen hebt, goed kunt bereiken, dan werkt dat heel stimulerend en motiverend. En dat vergroot je kans dat je je doel ook daadwerkelijk bereikt.

Dat fenomeen noemt men de zichzelf waarmakende voorspelling, de selffulfilling prophecy.

Je gaat je namelijk gedragen naar het beeld van de situatie en het zelfbeeld dat jij hebt. En daarmee beïnvloed je het resultaat van je gedrag.

 

Wist je dat je omgeving daarbij ook een grote rol speelt? Dat je je laat beïnvloeden door het beeld dat je omgeving van jou heeft?

 

 

Ambitie wordt beïnvloed door hoe de omgeving jou ziet

 

Ambitie wordt gevoed door een omgeving, waarin men vertrouwen in je heeft.

 

Deels heeft dat te maken met bovengenoemde selffulfilling prophecy.

Als je omgeving jou de indruk geeft dat men vertrouwen heeft in je kunnen, dan ben je eerder geneigd om alles uit de kast te halen om goede resultaten te boeken en die indruk te bevestigen.

Die goede resultaten sterken je zelfvertrouwen. Daardoor zul je een volgende keer eerder geneigd zijn om voor jou uitdagende taken op te pakken. Dat voedt jouw ambitie.

 

In een werkomgeving waarin men twijfelt aan jouw kunnen, zal eerder het omgekeerde het geval zijn.

Door twijfel van de omgeving aan jouw geschiktheid voor uitdagende taken zul je bij tegenslag eerder geneigd zijn om de moed op te geven. Ze hebben je immers de indruk gegeven dat ze verwachten dat het je toch niet lukt. Waarom zou je je dan nog tot het uiterste inspannen?

Bovendien zal je omgeving ook minder gauw geneigd zijn om je uitdagende taken toe te bedelen en je te stimuleren. Daardoor ervaar je minder successen. En ook dat heeft weer een negatief effect op je zelfvertrouwen en ambitie.

 

 

Waar je mee omgaat, raak je mee besmet

 

Uit allerlei gedragsexperimenten blijkt, dat mensen geneigd zijn om zich net zo te gaan gedragen als de mensen met wie ze omgaan.

Dat werkt in negatieve, maar ook in positieve zin.

Als je in een team werkt van inspirerende collega’s die in zichzelf en in elkaar geloven, dan zal dat vertrouwen ook op jou overslaan. Deze besmetting van zelfvertrouwen is een belangrijke bron van energie bij succesvolle teams.

Ik hoor dat ook met regelmaat van mijn coachklanten.

Zo neemt een van mijn coachklanten deel aan een ontwikkelingsprogramma voor high potentials. Hij ontwikkelt zich in dat traject niet alleen als persoon en als professional. Het deelgenoot zijn van de groep high potentials geeft hem ook veel energie. En dat sterkt zijn ambitie.

 

Andersom werkt het helaas ook. Als je in een omgeving verkeert waar onderling wantrouwen, cynisme en slachtofferschap de boventoon voeren, dan zal jouw ambitie het verschil niet maken. Ook al heb je veel zelfvertrouwen en ben je nog zo ambitieus.

Sterker nog, je moet in zo’n situatie oppassen dat je niet wordt meegesleurd in een negatieve spiraal.

 

 

Een vijftal tips om je ambitie te laten groeien.

 

In mijn inleiding schreef ik dat je ambitie kunt leren en dat je je ambitie kunt laten groeien.

Aansluitend op de vorige paragrafen geef ik je een vijftal tips:

 

1.   Breng je kwaliteiten in kaart en zet eens op een rij welke resultaten je met je kwaliteiten hebt neergezet

Laat je inspireren door mijn serie artikelen over het destilleren van kwaliteiten uit levensverhalen.

2.   Stel jezelf doelen

Schrijf bijvoorbeeld eens op waar je over 3 jaar wilt staan. Wat heb je dan bereikt? Denk daarbij niet alleen aan werk, maar ook aan andere zaken die belangrijk voor je zijn.

Wat worden je doelen dan voor het komende half jaar?

3.   Maak je niet onnodig klein

Laat je inspireren door de tips in het artikel dat ik daarover schreef.

4.   Stel je pro-actief op

Neem zelf het stuur in handen. Je kunt vaak meer naar je hand zetten dan je zelf denkt.

5.   Kies de omgeving die bij past

Zet voor jezelf op een rij wat jij nodig hebt om te groeien en te bloeien. En kies voor een omgeving die inspirerend is voor jou.

 

 

Zou je je wel wat ambitieuzer op willen stellen, maar weet je niet wat je doelen zijn en welke koers je dus wilt varen?

Bel (0575-544588 / 06-54762865 of e-mail ([email protected]) me voor het maken van een afspraak voor een gesprek.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *