Sneller een baan als je focust op je ideale baan

Sneller een baan als je focust op je ideale baan

Een goed beeld hebben van je ideale baan is cruciaal voor succes

 

“Goed nieuws: Ik heb een baan! Het is PRECIES DE IDEALE BAAN zoals ik had bedacht in het traject met jou. Ongelooflijk.

Ik ben gegaan voor de ideale baan en heb negen van de tien banen en bedrijven laten liggen.

Dat werkt blijkbaar.”

 

Ja, dat werkt.

Misschien heb jij je twijfels. En ben je al lang blij als je weer een baan hebt. Aan je ideale baan durf je misschien nog niet eens te denken.

Toch heb je de meeste kans op een baan als je focust op je ideale baan.

Hoe dat werkt? Lees het in mijn artikel.

 

Sneller een baan als je focust op je ideale baan

 

Met hagel schieten gaat je niet helpen aan een baan

 

Misschien ben je geneigd om volop te reageren op vacatures en sollicitatiebrieven te schrijven. Zeker als je nu zonder werk zit en je verplicht voelt om te solliciteren, al is het maar omdat het UWV dat van je vraagt.

Maar weinig selectief reageren op vacatures is als schieten met hagel. En de kans dat je daarmee echt je doel treft is heel klein.

De kans is dan ook groot dat je een afwijzing krijgt. Als je überhaupt nog iets van je sollicitatie hoort. Want vaak is dat nog niet eens het geval.

En elke afwijzing doet hoe dan ook pijn. Ook al weet je dat je kans op succes gering is omdat je met tientallen, zo niet een honderdtal gegadigden moet concurreren.

Een afwijzing is altijd weer een negatieve ervaring. En elke negatieve ervaring is mogelijk een aanslag op je zelfvertrouwen en kost je energie. Energie die je beter positief in kunt zetten om efficiënt en effectief te werken aan de verwerving van jouw baan.

 

 

Werkgevers zitten niet te wachten op mensen die een baan zoeken

 

Werkgevers willen werken met gekwalificeerde en gedreven professionals, die gaan voor het bedrijf waarvoor ze werken.

Ze zijn vooral geïnteresseerd in bevlogen professionals die weten wat ze te bieden hebben en die goed weten wat ze willen. En niet onbelangrijk, die zich aangetrokken voelen tot de doelstellingen en de cultuur van de organisatie.

Een selecteur, HR-adviseur of recruiter voelt in een mum van tijd of jij daadwerkelijk enthousiast bent over het bedrijf en de vacante functie.

Het enthousiasme voelt hij al bij het lezen van je motivatiebrief en het komt zeer zeker naar voren in een gesprek.

 

Soms gaat de peiling van het enthousiasme van een kandidaat zelfs al aan de daadwerkelijke selectie vooraf.

Zo zijn er organisaties die alleen gesprekken aangaan met mensen die hun bedrijf volgen, bijvoorbeeld op LinkedIn. Of die een open dag van de instelling of organisatie hebben bezocht. Dat laatste hoorde ik van een van mijn coachklanten die interesse heeft in een baan in de zorg.

 

Als jij gaat voor jouw ideale baan, zal je enthousiasme voor de baan aanmerkelijk groter zijn.

Als je daarover in gesprek kunt gaan, dan zullen jouw ogen stralen. Je enthousiasme wordt gegarandeerd opgemerkt. En waarschijnlijk wordt dat ook naar je teruggekoppeld.

Zo verging het ook mijn coachklant van het goede nieuws.

 

 

Een goede voorbereiding is bij het verwerven van een baan meer dan het halve werk

 

Wil je daadwerkelijk succesvol zijn, dan is een goede voorbereiding cruciaal.

Door een goede voorbereiding heb jij een goed beeld van de taken en rollen die jij wilt vervullen in je ideale werk. En je weet welke functienamen daarbij passen.

Je kunt heel gericht op zoek gaan naar het werk dat optimaal past bij jou. In het voor jou ideale werk sluiten de taken en rollen namelijk heel mooi aan bij jouw top five; de kwaliteiten die je relatief het liefste inzet in het werk dat je doet en waarin je relatief ook het beste bent.

Alleen dat, heeft al zijn invloed op jouw presentatie. Wat is er immers mooier dan je werk maken van wat je het allerliefste doet? Zoals mijn coachklant aangaf: “Ik zou dit werk zo ongeveer ook gratis willen doen”.

 

Weet jij hoe je ideale werk eruit ziet?

Dan heb je ook een goed beeld van de omgeving waarin jij goed gedijt. En dat geldt ook voor de organisaties waarvoor jij wilt werken.

In een eerder artikel noemde ik dat je persoonlijke biotoop.

Zo heeft mijn coachklant bijvoorbeeld, anders dan voordat hij zijn traject bij mij begon, er veel meer op gelet of de werkomgeving optimaal bij hem past.

Concreet noemde hij de bedrijfscultuur en de collega’s. Door het coachtraject had hij haarscherp met wat voor mensen hij als collega wilde werken en kon hij het profiel schetsen van het voor hem ideale bedrijf.

En eenmaal met beslissers van zo’n bedrijf in gesprek, hoef je je enthousiasme niet te faken. Non-verbaal straal je dat enthousiasme als vanzelf uit.

 

 

Omdat je zo gefocust bent op je ideale baan, ben je een goede gesprekspartner

 

Je weet wat je te bieden hebt en je weet wat je wilt. Je hebt qua werk een duidelijk doel voor ogen en je gelooft erin dat jouw doel haalbaar is.

Door je onderzoek te doen en te netwerken heb je onderzocht op welke manier en met behulp van wie en wat jij je doel kunt realiseren. Op basis van alle informatie die je hebt verzameld trek jij je plan en durf je te beslissen, met focus op jouw ideale baan.

Zo besloot mijn coachklant negen van de tien banen en bedrijven te laten liggen. En te gaan voor de functies en de bedrijven die pasten in het profiel van zijn ideale baan.

Daardoor was hij heel gefocust in het gesprek en een interessante gesprekspartner. Samen met zijn enthousiasme was dat doorslaggevend voor zijn succes.

 

Ook al denk jij dat je ideale baan verwerven op dit moment een utopie is en dat je je beter breed kunt oriënteren. Niets is minder waar.

Je hebt zelfs de meeste kans op een baan als je focust op je ideale baan.

 

Heb jij nog geen goed beeld van wat jij te bieden hebt op de arbeidsmarkt en van je ideale baan?

Neem gerust contact met me op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en gratis oriënterend gesprek.

 

 

 

 

2 antwoorden
  1. Marlène Langbroek
    Marlène Langbroek zegt:

    Thanks!
    Ja, in een sollicitatiegesprek wordt snel duidelijk of je echt warm loopt voor de vacante functie of dat je simpelweg op zoek bent naar een baan. En naar mensen die louter een baan willen is men meestal niet op zoek.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *